• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom stijgt XRP niet? Koersverwachting XRP in 2024
januari 2, 2024

Waarom stijgt XRP niet? Koersverwachting XRP in 2024. Investeren in XRP kan soms een frustrerende ervaring zijn, vooral als je hoopt op een snelle winst. Vooral terwijl veel altcoins en Bitcoin aanzienlijk stijgen, lijkt de prijs van XRP al maanden muurvast tussen 60 en 65 dollarcent te zitten. Dat zorgt ervoor dat het kopen of vasthouden van XRP tot nadenken stemt.

Wat is er precies aan de hand met XRP en waarom blijft de coin achter bij andere cryptocurrency’s? Zit er voor 2024 een spectaculaire stijging aan te komen?

Een zwak voor underdog XRP

Persoonlijk voel ik de frustratie bij XRP ook. Toch heb ik er sinds het begin al een zwak voor. De fundamentals zijn namelijk goed en XRP is een echte blue chip-cryptocurrency met het potentieel om de wereld van internationale betalingen te revolutioneren.

Sinds ik er in de zomer van 2017 zo’n 40.000 van kocht en er in de bullrun van 2017/2018 zo’n 50.000 euro winst mee maakte, heb ik altijd een zwak voor XRP gehouden en na verkoop mijn portfolio weer opnieuw opgebouwd.

Reden waarom ik er op dit moment 20.000 XRP HODL. Ook al had ik met investeringen voor hetzelfde bedrag 30 tot 50% meer rendement gemaakt met andere altcoins.

Direct XRP kopen voor de grote stijging in 2024? Dat doe je eenvoudig en snel via iDEAL bij Bitvavo, de bekendste en volledig Nederlandse crypto exchange. Bovendien krijg je er garantie op je tegoeden tot 100.000 euro. Meteen XRP kopen? Klik op de knop hieronder.

XRP een wolf in schaapskleren

Toch denk ik dat XRP op dit moment een wolf in schaapskleren is. Ik verwacht dat XRP in 2024 weleens de 5 dollar zou kunnen aantikken. De stijging van eind 2017 en begin 2018 kan XRP nog een keer overdoen, zodra de rechtszaak met de SEC is afgerond en alle seinen wat dat betreft op groen staan.

Een positieve uitspraak zal XRP in ieder geval een terugkeer naar de oude all time high opleveren en daarna, gesteund door de verwachte bullmarkt in 2024, verder kunnen stijgen naar 5 dollar.

“The Flippening”

Vergeet niet dat XRP lange tijd de nummer 3 en zelfs 2 cryptocurrency is geweest. Er was lange tijd sprake van “The Flippening", waarbij XRP qua market cap net zo groot was als Ethereum (ETH).

Inmiddels staat Ethereum in januari 2024 op een market cap van 285 miljard dollar, terwijl XRP het moet doen met een magere 34,5 miljard dollar. Als XRP de afgelopen jaren wel met gelijke tred opgegaan was met ETH, dan zou XRP op dit moment 5,26 dollar waard zijn geweest!

xrp naar 1 dollar

Reden genoeg om eens goed te kijken waarom XRP de afgelopen jaren nu zo laag is gehouden en welke ontwikkelingen eraan zitten te komen die in 2024 verandering in de situatie zouden kunnen brengen.

Langdurige rechtszaak met de SEC

De belangrijkste reden voor de stagnatie van XRP kan worden toegeschreven aan de langdurige rechtszaak met de SEC, die een schaduw heeft geworpen over de toekomstige rechtmatigheid van Ripple, het bedrijf achter XRP. Deze onzekerheid heeft de groei van de munt belemmerd, terwijl andere cryptocurrency's ongehinderd vooruitgang boekten.

In december 2020 klaagde de Securities and Exchange Commission (SEC) Ripple Labs en twee van zijn leidinggevenden aan voor het ophalen van 1,3 miljard dollar via een ongeautoriseerde aanbieding van XRP-tokens. De SEC betoogde dat die XRP-tokens geclassificeerd hadden moeten worden als niet-geregistreerde effecten, waarvoor andere regels van toepassing zijn.

Winst voor Ripple lijkt meest waarschijnlijke scenario

Ripple lijkt tot nu toe de zaak te winnen. In juli 2023 oordeelde de Amerikaanse districtsrechter Analisa Torres dat de verkoop van XRP-tokens niet als een verkoop van niet-geregistreerde effecten beschouwd werd en meer gemeen had met een transactie in buitenlandse valuta.

