• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een bear trap en hoe voorkom je dat je in deze val loopt?
augustus 22, 2022

Speculeer je op een koersdaling? In een bear market kun je daar veel geld mee verdienen. Toch blijft het altijd oppassen voor de zogenaamde bear trap. Maar wat is een bear trap precies en hoe voorkom je dat je in deze val loopt? En zo ja, hoe beperk je de schade? In dit artikel leg ik je er alles over uit.

Wat is een bear trap precies?

Een bear trap is een plotselinge neerwaartse beweging van de koers, waardoor je geneigd bent om snel op verdere koersdalingen te speculeren. Dat doe je op ByBit bijvoorbeeld door een short-positie aan te gaan. Veel mensen doen dat met een hefboom (10x of meer).

Koers gaat ineens de verkeerde kant op

Je zit helemaal klaar voor de verdere koersdaling, waardoor je positie geld gaat opleveren. Maar dan gebeurt helaas precies het omgekeerde: de koers herstelt hard naar boven! Voor jou is dat de compleet verkeerde kant op. Shortsellers verliezen namelijk geld wanneer de prijzen stijgen. 

Zeker wanneer je geen stoploss hebt ingesteld, of de koers zo hard stijgt dat je automatisch door de exchange uit je positie wordt gezet en met maximaal verlies moet verkopen.

short gaan crypto

Waarom is een bear trap gevaarlijk?

Een beartrap is zo gevaarlijk, omdat het lijkt alsof een bestaande uptrend neerwaarts wordt gebroken en daardoor een grotere correctie of trendomkeer de meest waarschijnlijke optie lijkt.

Vals signaal

Bij een bear trap is zo’n breuk van een bestaande trend een vals signaal. Na de bear trap keert de koers weer terug naar de oorspronkelijke trend.

Verschil tussen een bull trap en bear trap 

Bij een beartrap geeft een plotselinge neerwaartse prijsdaling onder een belangrijk support een vals bearish signaal, dat bearish handelaren verleidt om short te gaan, gevolgd door een omkering naar boven in prijs.

Bull trap precies het tegenovergestelde van een bear trap

Een bull trap is precies het tegenovergestelde: na een neerwaartse trend in prijs, stuurt een plotselinge opwaartse prijsstijging boven een belangrijk weerstandsniveau een vals bullish signaal, dat bullish handelaren verleidt om long te gaan (speculeren op een koersstijging) , gevolgd door een omkering naar beneden in prijs.

Oorzaken van een bear trap

Wat een beartrap veroorzaakt, is niet alleen de neerwaartse prijsbeweging, maar ook een prijsdaling onder een belangrijk support.

De bearish trader verwacht dat een neerwaartse doorbraak door een weerstandsniveau wordt gevolgd door een verdere neerwaartse beweging. Ze verliezen juist geld na de omkering van de prijs weer naar boven.

Belangrijkste oorzaken en signalen van een bear trap op een rij

  • Prijsdaling onder een belangrijk ondersteuningsniveau.
  • Investeerder of handelaar gaat een shortpositie aan.
  • Daling onder het ondersteuningsniveau is kort en wordt gevolgd door een omkering naar boven in prijs.

Voorbeeld van bear trap in een grafiek

bear trap

In de afbeelding hierboven zie je een duidelijk voorbeeld van een bear trap. De koers lijkt in een mooie uptrend te zitten. Op het moment waarop deze uptrend neerwaarts gebroken wordt, ongeveer ter hoogte van het midden van de zwarte pijl, versnelt de koers naar beneden. Veel traders krijgen namelijk het signaal dat de uptrend is gebroken en een verdere koersdaling daardoor ophanden lijkt.

Onverwachte impuls om juist te kopen

Toch is het moment waarop een trend neerwaarts wordt gebroken altijd een spannend moment. Ja, het geeft een kans op verdere koersdalingen, maar is soms ook een signaal dat kopers de coin juist voordelig kunnen aanschaffen voor letterlijk een bodemprijs.

Zodra dat gebeurt, of traders verwachten dat de weerstandslijn (eerder de supportlijn) getest wordt, stijgt de koers weer. Zeker een kleine doorbraak van de weerstand (het punt waar de uptrend eerder werd gebroken), zorgt vaak voor een extra impuls om opnieuw te kopen.

Nog verdere stijging van de koers

Al deze koopactie heeft een verdere stijging van de koers tot gevolg, wat op haar beurt er weer voor zorgt dat de mensen die op een koersdaling speculeerden hun positie automatisch weer moeten sluiten.

Short squeeze!

Dat leidt tot een short squeeze, waardoor de koers ineens heel hard kan stijgen. En die stijging zorgt er weer voor dat nog meer short sellers moeten capituleren. In de grafiek zie je de koers dan ook razendsnel herstellen na de dip. Dit was dus duidelijk een bear trap.

Sneeuwbaleffect

Een short squeeze is de grootste nachtmerrie voor shortsellers. Ze worden verrast door een plotselinge felle koersstijging. Ze moeten dan ongewild razendsnel hun positie sluiten, om verliezen te voorkomen of hun winst veilig te stellen.

Deze aankopen doen de koers klimmen, waardoor ook andere shorters hun posities gaan sluiten. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect van snel stijgende koersen. 

De explosieve prijsstijgingen zorgen ervoor dat de shorters als het ware als citroenen uit hun posities worden geknepen. Daar komt de term ‘squeeze’ vandaan, Engels voor uitknijpen.

Zo vermijd je een bear trap

De enige betrouwbare manier waarop je een bear trap kan vermijden, is door geen short posities aan te gaan. Maar dat is natuurlijk een flauw antwoord, want in mijn ervaring kun je juist in dalende markten veel geld verdienen! Wil je zorgen dat je minder vaak het slachtoffer wordt van een bear trap? Gebruik dan deze tips:

  • Vermijd shortposities wanneer het handelsvolume laag is. Het risico op een bear trap neemt doorgaans toe als het volume laag is.
  • Gebruik Fibonacci-niveaus om de support- en weerstandsniveaus te ontdekken. Vaak ketst de koers hier op af.
  • Stel een goede stoploss in, zodat je het risico op grote verliezen automatisch beperkt zodra de koers onverhoopt omdraait.

Conclusie

Wanneer je actief bezig bent met traden, is een bear trap je vast eens overkomen. De koers gaat ineens weer omhoog, terwijl alle technische indicatoren juist wijzen op een verdere koersdaling. Heel vervelend, maar part of the game.

Stoploss instellen en signalen herkennen

Wanneer je zorgt voor een goede stoploss en de signalen van een bear trap herkent, beperk je de schade. Verlies nemen dus en de volgende keer een nieuwe poging. Wanneer de koersdaling namelijk wél doorzet, heb je vaak goud in handen en maak je mooie winsten.

Traden via ByBit

Zelf traden? Ontdek het gemak van ByBit! Al jaren mijn favoriete crypto exchange. Nu met een mooie welkomstbonus en tradingtegoed, tot wel meer dan 4000 dollar.