• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke crypto NIET kopen? Mijn 7 gouden regels!
januari 12, 2022

Welke crypto vooral NIET kopen?

In het vorige blog las je welke cryptocurrencies volgens mij in 2022 gaan stijgen en grote kanshebbers zijn om geweldige winsten te maken. Aan de andere kant is het ook goed om te weten welke crypto je vooral NIET moet kopen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de waarde van je portfolio halveert of zelfs verder crasht. Ik geef je daarom een aantal goede tips welke crypto vooral NIET te kopen. 

En dan noem ik niet zozeer cryptocurrencies bij naam, maar een aantal regels die je voor jezelf hanteert bij het selecteren van een munt die je mogelijk wilt kopen. 

Welke crypto vooral NIET kopen, mijn 7 gouden regels

Het aantal Nederlanders dat in crypto’s investeert, is in 2021 met meer dan een derde gestegen. Inmiddels beleggen meer dan 1,6 miljoen mensen in digitale valuta. Ongetwijfeld investeren veel mensen in bitcoin, maar ook altcoins zijn erg populair.

Helaas komen kostbare fouten regelmatig voor, wanneer deze nieuwe investeerders de verkeerde munten kopen, of midden in een hype op de hoogste koers instappen.

Ik deel daarom graag mijn 7 gouden tips met je, over welke crypto je vooral NIET moet kopen. Op die manier bescherm je jouw portfolio tegen grote verliezen en vergroot je tegelijkertijd de kans op mooie winsten!

Regel #1: Kopen, alleen omdat de prijs laag is

Hoewel de verleiding groot is om vooral laaggeprijsde coins te kopen, omdat je dan meteen een portfolio met honderdduizenden of zelfs miljoenen munten hebt, betekent een lage prijs niet altijd dat de coin ook een koopje is. Soms zijn de prijzen niet voor niets zo laag!

In de meeste gevallen is er een gigantisch aantal munten in omloop. Dat betekent ook dat er veel kopers nodig zijn om de munt te laten stijgen.

Check de grafiek

Kijk ook naar de koersgrafiek van het afgelopen jaar. Is de coin ooit veel waard geweest en is er een continu dalende lijn? Pas dan op, want het kan zomaar zijn dat de munt die je op het oog hebt aan het afsterven is.

Wanneer ontwikkelaars en investeerders een project verlaten, dan wordt het ook niet meer goed bijgewerkt en zal de koers nog verder dalen.

support

Koop een fractie van een betrouwbare munt

Als je niet veel geld hebt om in crypto te investeren, is de verleiding groot om coins te kopen waarbij je er ineens veel van hebt. Hoewel dit volkomen begrijpelijk is, is het soms veel meer de moeite waard om te investeren in een fractie van een munt die een betrouwbare toekomst heeft. Je kunt namelijk ook 0,01 bitcoin kopen. 

Mensen maken vaak de fout om meerdere munten te kopen voor een lagere prijs, maar dit betekent vaak dat je je geld in minder gevestigde en dus minder veelbelovende munten stopt (het tegenovergestelde kan natuurlijk ook waar zijn). Houd hier dus rekening mee voordat je beslist welke munt je gaat kopen.

Regel #2: Crypto kopen met bijna geen volume

Wanneer een munt veel wordt verhandeld, dan is er een groot volume. Oftewel, de waarde van alle transacties wordt bij elkaar opgeteld en per 24 uur weergegeven. Een groot volume betekent dat je een coin snel kunt kopen, maar ook weer snel kunt verkopen als je dat wilt.

Hoe zit het met de populariteit?

Een laag volume wil ook zeggen dat een munt niet zo populair is en de kans vrij klein dat hij een grote stijging gaat meemaken. Wat is dan een redelijk volume? Voor mij ligt de grens op een volume van minimaal 25 miljoen dollar per dag. 

Regel #3: Crypto kopen met een lage market cap

De market cap van een munt geeft aan hoeveel geld er totaal in een munt aanwezig is. Je berekent de market cap door de huidige koers te vermenigvuldigen met het aantal coins in omloop. De market cap geeft aan hoe groot een bepaalde cryptomunt is en is de bepalende factor voor de totale ranking in de wereldwijde lijst met cryptocurrencies.

Wat betekent een lage market cap?

Een lage market cap zegt je eigenlijk dat een munt nog niet zo populair of bekend is. Natuurlijk is de kans aanwezig dat een kleine onbekende munt sky high gaat en 100 keer meer waard wordt, maar die kans is erg klein. De kans is groter dat er niets of weinig gebeurt en je meer kans maakt met een coin met grotere market cap.

Market cap volume

Check alle coins in de top 200 en hun market cap & volume op livecoinwatch.com

Blijf binnen de top 200

Mijn eigen regel is dat ik geen coins koop die buiten de top 200 van grootste cryptocurrencies kopen. En dat is nog een vrij ruime selectie met voldoende keuze. Op dit moment heeft de top 200 munt een market cap van zo’n 300 miljoen dollar. Ter vergelijking, bitcoin heeft een market cap van ruim 825 miljard dollar.

