• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ethereum stijgt 50% binnen een week. Belooft The Merge nog meer spektakel?
juli 21, 2022

Gaat The Merge zorgen voor vuurwerk bij Ethereum? Waar Ethereum de afgelopen weken namelijk zelfs even onder de 900 dollar dook, is de koers de afgelopen week met meer dan 50 procent gestegen. En dat is op zijn minst spectaculair voor een coin met zo’n grote market cap. 

Ethereum is namelijk al jaren de nummer twee cryptocurrency van de wereld. Zit er nog meer in het vat en wat was de aanleiding voor deze mooie stijging? Reden genoeg om er even een blog aan te wijden.

Reden #1: Speculeren op een koersdaling

Ondanks de bearmarkt wist Ethereum te stijgen van 1000 naar meer dan 1500 dollar. Erg lekker, wanneer je in de afgelopen maand ETH hebt gekocht. Een belangrijke impuls voor deze spectaculaire stijging zit hem in het feit dat er veel shortposities waren, maar dat de koers niet ver genoeg zakte en weer begon te stijgen.

Short squeeze!

Mensen met een shortpositie speculeren op een koersdaling. Komt die daling er niet? Dan worden ze gedwongen om hun positie te sluiten en tegen de hogere koers terug te kopen om het verlies te beperken. Of ze vullen hun onderpand aan om hun positie nog even vast te houden, in de hoop dat de koers later alsnog daalt.

Het gevolg van deze massale aankopen is alleen dat de koers juist nog harder stijgt. Dit wordt ook wel een short squeeze genoemd. Alleen hierdoor al wist de koers van ETH binnen een uur met 12,5% te stijgen.

cryptonite-background

Reden #2: Meer whales

De gegevens op de blockchain van Ethereum laten zien dat het aantal ETH-adressen met tussen de 1000 en 100.000 ETH vanaf mei aanzienlijk is toegenomen. Dat duidt op een stijgend vertrouwen in koersherstel van Ethereum. ETH-whales gebruiken hun tegoeden vooral om Ethereum te staken en er zo een mooi inkomen uit te halen.

Reden #3: ‘The Merge’ nadert snel’

Dit jaar zal Ethereum een van de grootste updates in zijn geschiedenis ondergaan. De belangrijkste daarvan is de overschakeling van het proof-of-work (PoW) model naar een proof-of-stake (PoS) model. Concreet betekent dat, dat Ethereum na de update niet meer gemined kan worden. 

Ethereum 2.0-update

Deze belangrijke update stond eerder bekend als de Ethereum 2.0 update. De overschakeling naar PoS zorgt ervoor dat het energieverbruik van Ethereum met ruim 99,5% zal dalen. Ongekend! En tegelijkertijd de beste manier om de ecologische footprint van cryptocurrencies enorm te verkleinen. Alleen daarom al zal het de adoptie van Ethereum versnellen. Bovendien verbetert de schaalbaarheid en veiligheid van het Ethereum-netwerk na de update ook.

Eind september live?

Hoewel onder voorbehoud van een aantal belangrijke tests, verwacht men dat deze Merge tegen het einde van september 2022 kan worden doorgevoerd. Naar verwachting zal de prijs van Ethereum in de aanloop naar dat moment stevig gaan stijgen. Voor mij in ieder geval reden genoeg om mijn positie in Ethereum stevig uit te breiden.

Opvallend detail: de stijging van Ethereum Classic (ETC)

Een bijzondere ontwikkeling zien we in de koers van het originele Ethereum (de Ethereum Classic). Zodra Ethereum (ETH) namelijk overstapt op het PoS-model, kan er niet meer gemined worden. Naar verwachting willen de mensen die behoorlijk hebben geïnvesteerd in dure miners die niet zomaar uitzetten en willen overstappen naar een alternatief. Ethereum Classic (ETC) is daarvoor heel geschikt en biedt een eenvoudige overstap. 

Ethereum Classic stijgt zelfs met 80%

De aankomende Merge zorgt dus voor onrust bij miners. Dit is de reden waarom zij en traders alvast in Ethereum Classic stappen. De koers van Ethereum Classic heeft het zelfs nog beter gedaan dan Ethereum zelf. 

Kortom, het is tijd om Ethereum en misschien zelfs Ethereum Classic te kopen. In ieder geval bouw je met het kopen van ETH aan een toekomstbestendige portfolio. Het is namelijk wel bijna zeker dat de rol van Ethereum in de toekomst heel groot zal blijven en procentueel nog veel meer potentieel dan Bitcoin biedt.