• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • XRP naar 1 dollar of 10 cent? Een update en koersverwachting
augustus 27, 2023

Kan XRP naar 1 dollar? Of gaan we eerst nog even naar beneden? Vorige maand boekte Ripple, het bedrijf achter XRP, een mooie overwinning in de rechtszaak tegen de SEC. Daardoor wist de koers binnen korte tijd even te verdubbelen, maar staat deze inmiddels weer 50% lager. Wat is er aan de hand en hoe ziet de toekomst voor XRP eruit?

XRP naar 1 dollar?

Na de bekendmaking dat XRP een grote overwinning heeft behaald in de rechtszaak van de SEC tegen Ripple, steeg de koers van XRP met meer dan 80%. Dit kwam doordat er veel onzekerheid wegviel, waardoor investeerders zich weer massaal op XRP stortten.

Wat is de status van de SEC tegen Ripple?

Inmiddels is de koers weer wat gedaald en staan we met een koers van ongeveer 50 dollarcent zo’n 25% hoger dan de 40 cent die lange tijd het prijsniveau van XRP bepaalde.

Hoewel de overwinning van Ripple absoluut een positieve wending voor XRP was, hebben investeerders ook gezien dat dit nog niet meteen betekent dat de juridische strijd volledig is beslecht. De SEC, die toezicht houdt op de naleving van federale effectenwetten, heeft namelijk besloten om meerdere beroepen in te dienen tegen de uitspraak van de rechter.

Dit toont aan dat het conflict tussen de twee partijen nog lang niet afgelopen is en de uitkomst van deze zaak nog steeds belangrijke gevolgen kan hebben. Niet alleen voor de toekomst van Ripple en XRP, maar ook voor andere digitale valuta's en de (Amerikaanse) regelgeving en regulering.

xrp naar de beurs

Waar gaat de XRP-rechtszaak precies over?

De zaak draait (dus nog steeds) om de vraag of XRP als een ‘security’ moet worden beschouwd en in dat geval onder de toezichtsbevoegdheid van de SEC zou moeten vallen. De Amerikaanse SEC beweert dat XRP een secirity is en daardoor de Amerikaanse wet heeft overtreden, omdat zij hun uitgifte van XRP-tokens niet bij de SEC hebben aangevraagd en geregistreerd.

Volgens de SEC hebben ze dus zonder toestemming XRP-coins verkocht. Ripple is juist van mening dat XRP helemaal geen security is, maar een valuta. En valuta’s vallen niet onder de toezichtsbevoegdheid van de SEC.

Goed nieuws rondom XRP

Met het beroep van de SEC blijft de onzekerheid rondom XRP voorlopig dus helaas toch nog even aanhouden. Maar desondanks zie ik de toekomst voor XRP positief in. De uitspraak van de rechter is in ieder geval een belangrijk signaal in de goede richting. Het geeft aan dat XRP een echt punt heeft en dat een grote overheidsinstantie niet zomaar wint van een ‘kleine jongen’.

Daarnaast zijn er een aantal ontwikkelingen die aangeven dat XRP met het volste vertrouwen verder kan gaan en ook de beroepen zal winnen.

#1: SEC verliest drie belangrijke advocaten

De situatie rondom de rechtszaak blijft gespannen. Recentelijk heeft de SEC bij de rechter aanvragen ingediend voor het terugtrekken van twee van haar advocaten. Terwijl één zich terugtrok vanwege gezondheidsredenen, is de reden voor de andere terugtrekking nog niet duidelijk. De rechter heeft direct toestemming gegeven voor de eerste, maar overweegt nog het tweede verzoek.

Daarnaast is er eerder diezelfde woensdag een verzoek gedaan voor de terugtrekking van nog een derde advocaat, dat ook is goedgekeurd. De SEC heeft daaropvolgend twee nieuwe advocaten toegevoegd aan het team. Er zijn speculaties dat de plotselinge veranderingen binnen het advocatenteam van de SEC indicatief zijn voor interne problemen. Critici suggereren zelfs dat advocaten weggaan, omdat ze denken dat de SEC geen kans meer maakt.

uitspraak xrp rechtszaak

#2: Ripple dringt aan op snelle afhandeling van de zaak

De SEC heeft onlangs aangegeven de lopende rechtszaak te willen pauzeren totdat de ingediende beroepen volledig zijn afgehandeld. Dit zou de procedure aanzienlijk kunnen verlengen, mogelijk weer met jaren.

