• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • The Graph kopen? AI crypto GRT blijft groeien!
april 30, 2023

The Graph kopen? De prijs van The Graph is sinds het begin van 2023 lekker aan het stijgen. De afgelopen drie maanden wist de koers van The Graph met een stijging van meer dan 90 procent bijna te verdubbelen. 

Zeker in de gaten houden dus, want het kan ineens heel hard gaan met The Graph! Wat is The Graph precies, hoe werkt het en waarom stijgt de populariteit?

Wat is The Graph precies?

The Graph is open-source software die is gebouwd op de Ethereum-blockchain. Het doel van The Graph is het verzamelen, verwerken en opslaan van verschillende soorten gegevens voor op blockchain gebaseerde platforms. 

The Graph noemt zichzelf een "indexeringsprotocol" voor het opvragen van netwerken zoals Ethereum en IPFS. Over het algemeen heeft The Graph tot doel blockchain-gegevens gemakkelijker toegankelijk te maken.

Het team achter The Graph

The Graph is al in 2018 opgericht door Brandon Ramirez, Yaniv Tal en Jannis Pohlmann, maar pas eind 2020 werd het token van het project vrijgegeven tijdens de lancering van het mainnet. Tegenwoordig helpt The Graph 31 op Ethereum gebaseerde dApps bij het ophalen van gegevens, waaronder Uniswap, Decentraland, AAVE en Balancer. 

dApps die ontworpen zijn om met The Graph te werken, zijn geschreven in GraphQL, een programmeertaal die oorspronkelijk door Facebook is ontwikkeld.

Hoe werkt The Graph?

Slimme contracten kunnen behoorlijk gecompliceerd zijn. Het gevolg is dat de gegevens van dergelijke projecten moeilijk leesbaar zijn, wat een serieus probleem vormt voor veel blockchain-platforms. Als je bepaalde gegevens alleen maar op een soort basisniveau kunt lezen, dan is het ophalen en verwerken van deze gegevens moeilijk (het duurt dan heel lang) of soms zelfs onmogelijk. Dit is waar The Graph tussenbeide komt.

blockchain-rwa-crypto

The Graph maakt gebruik van AI om problemen op te lossen

Het The Graph-protocol lost dit probleem op door kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken om te leren hoe gegevens kunnen worden geïndexeerd. Daarbij wordt deze informatie georganiseerd in zogenaamde "Subgraphs" om efficiënte query's (zoekopdrachten) te genereren.

Verschillende bijdragers binnen het ecosysteem

Binnen het ecosysteem van The Graph zijn er verschillende bijdragers die een rol spelen bij het ophalen, verwerken en leveren van gegevens:

Curatoren

Curatoren beoordelen nieuwe Subgraphs voordat ze aan het netwerk worden toegevoegd

Indexers

Indexers zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van de gegevens voor de Subgraphs.

Delegators

Vervolgens zijn er Delegators die GRT leveren als betaling aan Indexers als onderdeel van het beloningssysteem van The Graph.

Arbiters

Arbiters hebben de rol om kwaadwillende Indexers uit het systeem te identificeren en te verwijderen.

Fishermen

Fishermen controleren en verifiëren query-antwoorden.

Het Graph-protocol is volledig gedecentraliseerd, wat betekent dat gegevens over het project worden verspreid op verschillende knooppunten.

The Graph kopen website

The Graph Platform

Vanwege het decentrale karakter heeft The Graph ook een zogenaamd governance mechanisme. Het project maakt gebruik van The Graph Platform, dat bestaat uit een groep mensen die toezicht houden op netwerk upgrades en het governanceproces. Deze gebruikers moeten het gedecentraliseerde bestuursprotocol volgen bij het stemmen over netwerkwijzigingen, waardoor het systeem eerlijk blijft.

The Graph Advocates DAO

Bovendien heeft The Graph een regerende gemeenschap die bekendstaat als de The Graph Advocates DAO, die zich richt op het verzamelen van initiatieven uit de community en het bevorderen van decentralisatie.

Iedereen kan een aanvraag indienen om advocate te worden binnen de Graph Advocated DAO.

GRT: het token van The Graph

Het native token van The Graph is GRT, dat sinds begin 2023 een mooie prijsstijging heeft doorgemaakt. Deze stijging heeft The Graph weer verder in de belangstelling gezet en de discussie rond het project aangewakkerd.

