• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Short gaan met hefboom? Zo werkt verdienen aan een koersdaling!
augustus 12, 2023

Short gaan met hefboom? Het lijkt misschien tegenstrijdig: geld verdienen aan crypto wanneer de prijs juist daalt. Toch is dat heel goed mogelijk.

De techniek om dat te doen heet 'short gaan' en met de toevoeging van een 'hefboom' kun je jouw potentiële winsten enorm vergroten. In dit artikel leg ik uit wat short gaan met een hefboom inhoudt en hoe je dat in de praktijk doet.

Wat betekent "short gaan"?

Short gaan in crypto betekent dat je speculeert op een daling van de prijs van Bitcoin, Ethereum of welke andere altcoin dan ook. In plaats van Bitcoin te kopen in de hoop het later voor een hogere prijs te verkopen (wat "long gaan" wordt genoemd), doe je bij short gaan precies het tegenovergestelde: je verkoopt Bitcoin in de hoop het later terug te kopen voor een lagere prijs.

Maar je verkoopt dan dus Bitcoin die je eigenlijk niet echt bezit. Toch is dit wel mogelijk, omdat je het geld hiervoor op het moment van short gaan leent van de exchange. Daarom betaal je een ‘margin’, of in het Nederlands: een onderpand aan de exchange.

Wat is margin?

Margin is het bedrag dat je op een exchange nodig hebt om te kunnen handelen met geleend geld. Dit bedrag biedt zekerheid voor de exchange voor het geval je het geleende geld niet terug kunt betalen doordat de koers in het geval van een short-positie stijgt en niet daalt, zoals je had verwacht.

bitcoin naar 25k

Hoe werkt short gaan?

Stel je voor dat je besluit short te gaan op Bitcoin bij een marktprijs van €10.000 (even om het voorbeeld duidelijk te maken). Je denkt dat de prijs zal dalen naar €9.000, dus je wilt inzetten op die daling.

Als je 1 Bitcoin short wilt gaan, moet je op veel exchanges een bepaalde hoeveelheid geld als margin storten. Deze margin kan bijvoorbeeld 10% van de waarde van je shortpositie zijn. Voor 1 Bitcoin zou dat neerkomen op € 1.000.’

Short gaan in de praktijk

Om short te kunnen gaan, moet je dus eerst Bitcoin lenen. Dat klinkt spannender dan het is, want je crypto exchange regelt dat automatisch met een klik op de knop en met dezelfde klik op de knop ben je er weer vanaf. 

 • Zodra je op de ‘short gaan’-knop klikt, verkoop je de door jou gewenste hoeveelheid Bitcoin tegen de huidige marktprijs.
 • Na de verkoop wacht je op de door jou verwachte prijsdaling van Bitcoin.
 • Als de prijs van Bitcoin inderdaad is gedaald, koop je het terug voor die lagere prijs.

Op dat moment geef je jouw oorspronkelijk geleende Bitcoin weer terug aan je crypto exchange.

En het mooie: aangezien je Bitcoin hebt teruggekocht voor een lagere prijs dan waarvoor je het hebt verkocht, is het verschil tussen deze twee prijzen je winst (min de trading fees van gemiddeld 0,1% tot 0,6% bij aan- en verkoop).

Voorbeeld

Stel je voor dat de huidige koers van Litecoin € 100 is. Jij denkt dat de koers de komende tijd zal gaan dalen. Je besluit dus short te gaan en drukt bij je crypto exchange op de ‘ Short’-knop. Daarmee verkoop je jouw 10 geleende Litecoins onmiddellijk voor €100 per stuk, wat je €1.000 oplevert. Na een tijdje daalt de prijs van Litecoin naar € 90.

Je besluit Litecoin nu weer terug te kopen (Dat doe je bij je crypto exchange door op ‘Sell’ te klikken). Op dat moment koop je 10 Litecoins voor € 90 per stuk, wat je dus € 900 kost. Vervolgens geef je jouw 10 Litecoins terug aan de crypto exchange, waar je ze in eerste instantie ook van geleend had.

