• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Langverwachte Cardano Vasil update is live, koersverwachting ADA
september 25, 2022

Na meerdere keren uitstel is de langverwachte Vasil update live! Het was dan ook niet zomaar een update, maar een verandering die een heus nieuw tijdperk voor Cardano inluidt. 

Zo is het netwerk nu nog sneller en goedkoper, wat Cardano voor investeerders en gebruikers veel interessanter maakt dan het al was. Wat is er veranderd en wat is de koersverwachting van ADA na de Vasil update?

De Vasil update was een van de grootste en complexe veranderingen die Cardano ooit heeft doorgevoerd. De meeste wijzigingen zijn op dit moment live, waarna de volledige functionaliteit van de Vasil update op 27 september is voltooid. 

Ook de oprichters van Cardano erkennen dat de Vasil update de meest ingewikkelde upgrade van Cardano in zijn geschiedenis is, vanwege vele wijzigingen in zowel de programmeertaal als de blockchain zelf.

5 belangrijkste verbeteringen in Cardano na de Vasil update

De Vasil update is groot en brengt daarmee ook veel verbeteringen. De belangrijkste op een rij:

#1: Snelheid

Vasil maakt transacties sneller, doordat de scripts in de nieuwe programmeertaal Plutus 2 tot we 90% kleiner zijn.

#2: Meer functionaliteit

Smart contracts op de Cardano blockchain krijgen meer functionaliteiten.

#3: Goedkoper in gebruik

De kosten van transacties en smart contracts dalen tot wel 75%, ook dankzij de efficiëntere nieuwe programmeertaal.

belasting op crypto betalen in nederland 2021

#4: Betere schaalbaarheid

De snelheid waarmee nieuwe blokken met het Cardano-netwerk worden gedeeld, neemt toe door het zogenaamde ‘Vasil diffusion pipelining’. De snelheidswinst die dit realiseert, vergroot de bandbreedte en daarmee de schaalbaarheid van het hele netwerk.

#5: Meer interesse en nieuwe investeerders

De nieuwe update zorgt ervoor dat Cardano nog veel functioneler wordt. En dat blijft niet onopgemerkt. Nog maar een paar dagen na de update geven honderden bedrijven en projecten aan interesse te hebben om Cardano te gebruiken en een potentiële partner te willen worden.

De ambities van Cardano liegen er dan ook niet om: volgens de makers en oprichters is Cardano namelijk gecreëerd om het financiële systeem van de wereld te worden, een bank te zijn voor mensen die daar geen toegang toe hebben en een eerlijke globale markt te kunnen realiseren. 

cardano hard fork

Koersverwachting Cardano na Vasil update

Hoewel de koers van Cardano na de update steeg, zagen we later een correctie. De koers is vervolgens relatief vlak gebleven.

Was de Vasil update daarmee een non-event? Zeker niet! De algehele bruikbaarheid van het netwerk is namelijk enorme versterkt en de verwachtingen voor ADA zijn nog steeds hoog. Veel analisten zijn van mening dat zo'n belangrijke upgrade een enorm potentieel heeft om een Cardano-rally te ontketenen.

Desondanks heeft de hele cryptomarkt op dit moment te kampen met een negatief sentiment. De wereld heeft last van hoge inflatie door de sterk gestegen grondstoffen- en energieprijzen. Dit drukt op de prijzen van alle crypto’s, waaronder ook Cardano.

Cardano naar $1 na de Vasil update?

Natuurlijk weet niemand wat de Vasil hard fork betekent voor de koers van Cardano. Hoe dan ook is de soepele overgang en succesvolle upgrade goed nieuws, waardoor Cardano dit jaar nog een mooite stijging kan laten zien. De 1 dollar grens is dit jaar nog gemakkelijk binnen handbereik.

Daarnaast zijn sinds het begin van 2022 honderdduizenden nieuwe Cardano-adressen aangemaakt. En in tijden van aanzienlijke dalingen in de totale cryptomarkt is dat best bijzonder. 

Zeker nu de Vasil hard fork is uitgevoerd, neemt dat een hoop onzekerheid weg. Zodra de gehele cryptomarkt weer bullish wordt, zul je zien dat Cardano de rest van de coins outperformt. Daarom is het op dit moment een goed idee om je portfolio met Cardano uit te breiden. Nu voordelig kopen betekent over een paar jaar (of eerder!) je winsten verzilveren.

Via de Nederlandse crypto exchange Bitvavo koop je binnen een paar minuten gemakkelijk via iDEAL Cardano.