• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Uitspraak XRP rechtszaak op korte termijn? Dit gaat de koers doen!
maart 9, 2023

Ripple (XRP) is al meer dan twee jaar verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Tijdens de laatste bullrun wist XRP vooral daardoor geen nieuwe all time high neer te zetten. De rechtszaak hangt namelijk als een soort zwaard van Damocles boven XRP en drukt de koers. 

Toch lijkt er op korte termijn nu eindelijk een uitspraak in de XRP-rechtszaak te komen. Wat zijn de verwachtingen en wat gaat de uitspraak met de prijs doen? Is het tijd om toe te slaan en XRP te kopen?

In 2023 in ieder geval een uitspraak

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple (het bedrijf achter XRP), verwacht dat er in ieder geval dit jaar een definitieve uitspraak komt in de zaak van de SEC tegen Ripple’s XRP. Volgens advocaat John Deaton die Ripple bijstaat hoeven we mogelijk nog maar een paar weken te wachten.

Check ook zeker even de video van Corné hieronder!

Waar gaat de XRP rechtszaak precies om?

De zaak draait om de vraag of XRP als een ‘security’ moet worden beschouwd en in dat geval onder de toezichtsbevoegdheid van de SEC zou moeten vallen. De Amerikaanse SEC beweert dat XRP dat inderdaad is en daardoor de Amerikaanse wet heeft overtreden, omdat zij hun uitgifte van XRP-tokens niet bij de SEC hebben aangevraagd en geregistreerd. Volgens de SEC hebben ze dus zonder toestemming XRP-coins verkocht. 

Ripple is van mening dat XRP helemaal geen security is, maar een valuta. En valuta’s vallen niet onder de toezichtsbevoegdheid van de SEC.

Grote gevolgen

Hoe dan ook, een rechter moet zich over de zaak buigen en de uiteindelijke uitspraak zal grote gevolgen hebben voor de toekomst van Ripple en XRP. Wint de SEC? Dan betekent dat misschien wel de doodsteek voor XRP en volgen wellicht grote boetes of een stop op de verkoop en handel in XRP. 

Cryptomarkt volgt aandelenbeurzen

Niet alleen XRP vervolgd

Niet alleen is de uitspraak van belang voor Ripple en XRP, maar de complete crypto-industrie houdt de zaak nauwgezet in de gaten. Zo heeft de SEC zijn pijlen ook op Ethereum (ETH) gericht. Ze vinden dat alle ETH onder Amerikaans toezicht zouden moeten vallen. 

Zo zijn er nog wel meer zaken waarin de SEC verschillende cryptoprojecten voor de rechter daagt. Wanneer de uitspraak in het voordeel van Ripple en XRP uitvalt, dan betekent dat ook heel goed nieuws voor de andere coins waar de SEC een appeltje mee te schillen heeft.

Advocaten zijn positief

In ieder geval wacht de complete XRP-community en bredere crypto-industrie nu al meer dan 2 jaar op een uitspraak. Gelukkig lijkt er nu echt schot in de zaak te zitten, want onlangs hebben drie advocaten die bij de zaak betrokken zijn hun visie op Twitter gedeeld.

John Deaton

John Deaton is een belangrijke advocaat voor Ripple en vertegenwoordigt de XRP-community. Hij verwacht geen verdere vertragingen in de zaak en zou niet raar opkijken als er deze week nog een uitspraak komt.

James K. Filan

Ook deze advocaat heeft goed nieuws. Hij weet welke rechter de uitspraak uiteindelijk zal doen en weet ook dat zij niet lang meer zal wachten met de volgende stap. De rechter (Analisa Torres) staat zelfs bekend om haar snelle beslissingen.

Fred Rispoli

Fred Rispoli is een advocaat bij de firma Hodl Law en is deels optimistisch voor XRP en Ripple. Hij gelooft in ieder geval ook dat de rechtszaak snel voorbij zal zijn, maar verwacht niet dat zowel Ripple of de SEC een complete overwinning zal kunnen claimen. Hij voorspelt dat een deel van de zaak opnieuw voor de rechter zal moeten komen.

