• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Optimism kopen? Tot 100x goedkopere transacties op Ethereum
juni 23, 2024

Optimism kopen? Ethereum is een populair platform voor digitale tegoeden, maar transacties gaan vaak traag en zijn duur. Optimism (OP) lost dit op door een extra laag toe te voegen waar transacties veel goedkoper en sneller kunnen verlopen. Transacties via Optimism zijn namelijk tot wel honderd keer goedkoper dan op Ethereum zelf!

Optimism is sinds de lancering snel gegroeid en is nu een van de meest gebruikte oplossingen voor snellere transacties op Ethereum. De coin staat zelfs al op plek 46 in de wereldwijde crypto top 50. Nu Optimism kopen?

Wat is Optimism precies?

Ethereum heeft last van opstoppingen. Transacties zijn traag en duur, waardoor ik het eigenlijk nooit meer gebruik voor het overboeken van crypto van en naar exchanges. Optimism (OP) is de oplossing voor trage en dure transacties op Ethereum. Het is als het ware een extra rijstrook op de Ethereum-blockchain, waar alles soepeler verloopt.

Transacties worden namelijk razendsnel goedgekeurd, zonder controle vooraf. Controleurs (“validators”) houden toezicht op transacties. Ze zetten geld in en worden beloond voor het vinden van fouten, of bestraft als ze onterecht alarm maken. Er is een korte periode om frauduleuze transacties aan te merken. Daarna worden transacties definitief vastgelegd.

Wie zitten er achter Optimism?

Optimism is een idee van drie techondernemers uit New York: Jinglan Wang, Karl Floersch en Kevin Ho. Jinglan Wang is de CEO van Optimism en een bekend persoon in de blockchainwereld. Naast haar rol bij Optimism is ze actief als angel investor en heeft ze in minstens zes veelbelovende blockchainprojecten geïnvesteerd.

Karl Floersch, de CTO van Optimism, is een software engineer met een passie voor blockchaintechnologie. Voordat hij Optimism mee oprichtte, werkte hij drie jaar als researcher bij de Ethereum Foundation. De derde co-founder, Kevin Ho, is de Protocol Product Manager en zorgt ervoor dat het Optimism protocol gebruiksvriendelijk en efficiënt blijft.

Optimism is er niet alleen dankzij deze drie oprichters. Het project is gefinancierd met bijna 200 miljoen dollar aan venture capital. Bekende namen onder de investeerders zijn IDEO CoLab Ventures, Paradigm en Andreessen Horowitz. Dit toont aan dat gevestigde namen veel vertrouwen hebben in Optimism, wat heel positief is voor de toekomst van het project.

optimism kopen website

Waarom is Optimism zo goed?

Optimism is een geweldige oplossing voor de problemen van Ethereum. Het maakt de blockchain sneller, goedkoper en gebruiksvriendelijker.

 • Snelheid: Transacties zijn veel sneller dan op Ethereum zelf.
 • Lage kosten: Transactiekosten zijn enorm veel lager.
 • Veiligheid: Validators zorgen voor een betrouwbaar netwerk.
 • Eenvoudig in gebruik: Werkt net als Ethereum, dus geen omschakeling nodig.
 • Regelmatige airdrops: Tot mei 2026 heeft het OP-token regelmatige airdrops, waarmee je tot die tijd automatisch meer tokens krijgt.

Hoe werkt Optimism?

Optimism gebruikt een slimme techniek "optimistic rollups" om transacties sneller en goedkoper te maken. Stel je voor dat je op een normale snelweg vastzit in de file. Optimism bouwt dan een extra rijstrook naast de snelweg (Ethereum) waar veel meer auto's (transacties) tegelijk kunnen rijden.

Optimism bundelt een heleboel kleine transacties van Ethereum in één grote transactie. Daardoor hoeft er maar één keer betaald te worden voor alle transacties in die bundel, waardoor het veel goedkoper wordt. Deze bundel wordt vervolgens verwerkt op het Optimism netwerk (OP Mainnet), de extra rijstrook. De details van de transacties worden wel ter controle naar de normale Ethereum blockchain gestuurd.

Optimism vertrouwt er in eerste instantie op dat alle transacties in de bundel correct zijn. Alleen als iemand denkt dat er een foute transactie tussen zit, wordt er extra gecontroleerd. Dit scheelt enorm in tijd en kosten.

