• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom stijgt Solana (SOL) zo snel? Nu Solana kopen?
november 11, 2023

Iedereen die de cryptomarkt een beetje volgt, is het vast opgevallen dat Solana (SOL) de laatste maanden bezig is met een opvallende opmars. Ten opzichte van het begin van 2023 is de munt al met meer dan 500% gestegen. De vraag is nu, waarom stijgt Solana zo snel en is het nu het juiste moment om Solana te kopen?

De stijging van Solana valt op

Solana valt deze maand echt op tussen de grote cryptocurrency’s. In slechts één week tijd is de waarde met meer dan 32% omhooggeschoten en in een maand tijd ruim verdubbeld. Een groot deel van deze indrukwekkende groei is te linken aan de nieuwe Firedancer Validator die op 31 oktober bekend werd gemaakt, maar dat is niet het hele verhaal.

SOL van 10 naar ruim 50 dollar

Solana is namelijk al een heel jaar aan het klimmen. Op 1 januari was Solana nog maar $9,99 waard, terwijl de prijs nu is gestegen tot meer dan 54 dollar! Ik zet een aantal van de belangrijkste redenen voor de stijging van Solana voor je op een rij.

De indrukwekkende stijging van Solana in een maand (nov 2023)

Direct Solana kopen? Dat doe je snel en eenvoudig met iDEAL op Bybit, mijn favoriete crypto exchange. Maak een account aan en je hebt jouw SOL binnen een paar minuten in je portfolio staan.

Reden #1: Firedancer

Op de Solana Breakpoint Conference op 31 oktober 2023 kwam er spannend nieuws van Solana-oprichter Dan Albert. Hij onthulde dat Firedancer op het testnet van Solana gelanceerd zou worden. Deze aankondiging wakkerde het enthousiasme van investeerders flink aan. Zij zien in de implementatie van deze nieuwe validator client een stap die de toekomst van de token kan verzekeren.

Firedancer is een echte gamechanger voor de schaalbaarheid van Solana. Het maakt het in theorie mogelijk om maar liefst 1 miljoen transacties per seconde te verwerken op het netwerk. En dat is geen overbodige luxe, omdat Solana in 2022 te maken kreeg met vertragingen en zelfs vastlopers in het netwerk. Met Firedancer lijken die problemen opgelost.

solana logo

Reden #2: Terug naar normaal

Nog geen jaar geleden in november 2022 stortte de koers van Solana samen met crypto exchange FTX volledig in. Dat kwam door de nauwe banden die Solana met FTX en Alameda Research onderhield, beiden grote investeerders in het Solana ecosysteem.

Connectie met crypto exchange FTX

Toen FTX in financiële moeilijkheden kwam, werd het vertrouwen in Solana ook ernstig geschaad, wat leidde tot een aanzienlijke koersdaling. De situatie bij FTX leidde vervolgens weer tot een grote paniek in de hele cryptomarkt, waarbij investeerders hun crypto-investeringen massaal van de hand deden, inclusief Solana, wat al hard geraakt was. De connectie met FTX was dus een belangrijke factor in deze daling. 

Negatieve effect van FTX-ondergang ebt weg

Inmiddels is het effect van de ondergang van FTX grotendeels afgeschud en kan Solana weer op volle kracht verder. Wat nog wel enige verkoopdruk zou kunnen geven is het feit dat de rechtbank in de Verenigde Staten aan het failliete FTX toestemming heeft gegeven om tot 3,4 miljard dollar aan SOL te verkopen. Naar verwachting zal dit zeker gezien de gigantische stijgingen niet zo’n groot effect meer hebben op de prijs.

Reden #3: Grote partners verbinden hun naam aan Solana

Solana wil hét netwerk zijn voor alles wat te maken heeft met on-chain applicaties en ervaringen. Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat Solana de interesse heeft gewekt van grote spelers zoals Visa en Shopify en van ontwikkelaars die graag op dit netwerk willen bouwen.

Integratie van Solana Pay met Shopify

In augustus 2023 werd Solana Pay geïntegreerd met Shopify. Hierdoor kunnen verkopers via het e-commerceplatform betalingen in de stablecoin USDC via de blockchain accepteren.

Visa kiest ook voor Solana bij stablecoinactiviteiten

In september 2023 kwam er nog meer goed nieuws voor Solana: Visa kondigde aan dat ze voor hun stablecoin activiteiten dezelfde blockchain hadden gekozen. Austin Federa, hoofd strategie bij de Solana Foundation, ziet dit als een bevestiging van de unieke snelheid en schaalbaarheid van het netwerk.

