• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Is XRP door dit nieuws klaar voor nieuwe stijging?
mei 31, 2022

Zit er een nieuwe explosieve stijging van XRP aan te komen? Er is nieuws dat hiervoor de aanleiding kan zijn! 

Toen ik in de zomer van 2017 voor 8.000 euro XRP kocht, destijds nog Ripple genoemd, had ik niet kunnen vermoeden dat de waarde ervan in januari 2018 naar 80.000 euro zou stijgen. Uiteindelijk verkocht ik mijn XRP later voor 35.000 euro.

De koers van XRP is sinds januari 2018 helaas niet meer op zijn oude niveau gekomen. Steevast stond XRP op plek 3 in de wereldwijde cryptoranglijsten, maar is in 2022 weggezakt naar plek 7, met een nog steeds respectabele market cap van ruim 20 miljard dollar. 

Ondanks de voortdurende dalingen en onzekerheid rondom de coin, heb ik voor XRP altijd een zwak gehouden. Het idee erachter spreekt me nog steeds aan en hoewel ik er tot voor kort geen posities meer in had, kwam er deze week nieuws uit dat me over de streep getrokken heeft om er toch weer een mooi aantal van te kopen. Bovendien is de prijs op dit moment ook erg aantrekkelijk! 

Wat is XRP?

XRP is een cryptovaluta die het betalingsverkeer tussen internationale banken veel goedkoper en sneller wil maken. Vooral bij internationale betalingen levert dat veel snelheidswinst op en heb je als klant niet meer te maken met hoge overboekingskosten.

Bestaand bedrijf in de VS

In de cryptowereld vinden veel mensen XRP een wat vreemde coin. XRP is namelijk onderdeel is van een bestaand bedrijf in Californië (Ripple). Daardoor vinden veel mensen dat het geen echte cryptovaluta is. Sommige mensen zien de samenwerking met banken als een zwakte, omdat crypto in de ogen van mensen juist bedoeld is om de gevestigde orde in de bankenwereld te omzeilen.

logo ripple

Het logo van het moederbedrijf van XRP: Ripple

Grootste bedreiging voor SWIFT

Desondanks krijgt Ripple het voor elkaar om in tegenstelling tot veel andere cryptovaluta, een groot aantal partnerschappen en toepassingen in de echte wereld te realiseren. Daar komt bij dat het potentieel van XRP echt enorm is. XRP is een rechtstreekse concurrent en grote bedreiging voor het bestaande SWIFT-systeem, dat de meeste banken nu voor internationale transacties gebruiken. 

Revolutie in internationaal betalingsverkeer

Stel je eens voor dat bijna alle internationale betalingen zoveel sneller en goedkoper zouden verlopen? Dat je niet meer dagen hoeft te wachten voordat je geld op een bankrekening in het buitenland staat? Dat het geen gedoe meer is en dat je er ook geen bijdrage voor hoeft te betalen? Met XRP kan het en het is een kwestie van tijd voordat dit ook echt gaat gebeuren.

Waarom daalt de koers van XRP al zo lang?

Als je naar de meerjarige koersgrafiek van XRP kijkt, zie je dat de koers nog niet echt heeft weten door te breken. Dat heeft een aantal oorzaken.

koersgrafiek xrp

Reden #1: Rechtszaak van de SEC tegen XRP

De belangrijkste reden is dat tegen het moederbedrijf van XRP (Ripple) een rechtszaak werd aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC is een grote en belangrijke instantie in de Verenigde Staten, als toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen. De SEC is redelijk vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland.

Deze rechtszaak loopt nog steeds, maar de officiële uitspraak wordt wel op korte termijn verwacht. Het gaat erom of het bedrijf Ripple XRP-tokens heeft verkocht als security, ofwel effect, zonder dat ze daarvoor een licentie hadden. Ripple bestrijdt deze claim, omdat ze in het kort gezegd vinden dat XRP een valuta is en niet vergelijkbaar met een aandeel of effect. Toch zorgt de rechtszaak voor veel onzekerheid en werkt het als een rem op koersstijgingen.

Reden #2: XRP (tijdelijk) niet meer te koop in de VS

Door de lopende rechtszaak en bijbehorende onzekerheid, heeft Binance.US de handel en stortingen in XRP stopgezet. Alleen voor de Amerikaanse tak. In de rest van de wereld blijft XRP gewoon verkrijgbaar en te verhandelen. Ook de grote Amerikaanse exchanges Coinbase, Bittrex deden hetzelfde.

Reden #3: De bearish cryptomarkt

Wereldwijde geopolitieke onzekerheid, een renteverhoging in de VS, de coronacrisis en negatief sentiment hebben eraan bijgedragen dat XRP geen nieuwe records heeft weten neer te zetten.

Sterker nog, De prijs van XRP ligt meer dan 80% onder zijn all time high in januari 2018. Toch heb ik en veel andere investeerders vertrouwen in XRP. Reden waarom XRP ondanks alle tegenslagen nog steeds op een respectabele plek 7 in de wereldwijde crypto tot 100 staat.

xrp logo

De koers van XRP als een vulkaan die op uitbarsten staat?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom het kopen van XRP op dit moment een buitenkans kan zijn.

XRP whales kopen bij

Het blijkt namelijk dat XRP whales de laatste maanden opvallend veel XRP hebben bijgekocht. XRP whales zijn accounts met tussen 1 en 10 miljoen XRP coins en maken van alle XRP holders nu een nog groter percentage uit 

Verbeteringen van het netwerk en meer volume

De afgelopen jaren heeft het team van Ripple hun XRP product sterk verbeterd en voor de lange termijn geschikt gemaakt. Ze promoten hun grensoverschrijdende betalingsproducten actief, wat nog meer partnerschappen zal opleveren. In het eerste kwartaal van 2022 was het volume van XRP transacties meer dan $8 miljard.

xrp naar de beurs

XRP in 2022 naar de Amerikaanse aandelenbeurs?

Naar de beurs!

Het grootste nieuws is dat Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, naar de beurs wil gaan, zodra de rechtszaak met de SEC is afgerond. Garlinghouse hintte hierop tijdens een interview met CNBC.

Wanneer dit echt gebeurt, is dat ongetwijfeld aanleiding voor een mooie stijging van de koers. In dat geval is namelijk de rechtszaak afgerond én gaat XRP naar de beurs. Dat wordt het recept voor een koersstijging waarbij alle remmen los kunnen gaan.

De kans dat de rechtszaak namelijk positief voor Ripple en XRP uitvalt is groot. Ripple heeft in de rechtszaak al meerdere belangrijke overwinningen behaald.

Reden genoeg om nu XRP te kopen.