• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • XRP, het blijft spannend! XRP kopen of niet?
mei 14, 2024

XRP kopen of niet? Het blijft een bijzondere cryptocurrency. Al jaren staat XRP in de wereldwijde crypto top 10, maar van een echte doorbraak lijkt het maar niet te komen. De koers van XRP lijkt vast te zitten rond 50 dollarcent, grotendeels veroorzaakt door de jarenlang slepende rechtszaak die de Amerikaanse SEC tegen Ripple (het bedrijf achter XRP) heeft aangespannen.

Toch gaat er binnen een paar maanden veel veranderen, omdat een definitieve uitspraak er nu echt aan lijkt te komen. Wat gaat XRP daarna en in de rest van 2024 doen? XRP kopen of niet?

Wat is XRP precies?

XRP is een cryptocurrency die is opgericht door het Amerikaanse bedrijf Ripple. Het idee erachter is het transformeren van de bankenwereld en dan met de nadruk op internationale betalingen. Het meest bijzondere daaraan is dat XRP niet alleen wil werken, maar actief de samenwerking met bestaande grote banken opzoekt. En dat doen ze heel succesvol.

waarom-stijgt-xrp-niet

Snelle en bijna kosteloze internationale betalingen

Het belangrijkste doel van XRP is het sneller en bijna kosteloos maken van  internationale bankbetalingen. Op dit moment duurt een internationale overschrijving binnen Europa vaak nog langer dan een of twee dagen en bij een intercontinentale overboeking ben je tot zelfs wel een week bezig voordat het geld op de tegenrekening staat. 

Revolutie in de bankenwereld

En dan heb ik het nog niet eens over alle gegevens die je moet invullen en de bankkosten die je voor die overschrijving betaalt. Met XRP staat je geld letterlijk binnen enkele seconden op welke bankrekening dan ook. Het maakt niet uit op welke locatie. Kinkt veelbelovend en Ripple pakt het ook echt serieus aan. Het is niet zomaar een cryptoproject.

Direct XRP kopen? Dat doe je eenvoudig met iDEAL via Bybit en hebt het binnen een paar minuten al in je portfolio. En meld je je nu aan als nieuwe gebruiker op Bybit? Dan krijg je via Corné automatisch een mooie welkomstbonus.

De rechtszaak van de SEC vs. Ripple (XRP)

De grote reden waarom XRP de afgelopen jaren niet echt is gestegen, zelfs tijdens periodes waarin Bitcoin en altcoins nieuwe records neerzetten, heeft veel te maken met een langdurige strijd met de SEC, die inmiddels al jaren geleden een rechtszaak tegen Ripple heeft aangespannen.

uitspraak xrp rechtszaak

Is XRP een effect of een security?

In december 2020 heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) zelfs een rechtszaak aangespannen tegen Ripple Labs en twee van zijn leiders. Ze beschuldigen Ripple ervan 1,3 miljard dollar te hebben opgehaald door de verkoop van XRP-tokens, zonder zich aan de regels te houden.

De SEC zegt dat deze XRP-tokens 'niet-geregistreerde effecten' zijn en dus onder andere regels vallen, waar Ripple zich niet aan heeft gehouden. De hele discussie gaat dus over hoe XRP moet worden gezien en welke regels er dan gelden.

De vraag is nu eigenlijk alleen nog maar hoe groot de boete zal zijn. Ik denk dat zodra de druk van de SEC wegvalt, er een opluchtingsrally zal plaatsvinden. Dit betekent dat investeerders opgelucht zullen ademhalen en de koers snel kan stijgen.

Gaat Ripple schikken met de SEC?

Op dit moment komt het erop neer dat de SEC Ripple een boete van $2 miljard wil opleggen, terwijl Ripple als reactie daarop heeft gezegd dat ze niet meer dan 10 miljoen dollar willen betalen. Het is de grote vraag hoe de rechter met deze eisen om zal gaan. Het gaat er vooral om wie gelijk heeft en vervolgens met name de hoogte van het bedrag. Een bedrag van 2 miljard dollar is wel extreem veel geld, maar wanneer je kijkt naar de totale marktkapitalisatie van XRP (bijna 28 miljard dollar) en de hoeveelheid XRP die nog vrijgegeven moet worden, is het bedrag zelfs in het meest negatieve scenario te overzien. 

Ik vermoed zelf dat de rechtszaak zal uitdraaien op een schikking, waarbij beide partijen samen tot een overeenkomst komen. Dat Ripple een bedrag aan de SEC zal moeten betalen voor het onterecht uitgeven van XRP lijkt wel onvermijdelijk.

xrp naar de beurs

Wat gaat de koers van XRP doen na het einde van de rechtszaak?

Wat de uitspraak ook is, als de zaak eenmaal is afgerond geeft dat lucht, veel lucht. Daarom denk ik dat er na het afronden van de rechtszaak een behoorlijke relief rally zal komen. Als de uitspraak negatief uitvalt, wat zou betekenen dat Ripple daadwerkelijk de volle 2 miljard dollar boete moet betalen, dan zal de koers eerst dalen, maar daarna alsnog stijgen.