Regel #4: Pas op voor ‘pump-and-dump’-coins

Een pump-and-dump betekent dat een groep investeerders de prijs van bepaalde coin actief opdrijft door massaal de bewuste coin te kopen. Het begint met de 'pump'. Om mensen te overtuigen om in te kopen, verspreiden bepaalde groepen traders valse of misleidende informatie over minimaal verhandelde munten via sociale media, forums en online communities. 

Pump: to the moon!?

Deze berichten beloven een op handen zijnde stijging. Ze gebruiken daarbij termen als ‘ to the moon!’, lambo's en emoji's met raketten en diamanten. Ze willen daarmee de indruk wekken dat een potentiële investering op het punt staat te gaan knallen en dat je absoluut nu moet kopen en vasthouden. Mensen stappen vervolgens massaal in, soms op een afgesproken tijdstip en inderdaad: de koers stijgt spectaculair!

Crypto staking

De dump

Dan komt de ‘ dump’. Naarmate het momentum en de koers stijgt, verzilveren de eerste investeerders hun positie en verdienen zo een fortuin. Zodra de markt beseft dat de hype nep was, verkoopt iedereen om hun verlies te beperken en keldert de prijs van de munt. Op de grafiek zie je een pump en dump terug als eenmalige hoge piek. 

Pas ervoor op dat je je niet laat verleiden door dergelijke berichten op social media, zoals Facebook, Reddit, Twitter of Discord-groepen.

Regel #5: Investeer niet omdat de waarde van een munt net hard is gestegen

Een van de meest voorkomende fouten die beginners maken bij het investeren in crypto, is het kopen van een bepaalde munt alleen omdat de prijs net hard is gestegen. Het probleem met de meeste plotselinge waardestijgingen met crypto, is dat ze meestal niet lang duren. Dat is nu eenmaal de aard van de cryptohandel.

Soms is er net een nieuwsbericht geweest, of heeft een influencer een specifieke munt veel publiciteit gegeven. Denk aan Elon Musk met Dogecoin. 

Hype is leuk, maar meestal niet blijvend

Hoe dan ook, soms is er een hype rond een munt, maar dat betekent niet noodzakelijk dat het ook een goede investeringsmogelijkheid is. Dergelijke prijsstijgingen komen en gaan meestal in minder dan een week of twee.

Het is dus belangrijk om twee keer na te denken voordat je vertrouwt op een plotselinge stijging. Het feit dat een bepaalde coin op een bepaalde dag 20% stijgt, wil niet zeggen dat deze stijging zich voort zal zetten.

Regel #6: Investeren zonder de munt te onderzoeken

Voordat je in een bepaalde munt besluit te investeren, is het altijd goed om wat onderzoek te doen. Wat wil de munt bereiken? Zit er een goed team met ontwikkelaars achter? Wat is de market cap, het handelsvolume? Het is belangrijk om deze zaken eerst even te onderzoeken, in plaats van je te laten leiden door een hype of andere factoren.

crypto-versturen-ontvangen

Regel #7: Investeren in slechts één type cryptovaluta

Er is niets mis mee om met één soort cryptomunt te beginnen. Je moet tenminste ergens beginnen. Veel mensen maken echter de fout om al hun geld op slechts één munt te zetten. En hoe veelbelovend die munt er ook uitziet, het is riskant om al je eieren in één mandje te leggen. Vooral in de wereld van cryptocurrency. 

Spreid je risico en kansen op winst

Het is dus geen goed idee om een aanzienlijk bedrag in slechts één munt te investeren, vooral als je relatief nieuw bent in de cryptowereld. Verdeel daarom je investering over meerdere munten en je spreid je risico.

Bovendien is de kans groter dat je een graantje meepikt van een munt die misschien wel tien keer meer waard wordt. Op die manier stijgt de waarde van je portfolio alsnog met een geweldig rendement. 

Conclusie

Welke crypto moet je vooral NIET kopen? Helaas is er geen manier om 100% zeker te weten waar een bepaalde munt naartoe zal gaan. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw investering goed onderzoekt en daarbij een aantal regels voor jezelf afspreekt.

Wanneer je je aan mijn 7 regels voor succes houdt, is de kans dat je een shitcoin koopt aanzienlijk kleiner en vergroot je jouw kansen op een mooie winst.

Wil je meer uit jouw investering halen en succesvol leren traden? Weten welke munten je het beste kunt kopen en welke je beter laat staan?

Volg mijn gratis crypto training en je leert alles over technische analyse van koersen en het beste aankoopmoment te bepalen. Schrijf je hieronder gratis in en we zien elkaar in het webinar!