• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Beter leren traden? Oefen onbeperkt en zonder risico met paper trading bij Tradingview
augustus 13, 2022

Met paper trading bij Tradingview oefen je onbeperkt, zonder dat je geld kunt verliezen. Ideaal om je handelstechnieken te ontwikkelen of bij te schaven voor nog meer rendement. Maar wat is paper trading precies en hoe stel je het in?

Ben je helemaal nieuw met cryptotrading? Of wil je gewoon beter leren traden met meer winstgevende handel? Mijn motto is dat je leert door het te doen. Nu is het met crypto trading alleen zo, dat je snel veel geld kunt verliezen als je net begint met daytraden.

Wat is paper trading?

Paper trading is een manier om te oefenen met handelen zonder je geld te riskeren. Het is een geweldige manier om je strategie te testen en te zien of daytraden iets voor je is voordat je het in het echt gaat doen.

Paper trading is een geweldige manier om met trading te beginnen. Je kunt je technieken oefenen, je strategieën uittesten en je vertrouwen opbouwen voordat je echt geld op het spel zet. Het is dus een manier om de handel in crypto te simuleren door virtueel geld te gebruiken in plaats van echt geld. Je leert zo hoe de markt werkt en went aan de golvende bewegingen van de koersen, om zo het maximale rendement te realiseren.

Voordelen van paper trading:

 • Je hoeft je geen zorgen te maken dat je geld verliest, want er is geen geld mee gemoeid!
 • Je leert over wat er komt kijken bij traden, hoe het werkt en welke verschillende strategieën er zijn door veel te oefenen.
 • Je mag fouten maken, zonder dat je je daar slecht over hoeft te voelen, want er is geen echt geld mee gemoeid.
 • je kunt risicomanagement oefenen en ervoor zorgen dat je jouw portefeuille goed beheert.
 • Het is gratis!

Oefenen met investeren in crypto

Paper trading is daarmee een strategie die je kunt gebruiken om te oefenen met het investeren in crypto, zelfs als je geen geld hebt. Heb je het traden onder de knie, dan kun je natuurlijk altijd echt geld inzetten en je geleerde strategieën inzetten en je geld proberen te verdubbelen (of meer natuurlijk)

En als paper trading niet goed gaat? Dan kun je eerst besluiten om meer te leren, of de conclusie trekken dat (day)traden niets voor je is. 

Welk systeem werkt het beste voor jou?

Sommige mensen vinden dat je met paper trading niet de emotie voelt die gepaard gaat met het riskeren van echt geld en dat je het daarom niet kunt vergelijken met echt handelen.

Toch ben ik het daar niet helemaal mee eens. Bij het traden van crypto gaat het er namelijk juist om dat je een systeem toepast, waarbij je jouw risico’s minimaliseert en tegelijkertijd je winsten maximaliseert. Zo’n systeem schakelt je emotie al voor een groot deel uit. Wanneer jouw systeem bij paper trading dus goed werkt, dan zal dat bij echt handelen niet anders zijn.

Papaer trading is als een vliegsimulator voor piloten

Zie paper trading daarom meer als een vliegsimulator waarmee piloten trainen, voordat ze daadwerkelijk kunnen vliegen. Ze brengen uren en uren op de grond door met trainen in een simulator. 

Bovendien zou het oefenen in een echt vliegtuig veel te duur zijn en fouten zouden grote gevolgen hebben. Voor beginners in de cryptowereld geldt eigenlijk hetzelfde. 

Waarom paper trading bij Tradingview?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom het gebruik van paper trading bij Tradingview zo goed is. Je kunt er je trading strategie namelijk goed mee testen. Een solide handelsstrategie heeft drie elementen:

 • Weten wat je wilt traden (welke coins bevallen je?)
 • Weten wanneer je in moet stappen
 • Weten wanneer je moet stoppen: met winst, maar soms ook met verlies.

Dit zijn de belangrijkste elementen van elke solide handelsstrategie, en het maakt niet uit met welke strategie je handelt. Je wilt er simpelweg zeker van zijn dat de strategie echt werkt en daarom wil je deze testen, zodat je geen of in ieder geval minder fouten maakt.

