• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De relatie tussen de DXY en Bitcoin: Zo zit het
oktober 12, 2023

Wat is de relatie tussen de DXY en Bitcoin? Bij het kopen en verkopen van Bitcoin is de koers van de Amerikaanse dollar namelijk een steeds belangrijkere factor om rekening mee te houden.

Hoe zit het precies met de invloed van de dollar op Bitcoin en hoe trade je op basis van deze informatie? In dit artikel lees je er alles over.

Liever meteen traden? Ga naar Bybit en maak alvast een account aan.

Wat is de DXY precies?

Wie de financiële wereld een beetje volgt, is het vast opgevallen dat er een bijzondere correlatie tussen de Amerikaanse Dollar Index (DXY) en Bitcoin (BTC) is.

De Amerikaanse Dollar Index (DXY) is een gewogen index die de waarde van de Amerikaanse Dollar meet ten opzichte van een mandje van zes belangrijke valuta's: de Euro, Japanse Yen, Britse Pond, Canadese Dollar, Zweedse Kroon en Zwitserse Frank. Het is een soort barometer voor de sterkte (of zwakte) van de Amerikaanse Dollar op de wereldmarkten.

DXY-index

De relatie tussen de DXY en Bitcoin

Naarmate steeds meer mensen en organisaties wereldwijd Bitcoin zien als serieuze belegging of alternatieve investering, neemt het belang ervan toe. Waar de koers van Bitcoin tot enkele jaren geleden nog een stuk volatieler was en letterlijk alle kanten op kon gaan, zie je dat de koers van de dollar en wereldwijde aandelenbeurzen een steeds grotere invloed krijgen op de koers van Bitcoin en crypto in het algemeen.

Een bijzonder fenomeen van de laatste jaren is de relatie tussen de DXY en Bitcoin. Deze is namelijk omgekeerd evenredig. Dit betekent dat wanneer de Amerikaanse Dollar sterker wordt (DXY stijgt), de waarde van Bitcoin neigt te dalen (en andersom). De waarde van de dollar wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals:

#1: Marktsentiment

In tijden van economische onzekerheid of marktonrust zoeken beleggers vaak hun toevlucht in "veilige havens", zoals de Amerikaanse Dollar en goud. Deze vlucht naar veiligheid leidt vaak tot een stijging van de DXY en juist een daling van de waarde van Bitcoin, omdat beleggers cryptocurrency’s als een riskante investering beschouwen.

#2: Zorgen over inflatie

Vooral de laatste jaren zie je dat er veel inflatie is. Veel beleggers zien Bitcoin vanwege de beperkte voorraad van 21 miljoen stuks als een bescherming tegen deze inflatie. Deze verhoogde vraag naar Bitcoin leidt tot een lichte daling van de DXY, aangezien de koopkracht van de Amerikaanse Dollar juist wordt aangetast door inflatie.

Geld verdienen met crypto staking

#3: Wereldwijde ontwikkelingen

Gebeurtenissen, zoals rentewijzigingen en geopolitieke spanningen, beïnvloeden de waarde van de Amerikaanse dollar ook. Hoe hoger de rente in Amerika, hoe sterker de dollar (DXY) en juist de grotere negatieve invloed op de koers van Bitcoin. Een lagere rente kan de Amerikaanse Dollar verzwakken en juist de waarde van Bitcoin verhogen.

Het begrijpen van de relatie tussen de DXY en Bitcoin

Het begrijpen van de relatie tussen de DXY en Bitcoin kan je helpen om geschikte aan- of verkoopmomenten te vinden. Verwacht je bijvoorbeeld dat de dollar sterker wordt, door voortdurende renteverhogingen? Dan is de kans groot dat de koers van Bitcoin onder druk komt te staan. Verwacht je dat de rente binnenkort gelijk blijft of zelfs weer gaat dalen? Dan zit er waarschijnlijk weer een mooie stijging aan te komen.

Bepaal je handelsstrategie

  • Als je verwacht dat de DXY zal stijgen (sterkere USD): verkoop Bitcoin (of neem een shortpositie in).
  • Als je verwacht dat de DXY zal dalen (zwakkere USD): koop Bitcoin.

Klaar om te traden? Ga naar Bybit en maak een account aan.

Houd ook het financiële nieuws in de gaten

Sowieso zie je dat Bitcoin steeds meer de reactie van de aandelenbeurzen volgt en dan specifiek de Dow-Jones en NASDAQ in de Verenigde Staten. Wanneer de beurs open is (op werkdagen van ongeveer 15:30 tot 22:00 uur Nederlandse tijd), dan zie je dat de koers van Bitcoin daar sterk op reageert.

Zeker rondom de publicatie van belangrijke economische of financiële cijfers is de Bitcoinkoers vaak erg volatiel. Iets om rekening mee te houden bij het traden dus.

xrp naar de beurs

Bitcoin correlatie met DXY bereikt hoogtepunt in 10 maanden

Interessant is dat de correlatie van Bitcoin (BTC) met de Amerikaanse Dollar Index de afgelopen weken weer een nieuw hoogtepunt heeft bereikt (het moment waarop je het effect het beste ziet als perfect omgekeerde relatie). De laatste keer dat dit zo hoog was, was rond december 2022, vlak voor de grote stijging van 2023.

De verhoogde BTC-DXY correlatie in december gaf namelijk het startschot voor de rally van 2023, waarbij de Bitcoin prijs met ongeveer 95% steeg, van zo’n 16.000 naar 30.000 dollar.

Komt er eerst een Bitcoin crash voor de volgende bullrun?

Deels werd de rally ondersteund door het feit dat de Fed in Amerika veel geld bijdrukte om een recessie te voorkomen, waarbij het nieuwe geld de markt ondersteunde en een stijging veroorzaakte op de financiële markten, inclusief aandelen en crypto. Nu deze liquiditeit wegvloeit, is de markt een stuk vatbaarder voor een crash…

Veel economische indicatoren wijzen namelijk op een naderende recessie in de VS. Er zijn ook duidelijke aanwijzingen voor een recessie in heel Europa en verslechterende groei in China. Waarschijnlijk gaat de wereldeconomie een mogelijke recessie in. In zo’n periode halen mensen en professionele investeerders hun geld uit risicovolle assets, zoals Bitcoin.

Wat gaat Bitcoin doen? Analyse van Corné

In de video hieronder deelt Corné zijn verwachtingen over Bitcoin voor de komende periode. 

Profiteren van dalende Bitcoin koers?

Denk jij dat de koers van Bitcoin de komende tijd weleens zou kunnen dalen? Met een account op crypto exchange Bybit kun je eenvoudig traden en speculeren op een koersdaling. Ga short met een hefboom van 10X en je maakt mooie winsten bij een dalende Bitcoinkoers. Denk je juist dat de koers gaat stijgen? Dan ga je eenvoudig ‘long’ en speculeer je op een hogere prijs.

Bybit is een gereguleerde exchange en goedgekeurd door De Nederlandsche Bank. Ze werken samen met een Nederlandse betaalprovider, waardoor je eenvoudig met iDEAL geld stort en binnen een paar minuten je eerste trade doet.

Ook proberen? Koop Bitcoin op Bybit en meld je aan via de knop hieronder.