Het resultaat: je hebt € 1.000 ontvangen bij de verkoop en slechts € 900 uitgegeven bij de terugkoop van je Litecoins, dus je winst is € 100.

short gaan crypto

Short gaan met hefboom

En nu wordt het écht interessant, want je kunt namelijk ook short gaan met hefboom. Het hefboomeffect, of gewoon "hefboom", betekent dat je een grotere positie inneemt dan het geld dat je daadwerkelijk hebt geïnvesteerd.

Als we hetzelfde voorbeeld van Litecoin erbij pakken, dan doe je precies hetzelfde, alleen kies je voor een hefboom van bijvoorbeeld 10X. Hiermee neem je een positie in die 10 keer groter is dan de € 1.000 die je voor 10 Litecoins betaalt. Je leent dus voor € 10.000 aan Litecoin, terwijl je maar € 1000 uitgeeft.

Bij het terugkopen geldt hetzelfde, je maakt nu geen € 100, maar € 1.000 winst. Je hebt je geld op dat moment verdubbeld bij een koersdaling van ca. 10%.

Dit principe werkt ook zo bij kleinere koersdalingen. Wanneer je zonder hefboom handelt, moet de koers wanneer je voor € 1000 short gaat 10% dalen om € 100 te verdienen. Handel je met hefboom, dan hoeft de koers maar 1% te dalen om diezelfde € 100 te verdienen.

Reden waarom short gaan met hefboom zo populair is en je er goed geld mee kunt verdienen, maar uiteraard ook sneller verliezen… Laten we het namelijk even hebben over de risico’s.

Risico's van short gaan met hefboom

Stel je voor dat je met een hefboom van 10 handelt. Dit betekent dat voor elke € 1 van je eigen geld, je € 10 aan crypto kunt handelen. Als de prijs van je crypto met 1% verandert, zal je positie met 10% veranderen. Dat betekent een dus versterkte winst, maar ook een versterkt verlies.

Risico's van short gaan met hefboom op een rij

 • Met hefboomwerking versterk je zowel winsten als verliezen.
 • Als je verliezen een bepaald punt bereiken, kan je positie automatisch worden geliquideerd door het handelsplatform. Meestal ligt dat punt op een stijging van 10% (of bij een hefboom van 10 is dat 100% verlies van je margin)
 • Omdat crypto vaak erg volatiel is, kan dit je snel in een onhoudbare positie brengen (gebruik dus altijd een stop loss)
 • Handelen met hefboom kan stressvol zijn als je niet volgens een bepaalde strategie handelt. Je moet oppassen voor impulsieve beslissingen.

Wat gebeurt er als de markt zich tegen je keert?

Als je niet voldoet aan de margin call of als je verliezen blijven toenemen en je margin bereikt een kritisch punt, kan de exchange besluiten je positie te liquideren. Dit betekent dat ze je positie sluiten om verdere verliezen te voorkomen. Dat betekent meestal dat je je volledige margin verliest.

Short gaan met hefboom kan zeer winstgevend zijn!

Klinkt misschien allemaal risicovol, maar toch is het zeker de moeite waard om short te gaan met hefboom. Het betekent namelijk dat je ook in tijden waarin het even niet zo goed gaat met de koers, ook nog steeds veel geld kunt verdienen.

Ook wanneer de volatiliteit een tijdje wat minder is, kun je aan kleine koersschommelingen van bijvoorbeeld slechts 0,5% of 1% toch respectievelijk 5% of 10% verdienen.

Short gaan met hefboom op Bybit

Wil je graag ook short gaan met hefboom? Dat kan! Daarvoor moet je wel een exchange gebruiken die deze functie ondersteunt. Bij Bitvavo kan dit bijvoorbeeld niet. Een van de populairste crypto exchanges die short gaan met hefboom aanbiedt is Bybit, ook al een aantal jaren mijn persoonlijke favoriet.

Instructievideo short gaan op Bybit

Bekijk de video van Corné hieronder, daarin laat hij je precies stap voor stap zien hoe je op Bybit short gaan en aan een koersdaling geld verdient!