Al jaren in de wereldwijde crypto top 10

XRP staat niet voor niets al jaren in de crypto top 10. De coin heeft het potentieel om de wereldwijde financiële transacties veel goedkoper, sneller en voor iedereen toegankelijker te maken. Die missie is niet niks en heeft tijd nodig, zeker in de bankenwereld, die over het algemeen vrij conservatief is en vasthoudt aan bestaande systemen. Om XRP de nieuwe standaard te maken, zou dat betekenen dat SWIFT meer en meer op de achtergrond zal komen te staan.

Support van investeerders en community

XRP heeft een grote groep van investeerders en een community die in de kracht van XRP geloven. Daarnaast gaat Ripple steeds meer samenwerkingen aan met internationale banken en andere financiële partijen. Langzaamaan krijgt het bedrijf steeds meer voeten aan de grond en het is wachten op een grote doorbraak.

Goedkoop XRP kopen

Koersdoel XRP na einde rechtszaak

Persoonlijk denk ik dat XRP na de uitspraak en als het stof hieromgeen is neergedaald met gemak kan verdubbelen naar 1 dollar, met daarna een rally naar de 3 dollar. De oude all time high, die dateert van januari 2018 (!) zal sneuvelen en op termijn ligt de weg naar 5 of zelfs 10 dollar open.

De invloed van de rechtszaak: een nuancering

Bovendien is het goed om te weten dat 95% van de klanten en partners van Ripple buiten de VS zitten. Hoewel Ripple een Amerikaans bedrijf is, staat het ze vrij om zich te vestigen in een ander land, met andere - minder strenge - regels. Een stap die het bedrijf ook serieus overweegt.

Positief nieuws rond XRP 

In aanloop naar de naderende uitspraak en een belangrijke meeting met de SEC  is het XRP handelsvolume de laatste dagen met bijna 200% omhooggeschoten. Dat is een bullish signaal, wat aangeeft dat investeerders de hoop zeker nog niet verloren zijn. 

Nieuwe samenwerkingen

Daarbij komt het nieuws dat Ripple en XRPL Labs zich hebben aangesloten bij Hedera en Algorand in de Decentralized Recovery Alliance. Samen gaan ze de versleuteling van digitale gegevens verbeteren. Ook heeft Ripple een samenwerkingsverband gesloten met HashKey DX, een adviesbureau voor blockchain uit Tokyo. Deze samenwerking betekent een grote stap naar de Japanse markt. Ze gaan samenwerken om de financiële processen voor grote bedrijven in Japan minder complex, sneller en voordeliger te maken.

Technische analyse XRP

XRP staat op dit moment weer op een belangrijk prijslevel, dat al vaker een keerpunt bleek te zijn. Wanneer XRP dit punt weet te breken, lijkt een stijging van zo’n 20% gemakkelijk haalbaar, ook zonder dat er al een uitspraak is. 

In de video hieronder deelt Corné zijn visie over de koers van XRP op zowel de korte als langere termijn met je:

Conclusie: XRP kopen of niet?

Ik geef toe, wanneer je XRP al langere tijd in de portfolio hebt, is het een behoorlijke rollercoaster van emoties geweest. In bullmarkten steeg de koers niet echt lekker mee, maar aan de andere kant hebben we ook zeker geen compleet nieuw dieptepunt gezien of lijkt XRP dus zeker niet dood te zijn.

Vertrouwen in een stijging van de XRP-koers

Ik heb er alle vertrouwen in dat XRP na de rechtszaak en in de aanloop naar de uitspraak toe een mooie stijging zal neerzetten. Na een mogelijk sell-the-news-event denk ik dat de koers XRP zonder de druk van de SEC eindelijk naar nieuwe hoogten zal gaan. Of dat een 3X, 5X of zelfs 10X of meer gaat zijn weet natuurlijk niemand, maar een project met zo’n groot potentieel om de wereld van internationale betalingen revolutionair te veranderen is echt baanbrekend.

XRP: alle remmen los?

Na de uitspraak en het afhandelen van de rechtszaak gaan letterlijk alle remmen los. Daarom houd ik een mooi deel van mijn portfolio aan in XRP en wacht ik rustig af. Het is in ieder geval wel duidelijk dat 2024 en 2025 de beslissende jaren zullen zijn waarin je jouw XRP met een mooie winst kunt gaan verkopen. Ook als je nu voor een prijs van 50 dollarcent instapt. XRP is een echte ‘blue chip’-cryptocurrency en daarom ook geen koop waar je spijt van gaat krijgen.

XRP kopen

Ook XRP kopen? Je koopt XRP eenvoudig met iDEAL via Bybit en hebt het binnen een paar minuten al in je portfolio. En meld je je nu aan als nieuwe gebruiker op Bybit? Dan krijg je via Corné automatisch een mooie welkomstbonus.