Balans tussen snelheid, veiligheid en kosten

Er bestaan ook andere technieken voor snellere transacties, zoals "zero-knowledge rollups" (soms "pessimistic rollups" genoemd). Deze controleren wél direct alle transacties voordat ze naar Ethereum gaan. Dat is veiliger, maar ook duurder. Optimism kiest dus voor een balans tussen snelheid, veiligheid en kosten.

OP-token

Het OP token is voor het stemmen over de toekomst van Optimism. Optimism wordt bestuurd door twee groepen:

De Optimism Foundation

Dit is een centrale organisatie die toezicht houdt op het project.

De Optimism Collective

Dit is een decentrale gemeenschap van mensen die OP tokens bezitten.

Deze twee groepen werken samen om te beslissen over veranderingen aan het Optimism netwerk, zoals upgrades of financiële steun aan nieuwe projecten die op Optimism gebouwd worden.

Iedereen met OP-tokens kan meestemmen, maar dat kan ook via een "gedelegeerde." Dit is iemand die namens jou stemt. Hoe meer OP tokens iemand naar een gedelegeerde stuurt, hoe meer stemgewicht die gedelegeerde krijgt. Zo kunnen mensen met weinig tokens toch invloed uitoefenen.

Tokenomics van OP

In totaal zijn er iets meer dan 4 miljard OP-tokens, maar nog niet alle van deze tokens zijn al uitgegeven. De ontgrendeling van de tokens is namelijk uitgespreid over een periode van 6 jaar. De eerste 15% van de tokens (644.245.095 OP) werden vrijgegeven bij de lancering van het project in mei 2022.

De resterende 85% van de tokens wordt in maandelijkse tranches vrijgegeven over de komende 5 jaar. Bekijk het vrijgifteschema van OP.

optimism kopen release-schema


Verdeling van OP-tokens

 • 25%: Ecosystem Fund (Gov Fund, Partner Fund, Seed Fund, Unallocated)
 • 19%: Airdrops voor gebruikers
 • 19%: Core contributors
 • 17%: Investeerders
 • 20%: RetroPGF (Public Goods Funding)

Waarom zou je Optimism kopen?

Optimism maakt transacties op Ethereum sneller en goedkoper. Dat is revolutionair, omdat Ethereum (ETH) te maken heeft met een trage werking en veel te hoge transactiekosten. Dat is niet goed voor de bruikbaarheid en mensen gaan op zoek naar alternatieven. Optimism is hiervoor een van de beste oplossingen.

Optimism wordt ook steeds meer gebruikt door dApps (decentrale applicaties) en gebruikers. Naarmate meer en meer mensen Optimism gebruiken, zal de vraag naar OP-tokens verder toenemen. Als OP-tokenhouder heb je stemrecht over de toekomst van Optimism. Dit betekent dat je meebeslist over belangrijke ontwikkelingen, zoals nieuwe functies en upgrades.

 • Perfecte aanvulling voor Ethereum
 • Bewezen project met veel potentieel (geen shitcoin)
 • Je hebt stemrecht
 • Toenemende adoptie
 • De prijs van OP-tokens is na de correctie nu heel interessant

Conclusie: Optimism kopen?

Optimism lost de schaalbaarheidsproblemen van Ethereum op en trekt daarmee steeds meer nieuwe gebruikers aan. Inmiddels staat Optimism al in de crypto top 50, maar het is een kwestie van tijd voordat Optimism verder doorstoot richting de top 25.

De prijs van OP staat op het moment van schrijven op 1,68 dollar, maar heeft in maart 2024 een all time high van 4,86 dollar neergezet. Bij de komende bullrun verwacht ik dat Optimism zeker de 5 dollar of meer zal aantikken. Dat is een eenvoudige 3X je investering! Met een project dat zich al bewezen heeft en op weg is een gevestigde cryptocurrency te worden.

De recente daling is je kans om goedkoop Optimism te kopen. Dat doe je eenvoudig en snel via iDEAL op Bybit, mijn favoriete crypto exchange met de laagste kosten en het grootste aanbod. Klik op de knop hieronder om naar Bybit.nl te gaan en Optimism te kopen