Torres wees in oktober een verzoek van de SEC om dat vonnis aan te vechten af, en de SEC liet vervolgens zijn initiële claims tegen de twee leidinggevenden van Ripple vallen. Het gebrek aan een duidelijke oplossing blijft de prijs van XRP in deze onrustige markt drukken.

rechtszaak xrp

Investeerders kiezen voor crypto met snellere winstkansen

Daarnaast zie je dat investeerders XRP links laten liggen, omdat met andere cryptocurrency’s snellere winsten te behalen zijn. Een investering begin 2023 in Solana of Avalanche had je bijvoorbeeld tot wel 10X je inleg opgeleverd.

Zoals ik schreef, voel ik deze drang persoonlijk ook. Het geld dat ik in 20.000 XRP heb gestopt, was simpelweg sneller gegroeid als ik het in andere coins had gestoken. Toch heb ik met mezelf afgesproken deze 20.000 XRP gewoon vast te houden tot een XRP-token 5 dollar waard zal zijn, whenever that may be.

Maar ik schat de kans dat dit in 2024 of anders in 2025 gaat gebeuren hoog in. Alleen bij een onverhoopt negatieve uitspraak door de rechter kan ik mijn beslissing heroverwegen.

Stigma van “The Banker’s Coin”

XRP wordt door veel mensen ook wel "The Banker's Coin" genoemd. Daarmee verwijzen ze naar de uitgebreide samenwerkingen met banken en financiële instellingen wereldwijd. Ripple, het bedrijf achter XRP, heeft een betalingsprotocol ontwikkeld dat erop gericht is om internationale geldovermakingen sneller, goedkoper en efficiënter te maken.

Omdat veel banken en financiële diensten geïnteresseerd zijn in deze technologie om hun eigen systemen te verbeteren, is XRP in de volksmond bekend geworden als "The Banker's Coin". Cryptocurrency’s staan erom bekend juist decentraal en anoniem te zijn, waarvan Ripple en XRP het tegenovergestelde lijken te zijn. Daarmee is XRP volgens velen een soort vreemde eend in de bijt.

Vergis je echter niet, want juist de samenwerking met banken wereldwijd, de regulering en de enorme biljoenenmarkt achter internationale betalingen, geven XRP de kans om gigantisch te exploderen. Het is een van de weinige coins met enorme mogelijkheden in de echte wereld. Oftewel, een RWA, een Real World Asset.

xrp naar de beurs

XRP staat mogelijk voor een sterk herstel in 2024

Met de verwachte ontwikkelingen in 2024,  kan XRP zich klaarmaken voor een opleving van epische proporties. De rechtszaak komt tegen het einde van het eerste kwartaal of het begin van het tweede kwartaal van 2024 ten einde. Ook worden nieuwe technologieën zoals Hooks en Sidechains geïmplementeerd. 

Ripple's grootste kracht is daarnaast dat een groeiend aantal financiële instellingen zoals Travelex Bank, Tranglo en Sentbe al gebruikmaken van XRP’s betalingsverwerkingsprotocol.

Conclusie

Ik houd 20.000 XRP vast, no matter what. Halveert de prijs in 2024? Jammer, maar dan koop ik er nog 20.000 bij 😉 Stijgt XRP wel? Dan zal die stijging spectaculair zijn en naar mijn mening de 5 dollar kunnen aantikken. In dat geval bereik ik mijn XRP portfoliowaarde-target van 100.000 dollar en verkoop ik mijn positie volledig. 

Kortom, ik schat de kansen voor XRP in 2024 hoog in en verwacht een positieve uitspraak of in ieder geval een acceptabele boete voor XRP, waarmee de rechtszaak van de SEC tegen Ripple nu echt tot een einde komt en XRP tot volledige bloei kan komen. Het wordt een spannend jaar! Het neerwaarts potentieel is beperkt.

Ook XRP kopen? Dat doe je eenvoudig en snel via iDEAL bij Bitvavo, de bekendste en volledig Nederlandse crypto exchange. Bovendien krijg je er garantie op je tegoeden tot 100.000 euro. Meteen XRP kopen? Klik op de knop hieronder.