In ieder geval blijft het een spannende situatie, zowel voor XRP HODL’ers als de berdere crypto-industrie.

xrp logo

De gevolgen voor de koers bij winst of verlies

Er is een kans dat Ripple een cruciale overwinning zal boeken in de rechtszaak waar het al meer dan twee jaar bij betrokken is. Als de rechter in het voordeel van Ripple beslist, kan dit een serieuze impuls geven aan XRP, aangezien de donkere wolk die boven het project hing dan weg is. 

Het is echter onmogelijk om te voorspellen wat de koers van XRP zal doen in een dergelijk scenario, maar een behoorlijke prijsstijging wordt verwacht. Dit kan XRP weer terugbrengen naar de klim richting de $1.

Helaas is het omgekeerde scenario ook mogelijk. Het is niet zeker dat Ripple de rechtszaak zal winnen, en de SEC kan ook het gelijk krijgen van de rechter. Dit zou een bearish scenario zijn voor de XRP-koers. Het is daarom belangrijk om de ontwikkelingen in de rechtszaak goed in de gaten te houden en de risico's van beleggen in XRP te overwegen.

Scenario #1: XRP wint de rechtszaak tegen de SEC

Wint XRP de zaak? Op dat moment valt het drukkende effect op de koers volledig weg en volgt ongetwijfeld een gigantische relief-rally. Het zou me niet verbazen als de koers dan zomaar doorstoot naar 1 dollar en mogelijk zelfs even piekt op 2 dollar.

Scenario #2: XRP verliest de rechtszaak tegen de SEC

Verliest XRP de zaak? Dan ziet het plaatje er natuurlijk heel anders uit. Het laat zich raden wat verlies met de koers van XRP zou kunnen doen, maar het zou me niet verbazen als de koers dan onder de 10 dollarcent of zelfs lager komt.

Ik geloof alleen niet dat een verlies echt de dood van XRP zou betekenen, maar dat Ripple ‘gewoon’  vertrekt naar het buitenland, waar de Amerikaanse SEC geen zeggenschap heeft. (misschien is dat sowieso al wel een goed idee). Momenteel is Ripple gevestigd in San Francisco. Er is trouwens al een kantoor in Dubai en Ripple overweegt een complete verhuizing naar Japan.

Dus ja, verlies van de rechtszaak betekent dus ook een aanzienlijk verlies voor de koers, maar die zal zich op de langere termijn bijna zeker herstellen. Waarschijnlijk is een verlies dus stiekem een 'blessing in disguise' en een ideale gelegenheid om goedkoop XRP te kopen.

Scenario #3: XRP en de SEC kunnen allebei geen volledige overwinning claimen

In dit geval zal de koers nog een tijdje gebukt gaan onder het feit dat er nog een volgende stap of uitspraak zal moeten komen. Waarschijnlijk blijft de koers dan tussen 0,30 en 0,50 dollar hangen.

dollar cost averaging

Wat moet er gebeuren zodat XRP weer boven de 1 dollar kan komen?

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs van XRP en die kunnen bijdragen aan een stijging boven de $1. Hier zijn enkele mogelijkheden:

  • De uitspraak in de rechtszaak is de belangrijkste factor en drukt op de koers. Valt die weg en wint XRP (deels) de rechtszaak? Dan stijgt de koers hard. De $1 is dan binnen no-time bereikt.
  • XRP wordt steeds meer gebruikt in de financiële sector en heeft al belangrijke partnerschappen met verschillende grote financiële instellingen.
  • Stijgende brede cryptomarkt. Op dit moment zitten we al lange tijd in een bearish trend. Zodra de trend omkeert, waarbij bitcoin en andere altcoins nieuwe records bereiken? Dan neemt dat XRP mee in deze positieve trend. Zonder uitspraak wordt het wel lastig om stevig boven de $1 uit te komen.

XRP blijft zijn concurrentie voor. XRP blijft zich onderscheiden van de rest en kan in de toekomst meer en meer de standaard voor internationale betalingen worden.

Conclusie

De XRP-rechtszaak nadert een hoogtepunt. Het is moeilijk te zeggen of XRP echt zal winnen, maar de voortekenen zijn positief. Dat kan een mooie kans zijn om in XRP te investeren en bij winst een geweldige stijging mee te pakken.

Via Bitvavo koop je eenvoudig met iDEAL XRP en heb je het binnen een paar minuten in je portfolio staan.