• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • RWA crypto: veelbelovend in 2023 met mooie 100x kansen!
april 20, 2023

Heb je al gehoord van RWA-crypto? RWA staat voor Real World Assets en houd in dat je via cryptocurrency’s investeert in objecten of andere zaken in de ‘echte wereld’, iets tastbaars zoals goud of vastgoed dus. 

RWA-coins beloven in 2023 een echte hype te worden. Op dit moment ben je er nog vroeg bij en is de kans op mooie stijgingen zomaar mogelijk. Maar wat zijn RWA-coins precies en hoe werken ze?

Investeren in RWA: Real World Assets

De totale waarde van alle echte bezittingen (activa) op aarde is naar schatting zo’n 250 biljoen euro, oftewel 250.000 miljard euro. Een astronomisch bedrag, maar we hebben het dan natuurlijk ook wel over alles wat er op de wereld is. Elke baar goud, elk vat olie en elk stuk onroerend goed, inclusief het huis waar je in woont en de spullen die je hebt. 

Elke dag investeren mensen over de hele wereld in deze activa. Ze kopen die waarvan ze denken dat ze het beste rendement zullen bieden, verhuren het en verkopen die waarvan ze denken dat ze een piek hebben bereikt of winst willen nemen. Op die manier kunnen ze inkomsten genereren.

De processen die worden gebruikt om deze activa te verhandelen zijn in 2023 alleen best wel verouderd. Sommige van deze grotere transacties kunnen weken of zelfs maanden in beslag nemen en gaan meer regel dan uitzondering gepaard met enorme hoeveelheden administratieve rompslomp.

Voorbeeld met onroerend goed

Onroerend goed is al jarenlang een beleggingscategorie met een stabiel rendement en een vrij laag risico. Je kunt een huis met winst verkopen of er een tijd mooie huurinkomsten uithalen. Het heeft ook fiscale voordelen ten opzichte van andere beleggingen en is meestal ook een goede indekking tegen inflatie.

Ondanks de vele voordelen van onroerend goed ten opzichte van andere investeringsmogelijkheden, is de markt best lastig te betreden, omdat je er best veel geld voor nodig hebt om een huis te kopen, laat staan alleen voor de verhuur.

Liquide vs. illiquide

Activa met een hoge mate van liquiditeit kun je vaak snel kopen en verkopen. Contant geld is bijvoorbeeld het meest liquide: het is snel en gemakkelijk te verhandelen. Onroerend goed is juist een zeer illiquide activum: het omzetten van een stuk onroerend goed in contanten (of andersom) is traditioneel een gecompliceerd en vrij langzaam proces.

rwa-crypto-kopen-verkopen

Het vinden van een koper of verkoper kan veel moeite kosten en daarna kan de transactie zomaar maanden in beslag nemen. Bij een traditionele vastgoedtransactie zijn naast de koper en verkoper namelijk ook een hele reeks partijen betrokken (banken, makelaars, advocaten, enz.), die elk het potentieel hebben om het proces te vertragen. En dan heb ik het nog niet eens over het kopen of verkopen van onroerend goed in het buitenland. 

Een andere belemmering om onroerend goed te kopen, is de hoeveelheid geld die je ervoor nodig hebt. Je moet het hele bedrag betalen of in ieder geval een forse aanbetaling voor een hypotheek doen. Denk ook aan de kosten voor alle betrokken partijen, zoals banken, makelaars en notarissen. 

De oplossing: tokenized onroerend goed!

En nu komen we tot de kern, want de blockchain kan al deze barrières wegnemen. Sterker nog, de blockchain opent de vastgoedmarkt voor mensen die hier voorheen niet in konden investeren.

Wat is tokenisatie?

Tokenisatie is het proces waarbij blockchain-technologie wordt gebruikt om activa uit de echte wereld om te zetten in digitale tokens. Deze tokens kun je vervolgens kopen of verkopen (door de tokens in bezit te hebben, krijg je een aandeel in het eigendom, stemrecht over hoe het wordt beheerd of iets anders dat de eigenaar van het vastgoed graag in het slimme contract van het token wil opnemen). Huurinkomsten kunnen bijvoorbeeld als dividend in tokens worden uitgekeerd.

blockchain-rwa-crypto

Tokenisatie via RWA-crypto maakt bezit gemakkelijker en toegankelijker

Degenen die tokens kopen, profiteren van de voordelen van investeren in onroerend goed zonder zich zorgen te hoeven maken over het betalen van alle extra kosten die gepaard gaan met typische onroerendgoedtransacties. Je kunt gemakkelijk overal ter wereld onroerend goed kopen en hebt meteen meer controle over je investering, omdat je jouw tokens op elk kan kopen of verkopen.

Gedeeld eigendom vermindert ook het risico van beleggen in onroerend goed en de lasten van het beheer ervan. In plaats van op de schouders van slechts één eigenaar te vallen, wordt het risico over meerdere investeerders verdeeld en kun je profiteren van de financiële voordelen als verhuurder, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over details zoals reparaties of het daadwerkelijk innen van huur.

RWA-cryptocurrency’s vormen de brug tussen de echte wereld en de blockchain

In de voorbeelden hierboven spreek ik voor het gemak en overzicht over vastgoed, dat enorm kan profiteren van de voordelen van tokenisatie. Maar natuurlijk zijn die voordelen niet beperkt tot onroerend goed alleen. Sterker nog, elk van 's werelds 250 biljoen aan activa in de echte wereld kan worden getokeniseerd!