Ik leg je hieronder in de tekst ook in 6 korte stappen uit hoe je short gaat met hefboom op Bybit.

Stap #1: Maak een account aan.

Als je nog geen Bybit-account hebt, maak er dan gratis en snel een aan op bybit.com. Vul je e-mailadres in en kies een wachtwoord. Klik in de verificatie-e-mail op de link om je account te bevestigen.

Stap #2: Stort fiat (geld) of crypto

Om te kunnen beginnen met handelen, heb je een tegoed nodig. Dit stort je eenvoudig via iDEAL of boek je vanaf een andere exchange over naar Bybit (‘withdraw’ en ‘deposit’)

Stap #3: Zorg voor USDT op je ‘Derivatives’-rekening bij Bybit

Het handelen met hefboom valt bij Bybit onder het kopje ‘Derivatives’, of derivaten in het Nederlands. Je handelt in de meeste gevallen met de stablecoin USDT als onderpand (je ‘margin’). Daarom moet je ervoor zorgen dat je een tegoed op dat account beschikbaar hebt. Bij Bybit heb je drie verschillende rekeningen:

 1. 1
  Funding-account
 2. 2
  Spot-account
 3. 3
  Derivatives-account

Je gestorte geld komt binnen op je Funding-account en gewoon 1:1 kopen en verkopen doe je via je ‘Spot’-account.

short-gaan-met-hefboom-accounts

De euro’s op je Funding-account staan, moet je dus eerst omzetten (Convert) naar USDT en vervolgens verplaatsen ‘ Transfer’ naar je Derivatives-account. De knoppen Convert en Transfer vind je eenvoudig terug bij het overzicht onder het kopje ‘Assets’ rechts boven in beeld bij Bybit

menu-derivatives

Stap #4: Plaats een short order!

Nu wordt het echt leuk. Je bent namelijk klaar om een short order te plaatsen. Ga naar het kopje ‘Derivatives’ en kies voor ‘USDT Perpetual’. Je komt nu op het orderscherm. Doe nu het volgende:

short-gaan-met-hefboom-positie-openen

Kies een ordertype 

Er zijn drie ordertypes. Beslis welke je wilt gebruiken en vul de gegevens in. Je moet de hefboom, ordergrootte, limietprijs en de richting van je order (short in dit geval) invoeren. Stel ook (optineel) je ‘Stop Loss’ en ‘Take Profit’ in. Dat betekent bij welke koers je jouw positie automatisch wilt sluiten of winst wilt nemen.

Klik op de rode knop ‘Open Short’

Is je order uitgevoerd? Houd dan je openstaande orders in de gaten en sluit je positie wanneer je winst of verlies wilt nemen, of wacht simpelweg tot je stop loss of take profit automatisch worden bereikt en je positie door Bybit gesloten wordt.

Hieronder zie je open short-positie waarin ik als voorbeeld voor dit artikel voor 94,74 USDT Bitcoin kocht en wacht tot de koers verder daalt. 

short-gaan-met-hefboom-lopende-positie

Zo simpel is het!

Conclusie

Margin trading en short gaan op Bybit bieden geweldige mogelijkheden om winst te maken, zonder dat je daar veel geld voor nodig hebt. Met 100 euro koop je al voor een onderliggende waarde van € 1000 en met € 1000 koop je al voor een waarde van € 10.000 aan crypto.

Daardoor is het perfect mogelijk om ook wanneer de markt rustig is of de koers daalt mooie bedragen te verdienen. Zelf handel ik eigenlijk nooit meer zonder hefboom van 10 keer en ga short of long wanneer het me uitkomt. De gedachte dat je niet alleen in stijgende markten geld kunt verdienen, maar ook bij dalingen maakt het mogelijk om in elke situatie winstgevende posities in te nemen.

Wanneer je altijd een goede stop loss instelt valt het risico mee, omdat je jezelf beschermt tegen grote verliezen.

Ook short gaan met hefboom? Maak dan hieronder een account aan op Bybit en volg het stappenplan hierboven. Veel succes!