Ik verwacht dat alleen al het verbinden van VISA en Shopify nog meer grote partners aantrekt en het succes verder versterkt.

ethereum merge succes

Reden #4: Solana wordt steeds meer gezien als “Ethereum-killer”

Solana is een platform dat steeds meer wordt gezien als een serieuze rivaal van Ethereum. Zowel Solana als Ethereum hebben zo hun plus- en minpunten. Ethereum staat bekend om zijn stabiliteit en veiligheid, terwijl transacties op Solana veel goedkoper en sneller zijn. Dit is een groot voordeel voor bijvoorbeeld leenprotocollen en games die op de blockchain draaien

Meer vertrouwen in Solana

Met de introductie van Firedancer en meer vertrouwen in de mogelijkheden van Solana, zou het zomaar eens Ethereum van zijn troon onder Bitcoin kunnen stoten. Op dit moment is de totale market cap van Ethereum zo’n 245 miljard dollar, terwijl die van Solana op ruim 23 miljard dollar staat. Om Ethereum op basis van de huidige market cap voorbij te streven, zou Solana nog meer dan 10X moeten gaan. Iets wat in de huidige markt zeker niet onmogelijk is.

Direct Solana kopen? Dat doe je snel en eenvoudig met iDEAL op Bybit, mijn favoriete crypto exchange. Maak een account aan en je hebt jouw SOL binnen een paar minuten in je portfolio staan.

Nano S veiligheid

Reden #5: Nu nog meer privacy door software-update

Daarnaast heeft Solana's netwerk een flinke boost gekregen dankzij een recente software-update, namelijk versie 1.16. Deze update zorgt direct voor meer privacy voor SPL-tokens.Een SPL-token (Solana Program Library token) is een soort digitale activa of token die is gecreëerd op het Solana-netwerk. SPL-tokens zijn vergelijkbaar met ERC-20 tokens op het Ethereum-netwerk.

Misschien een moeilijk verhaal, maar het betekent concreet dat de privacy en beveiliging van gebruikers op het netwerk aanzienlijk verbeterd worden. En dat wordt steeds belangrijker. Solana loopt hier nu mee voorop in het bieden van geavanceerde oplossingen.

Reden #6: FOMO

FOMO, oftewel de 'Fear Of Missing Out', helpt natuurlijk ook bij de snelle koersstijging van Solana. Steeds meer mensen zien dat SOL binnen korte tijd hard is gestegen en willen daar ook graag op meeliften, waardoor de koers verder stijgt.

Bovendien weten we dat Solana eerder meer dan 250 dollar waard is geweest, waardoor er nog veel ruimte is voor verdere groei en herstel. Er is dus nog tijd en ruimte genoeg om je geld in ieder geval te verdubbelen.

Conclusie

De koersstijging van Solana is de afgelopen maanden heel snel gegaan. Wanneer je kijkt naar heel 2023 is de koers zelfs met meer dan 500% gestegen. En dat trekt de aandacht. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en Solana is vergeleken met een jaar geleden een stuk sneller en veiliger geworden.

Bovendien schudt Solana het effect van de ondergang van crypto exchange FTX van zich af en vaart het steeds meer zijn eigen koers. Mensen zien Solana als Ethereum concurrent en het is al een lange tijd een echte ‘blue chip’ cryptocurrency.

Geweldige kans

Al met al maakt dat een investering in Solana een geweldige kans. Zelfs als de prijs de komende weken corrigeert, blijven de fundamentals van Solana goed en kun je er bijna geen miskoop aan doen.

Ik ben ervan overtuigd dat Solana de komende tijd op weg gaat naar zijn oude all time highs en bij een echte bullrun misschien wel doorstoot naar de 500 dollar. 10X je investering vanaf dit punt dus!

waarom stijgt solana solana-koers-ruimte-voor-groei

Check deze Solana grafiek: er is nog veel ruimte voor groei en herstel naar de oude all time highs en verder!

Nu Solana kopen?

Ook Solana kopen? Dat doe je snel en eenvoudig met iDEAL op Bybit, mijn favoriete crypto exchange. Maak een account aan en je hebt jouw SOL binnen een paar minuten in je portfolio staan. Succes!