En dat is dus een markt met een gigantisch potentieel.  Denk bijvoorbeeld ook aan edelmetalen (goud, zilver en meer), grondstoffen, kunstwerken, verzekeringen en de financiële wereld (DeFi) of welke andere fysieke goederen dan ook.

Door deze activa te tokenizen en op de blockchain te registreren, wordt het mogelijk om hun eigendom en overdracht te verifiëren en te automatiseren, waardoor het gemakkelijker wordt om ze te verhandelen en te financieren. 

Dat geeft dus ook nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld waardoor kleine investeerders rechtstreeks kunnen investeren in specifieke activa, zonder tussenpersonen.

Uitleg van Corné

3 veelbelovende RWA-coins

Ik ben van mening dat cryptocurrency’s die zich met de tokenisatie van ‘Real World Assets’ bezighouden, in 2023 en de jaren hierna weleens de nieuwe hype kunnen worden. Op dit moment is de markt nog heel nieuw en relatief klein, maar dat biedt juist enorme kansen voor groei en hoge rendementen. Hieronder staan drie veelbelovende RWA-cryptocurrency’s, waarin je nu al kunt investeren.


#1: Realio (RIO)

Realio maakt het mogelijk om als kleine investeerder mee te doen met ‘de grote jongens’, oftewel de institutionele investeerders. Normaal gesproken moet je met tientallen miljoenen dollars komen om toegang te krijgen tot hoogwaardige beleggingen.

Het platform van Realio zorgt ervoor dat je kunt investeren en handelen in exclusief onroerend goed, private equity en andere real world activa. Dat doet Realio door middel van gedecentraliseerde financiering ("DeFi"). 

new york skyline rwa crypto

Een van de objecten waar je zomaar in zou kunnen investeren is de nieuwe woontoren aan 5th Avenue in New York City. Heel bijzonder! In april 2023 heeft de koers al een mooie sprong laten zien en Realio (RIO) zou de komende jaren zomaar een 100x token kunnen zijn! 


#2: Galileo Protocol (LEOX)

Heb je al eens gehoord van NFT’s? Dat zijn unieke digitale objecten die op de blockchain geregistreerd staan. Galileo Protocol is een platform waarmee je NFT’s kan maken of kopen voor dingen in de echte wereld, zoals bestaande kunstwerken, schilderijen of complete gebouwen. Deze digitale tokens worden "pNFTs" genoemd en kun je met blockchaintechnologie van Galileo Protocol veilig opslaan en verplaatsen. 

Het LEOX-token (de cryptocurrency die je op de exchanges kunt kopen en verhandelen) wordt gebruikt voor het maken van deze tokens, het betalen van transactiekosten en royalty's.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van de pNFT’s is dat ze kunnen worden gebruikt om de echtheid en het eigendom van de onderliggende activa te bewijzen. Nu is dat voor een gebouw misschien niet zo moeilijk, maar in een wereld vol vervalsingen zijn producten waarvan je zeker weet dat ze echt zijn heel gewild.

Met de pNFTs van Galileo kunnen kopers en verkopers de echtheid van hun activa bewijzen. Jij als pNFT-houder wordt geregistreerd als de wettelijke eigenaar van de fysieke activa op de blockchain en bent daarmee de enige partij die deze op (traditionele) markten kan verkopen.

Het is een uniek concept waar we absoluut nog heel veel van gaan horen. Ook dit is zomaar een 100x kandidaat!


#3: Propchain (PROPC)

Hoewel Propchain de nieuwste van deze top 3 is, lijkt het een van de cryptocurrency’s met vooralsnog het meest toegankelijke en tastbare product. De website is helemaal ingericht op nieuwe gebruikers en laat duidelijk zien wat de mogelijkheden zijn.

Via Propchain kun je al vanaf € 1000 beleggen in vastgoed door middel van fractionering. Dit houdt in dat je je eigendommen deelt met andere investeerders. Het beheer van je vastgoedinvesteringen wordt gemakkelijk gemaakt doordat het team van Propchain voor alles zorgt: huurders en huurinkomsten, duidelijke rapporten, geschikte gebouwen en meer. 

Op deze manier investeer je dus rechtstreeks in vastgoed, maar alleen hoef je dus niet meteen tonnen in te leggen omdat je een object moet kopen. Bovendien is investeren in vastgoed een ideale manier om je kapitaal te beschermen tegen verliezen in tijden van hoge inflatie. Vastgoed staat namelijk bekend als een stabiele investering, ook al gaan de prijzen soms tijdelijk omlaag. 

Naar verwachting gaat Propchain eind april op verschillende crypto exchanges live en krijg je de kans om als een van de eersten te kopen. Vooral de cryptocurrency is heel interessant, maar natuurlijk kun je ook kijken naar de mogelijkheid om Propchain echt te gebruiken als investeerder in (fractioneel) vastgoed!

Conclusie

Kortom, real world assets en crypto zijn een gouden combinatie. Het is nog heel nieuw en pril allemaal, maar dat is als investeerder juist de tijd om in te springen. Je wil erbij zijn voordat de echte hype losbarst en daarmee een grotere kans maken om die 100x coin te pakken. Dat betekent dat 100 euro inleg dus zomaar 10.000 euro waard kan worden. Klinkt ongeloofwaardig? Ga maar eens praten met de mensen die bitcoin voor een paar honderd euro kochten 😉

LEOX is op dit moment via Uniswap te krijgen. Propchain is nog niet live, maar houd de exhanges en website in de gaten! Op dit moment kun je Realio (RIO) al wel kopen op Bybit en volgen de andere twee tokens daar wellicht later nog.