En als je toch fouten maakt, is het beter om daarachter te komen wanneer je geen echt geld riskeert.

veiligste stablecoin

Vertrouwen in jezelf

De tweede reden waarom je eigenlijk eerst paper trading bij Tradingview zou moeten proberen, is om meer vertrouwen te krijgen. Ook wanneer je een nieuwe strategie hebt, vraag je je misschien af of deze echt goed werkt? 

Met paper trading kun je jouw strategie testen en zien dat het werkt. Paper trading levert je dan wel geen echte winst of verlies op, de cijfers zoals winstpercentage, je gemiddelde winst en je gemiddelde verlies zijn hetzelfde zoals ze in het echt zouden zijn.

Paper trading instellen bij Tradingview in slechts 2 stappen

TradingView is een gratis tool die je als simulator kunt gebruiken. Misschien ben je er al mee bekend. Ik gebruik het veel. Hier is een stapsgewijze uitleg over hoe je paper trading instelt bij Tradingview.

Stap #1: Activeer paper trading bij Tradingview

Om te kunnen paper traden, ga je naar tradingview en open je de chart van de coin waarmee je wilt traden. In het voorbeeld gebruik ik het handelspaar BTC-USD. (de grafiek krijg je in beeld door op tradingview.com te zoeken op ‘BTC’), of gebruik deze link naar de chart.

Paper trading is bij Tradingview een optie die je moet aanzetten. Daarvoor klik je in de chart op de knop ‘ Trading Panel’ onderin beeld en kies voor ‘Connect’ op de thumbnail bij ‘Paper trading’.

paper-trading-tradingview

Stap #2: Maak een order aan

Wanneer je jouw paper trading optie hebt geconnect, verschijnt er onderaan de normale chart een extra balk met daarin je virtuele portfolio. Je krijgt standaard een waarde van 100.000 dollar op je rekening. Mooi om eens goed mee te testen zou ik zeggen! Lukt het je om je geld te verdubbelen?

Het aanmaken van een nieuwe order is heel simpel: klik met je rechtermuisknop en klik op de optie ‘New order’

tradingview paper trading new order

Rechts van de grafiek verschijnt dan een handelsscherm zoals je het ook bij je echte crypto exchange zou zien. Je stelt er alle gegevens in, zoals wil je een buy of sell doen, wat is je limiet en eventueel een stoploss of takeprofit. Bijna alles is mogelijk om elke strategie uitgebreid te testen. Om te verkopen klik je op de lopende order en stel je rechts opnieuw je limieten in. Ideaal!

order plaatsen tradingview paper trading

Tip: wil niet handelen met een virtuele ton, maar liever de waarde van je echte portfolio instellen? Via de instellingen (tandwielicoon) kun je kiezen voor "Reset Paper Trading Account". Zodra je daarop klikt, wordt je gevraagd om uw gewenste beginsaldo in te voeren. Dus als je van plan bent te beginnen met €5.000 op je echte handelsaccount, begin dan met 5.000 euro op tradingview. Op die manier weet je beter welke winsten en verliezen je per trade kunt verwachten.

Conclusie

Paper trading is de beste manier om nieuwe handelsstrategieën te testen, zonder dat je risico loopt op verliezen. Ook voor nieuwe traders is het ideaal om eerst eens rustig te kijken wat bepaalde handelingen doen. Hoe werkt het instellen van limieten bijvoorbeeld en hoe strak zet je ze? Hoe ga je om met verliezen? Wanneer neem je winst? Welke technische indicator werkt voor jou het beste? 

Je zult merken dat het traden met virtueel geld bijna net zo spannend is, omdat het niet zozeer gaat om het realiseren van winst, maar het testen van je trading skills. En blijkt het heel goed te gaan? Dan houdt niets je meer tegen om het in het echt te proberen! Liever eerst virtueel geld verliezen, dan een hoop leergeld in de echte crypto exchange betalen.

En het mooiste van alles: het is gratis en je hebt letterlijk niets te verliezen!