Het AI GRT-token van The Graph werd eind 2020 voor het eerst gelanceerd, samen met het mainnet. Het native token van het Graph-protocol gebruikt de ERC-20-standaard (Ethereum)

The Graph kopen logo

Het nut van GRT binnen The Graph

GRT heeft nut binnen het ecosysteem van The Graph, voornamelijk voor het betalen van vergoedingen. Binnen gedecentraliseerde projecten wordt cryptocurrency altijd gebruikt om vergoedingen te betalen en het is vaak de eigen munt van het project waarmee je dat kan doen. Binnen het ecosysteem van The Graph betaal je met GRT om zoekopdrachten (queries) uit te voeren.

The Graph rekent momenteel 15 dollar per maand aan zijn gebruikers voor een laag aantal zoekopdrachten, terwijl alle andere diensten volledig gratis zijn (zolang de service niet meer dan 30.000 maandelijkse zoekopdrachten bevat). Het middelste volumeniveau gaat al naar  750 dollar per maand en het hoogste niveau kost 4500 dollar per maand (als je maandelijks als bedrijf meer dan 30 miljoen zoekopdrachten wil verwerken).

Waarom stijgt de prijs van GRT?

De groei van The Graph en het GRT-token is niet alleen te danken aan het nut ervan. Investeerders zien simpelweg dat GRT begin 2023 een mooie stijging in waarde doormaakte en men wil graag meeliften op de AI-hype.  Daardoor besluiten steeds meer mensen GRT te kopen, waardoor de prijs blijft stijgen.

GRT heeft zijn mooie prijsgroei in 2023 ook gerealiseerd als gevolg van de toenemende hoeveelheid gegevens die The Graph verzamelt en verstrekt. Naarmate The Graph meer netwerken blijft ondersteunen en met meer DApps werkt, zal het gebruik van GRT verder blijven groeien. Mensen en organisaties neigen sowieso ook steeds meer naar gedecentraliseerde platforms, omdat ze maximale transparantie bieden.

Waar gaat de koers van GRT naartoe?

De afgelopen jaren is de koers van GRT geconsolideerd, oftewel hij beweegt al een tijd zijwaarts. In crypto wordt dat ook wel de accumulatiefase genoemd, waarbij investeerders hun posities groter maken voor een stabiele koers. Het is dan wachten op een grote uitbraak, om mooie winsten te maken.

Je ziet in de koersgrafiek dat de koers tot juni 2022 in een bearish trend zat. De coin kwam van een all time high van maar liefst 2,88 dollar, terwijl de koers begin mei 2023 op zo’n 14 cent staat. Dat geeft al aan hoeveel potentieel er nog in de prijs zit.

The Graph kopen koers sinds 1 januari 2023

Daarnaast zie je dat de prijs vanaf begin 2023 van een low van 5 dollarcent naar 15 dollarcent in april 2023 stijgt. Dat is al een mooie 3X, die vooral te danken is aan de hype rondom ChatGPT, die ook doorwerkte in een kleine bullmarkt voor AI-cryptocurrency’s. The Graph (GRT) is er daar een van.

Volgens mij is de eerste AI-hype nog maar het begin. Het is een kwestie van tijd voordat investeerders massaal instappen en de mogelijkheden van The Graph ontdekken. Als het eenmaal zover is, kan de koers gemakkelijk X5 of zelfs X10 gaan. Ik verwacht dat dit moment er in 2023 en anders zeker in 2024 aan zal komen.

Conclusie: The Graph (GRT) kopen?

De blockchain-gegevensverwerking van de Graph met behulp van AI belooft veel moois voor de toekomst. dApps die gebruikmaken van The Graph om gegevens op te halen en te openen, werken een stuk beter en sneller. Dat verhoogt de totale efficiëntie en dat is waar het veel bedrijven die een groot aantal gegegens verwerken om gaat. GRT heeft dus echt nut en onderscheidt zich van andere cryptovaluta. 

Daarnaast is het een kwestie van tijd voordat de AI-hype echt toeslaat. Begin 2023 reageerde iedereen op de populariteit van ChatGPT, maar in de loop van 2023 en 2024 zullen we de echte potentie en een grote nieuwe AI-hype gaan zien. De prijs van The Graph (GRT) kan volgens mij niet anders dan nieuwe hoogten bereiken, terwijl de koers op dit moment echt heel interessant is.

Kortom, zeker The Graph kopen dus! Ik raad je aan dat via mijn favoriete exchange ByBit te doen. Je krijgt dan meteen een mooi tradingtegoed als bonus.