• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • XRP kopen of dumpen? Einde van de rechtszaak zorgt sowieso voor actie!
maart 20, 2024

Moet ik XRP kopen of dumpen? Wanneer je al een tijd met crypto bezig bent, zie je dat XRP qua market cap al jaren stabiel in de wereldwijde crypto top 10 staat. Als je de laatste twee crypto bullruns hebt meegemaakt, weet je ook dat XRP maar niet lekker mee wil stijgen. Hoe kan dat en waarom komt hier binnenkort waarschijnlijk verandering in?

Wat speelt er nu precies bij XRP?

De reden waarom XRP de laatste jaren niet echt is gestegen, heeft veel te maken met de langdurige ruzie met de SEC. Deze ruzie heeft vragen opgeroepen over hoe legitiem Ripple eigenlijk is, het bedrijf achter XRP. Deze twijfels hebben ervoor gezorgd dat de groei van de munt is gestopt, terwijl andere digitale valuta's en hun koersen flinke stappen vooruit hebben gezet.

XRP een security of niet?

In december 2020 heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) zelfs een rechtszaak aangespannen tegen Ripple Labs en twee van zijn leiders, omdat ze 1,3 miljard dollar zouden hebben opgehaald via de verkoop van XRP-tokens die niet helemaal volgens de regels zou zijn gegaan.

Volgens de SEC hadden die XRP-tokens als zogenaamde 'niet-geregistreerde effecten' moeten worden behandeld, wat betekent dat er andere regels voor gelden, waar Ripple dus niet aan heeft voldaan. De hele discussie is dus eigenlijk hoe XRP gekwalificeerd moet worden en welke regels er in dat geval voor gelden.

uitspraak xrp rechtszaak

Tijdelijke opluchting in 2023

In juli 2023 haalde Ripple Labs opgelucht adem toen rechter Analisa Torres oordeelde dat de verkoop van XRP-tokens aan particuliere investeerders niet illegaal was. Dit leidde tot een heropleving van XRP op vele handelsplatformen. XRP herwon aan populariteit, waarbij de Ripple-koers binnen enkele uren met bijna 100% steeg, van $0,47 tot $0,81.

Maar de strijd was nog niet voorbij. De rechter oordeelde dat bepaalde aspecten van de XRP-verkoop namelijk wel illegaal waren, wat resulteerde in een boete voor Ripple. Hoewel de SEC overwoog om in hoger beroep te gaan, koos ze uiteindelijk voor onderhandelingen over een schikking met Ripple.

En daar gaat het nu dus eigenlijk vooral om. Hoe groot gaat de uiteindelijke boete worden en welke invloed heeft de hoogte ervan op de koers van XRP en het bedrijf Ripple?

Einde van de rechtszaak nadert nu echt

Wat de uitkomst ook zal zijn, er is nu wel een duidelijke tijdlijn waarop alle partijen zullen weten waar ze aan toe zijn.

XRP geen security, maar hoe hoog wordt de boete?

De enige vraag daarbij is dus nog hoe groot de boete zal zijn. Persoonlijk denk ik dat het wegvallen van de druk van de SEC sowieso zal zorgen voor een relief rally, een periode waarin investeerders opgelucht ademhalen en de druk van de ketel is en de koers (in ieder geval tijdelijk) snel kan stijgen.

Daarna zal de werkelijke impact van de boete indalen en dus afhankelijk van de hoogte daarvan een positieve of negatieve invloed op de koers van XRP hebben.

Er is nu in ieder geval een duidelijke tijdlijn, waardoor we in ieder geval weten waar we aan toe zijn:

Tijdlijn uitspraak SEC vs. XRP-rechtszaak

 • 22 maart: SEC dient een openingsvoorstel voor een schikking in.
 • 22 april: Ripple reageert op het openingsvoorstel, mogelijk niet openbaar.
 • 6 mei: De SEC reageert op het weerwoord van Ripple.

Dit zijn dus duidelijke datums, waarna de rechter zich na 6 mei over de uitspraken van zowel de XRP als de SEC zal buigen.

xrp naar 1 dollar

Schikking

Hopelijk weten de SEC en Ripple samen tot een voor beide partijen bevredigend resultaat te komen, waardoor alles niet nog langer wordt gerekt. Ik verwacht dat het bedrag wat de SEC vraagt sowieso te hoog zal zijn, waar Ripple een tegenbod op doet. Gaat de SEC niet akkoord, dan komt de rechter in beeld. We gaan het zien.

Gaat XRP stijgen?

De grote vraag is dus of XRP in aanloop van de naderende uitspraak en daarna de stijgende lijn weer kan hervatten. Dat hangt af van de uitspraak, maar ook andere meer fundamentele factoren. Ik zet ze hieronder voor je op een rij.

XRP positieve invloed op de koers

 • Naderend einde van de rechtszaak zal rust geven
 • Kans op relief rally
 • XRP koers staat op punt van doorbreken van langjarige negatieve trendlijn
 • Ook de ECGI (European Corporate Governance Institute) bevestigt dat XRP geen security is
 • BitMEX exchange voegt XRP weer toe voor spot trading
 • Tradingvolume XRP stijgt de laatste weken aanzienlijk
 • Mogelijk XRP ETF na einde van de rechtszaak

XRP negatieve invloeden op de koers

 • Rechtszaak loopt nog altijd
 • Ontwikkelingsactiviteit daalt
 • Aantal dagelijks actieve adressen is met 20% gedaald
 • Ripple dumpt elke maand een groot aantal XRP op de markt, wat een drukkend effect op de prijs heeft

Analyse en prijsverwachting XRP

In de video hieronder vertelt Corné je meer over de lopende rechtszaak, de positieve en negatieve factoren die meespelen bij XRP.

Conclusie: XRP kopen of dumpen?

Heb je zelf XRP in je portfolio of overweeg je het te kopen? Moet je dan bijkopen of juist XRP dumpen? De vooruitzichten voor XRP zijn eerlijk gezegd matig positief. Een positieve uitspraak in de rechtszaak is geen garantie voor een grote koersexplosie.

Voorlopig koersdoel XRP

Voorlopig staat mijn koersdoel in een positief scenario op ongeveer 3 dollar (ook de oude all time high), waarna misschien nog meer mogelijk is.

Ook investeren en inzetten op goed nieuws na een positieve uitspraak? Vaak zie je dat voor het uitkomen van het daadwerkelijke nieuws de koers al begint te stijgen. Soms volgt dan een ‘sell the news’-event, of stijgt de koers juist verder door.

Stijgende koers tot uitspraak

Persoonlijk verwacht ik in de aanloop van de uitspraak een stijgende koers, in ieder geval tot ongeveer half mei 2024. Dan kun je altijd een deel dumpen voor de daadwerkelijke uitspraak of natuurlijk de gok op een koersexplosie nemen. Het blijft in ieder geval spannend! 

XRP kopen

Ook meeliften? Koop XRP dan eenvoudig met iDEAL via Bitvavo en je hebt het binnen een paar minuten al in je portfolio.