De leiding van Ripple ziet zo'n verlenging als overbodig en contraproductief. Zij pleiten ervoor om de beroepen pas in overweging te nemen na de afronding van de huidige rechtszaak, zoals juridisch ook gebruikelijk is.

#3: XRP mogelijk weer beschikbaar op Robinhood

In de Verenigde Staten is Robinhood een belangrijke beleggings- en cryptoplatform. Er zijn nu geruchten dat Robinhood XRP mogelijk gaat toevoegen aan hun app en platform, waarschijnlijk tegen eind 2023. Als deze geruchten waar blijken te zijn, kan dit een flinke positieve impact hebben op XRP en de hele cryptowereld.

En waarom dit een grote stap zou zijn: Robinhood is namelijk meer dan gewoon een handelsplatform. Ze zijn heel kieskeurig, vooral als het gaat om cryptocurrency’s. Terwijl veel beurzen allerlei tokens aanbieden, heeft Robinhood er maar een paar. Ze kijken echt goed naar elke munt voordat ze hem aanbieden. Dus als er gepraat wordt over XRP op Robinhood, dan zegt dat echt iets.

Verschillende andere grote exchanges hebben XRP alweer in hun platform opgenomen.

#4: Meerdere analisten zeer positief over XRP

Veel analisten zijn op dit moment opvallend positief over de toekomst van XRP. Naast het feit dat XRP er fundamenteel goed voorstaat, zien analisten ook op technisch vlak een grote kans.

Veel voorspellingen zijn gebaseerd op de zogenaamde "grand wave 3". Een patroon waarbij de derde golf meestal wordt gezien als de langste en krachtigste, die XRP naar nieuwe all time highs en hoger zou kunnen stuwen.

Banken omarmen XRP

#5: Mastercard gaat samenwerken met Ripple en XRP

Mastercard introduceert een nieuw CBDC partnerprogramma (Central Bank Digital Currency), waarin belangrijke spelers uit de industrie samenwerken. Ripple is een van deze partners. Sterker nog, Mastercard ziet Ripple (XRP) als belangrijk in de CBDC-sector. 

Ripple’s technologie is gebaseerd op de XRP Ledger, ook wel XRPL genoemd, en maakt gebruik van blockchaintechnologie voor schaalbaarheid, snelheid en veiligheid. Maar ook voldoet XRPL aan de strenge eisen die gesteld worden aan een valuta van een centrale bank. Dergelijke samenwerkingen zijn natuurlijk zeer goed nieuws en tonen aan dat XRP en Ripple als serieuze partner worden gezien.

Er zit veel potentiële koerswinst in XRP!

De rechtszaak tegen Ripple en XRP is al aan de gang sinds 2021. Als gevolg hiervan heeft het bedrijf Ripple, evenals de cryptocurrency XRP, bijna drie jaar aan potentiële groei en ontwikkeling gemist vanwege de juridische strijd. Gedurende deze periode zijn andere cryptocurrency’s juist gestegen, doordat ze geen last hadden van juridische belemmeringen.

Door alle onzekerheid rondom de rechtszaak hebben sommige investeerders mogelijk besloten om weg te blijven van XRP. Terwijl andere cryptocurrency’s konden groeien, had XRP moeite om datzelfde te doen en drukt dat de koers nu al bijna drie jaar.

Goedkoop XRP kopen

In reactie op de rechtszaak hebben sommige crypto exchanges zelfs besloten om XRP helemaal te schorsen of de handel erin te stoppen. De voortdurende rechtszaak heeft Ripple verhinderd om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ontwikkelingen door te voeren.

Kortom, dit betekent dat er nog veel potentiële koerswinst bij XRP zit. Zodra de druk van de rechtszaak volledig wegvalt, knapt de kurk bij wijze van spreken van de fles en zullen we een gigantische stijging zien. De bijna 100% stijging na het bekendmaken van de eerste overwinning was hierop nog maar een klein voorproefje.

De kans dat XRP naar 1 dollar gaat, is dus veel groter dan dat we de 20 of zelfs 10 dollarcent nog eens gaan zien.

Conclusie, nu XRP kopen?

XRP staat sinds het begin van 2023 nog ruim 50% hoger. Ondanks de nog lopende rechtszaak geloven experts dat de koers van XRP een keerpunt heeft bereikt en dat we de grootste dalingen hebben gezien.

De toekomst ziet er zowel op korte als lange termijn rooskleurig uit, met positieve verwachtingen voor XRP. De eerste overwinning in de rechtszaak is een belangrijk signaal, want het geeft aan dat een volgende uitspraak ondanks de lopende beroepen positief zullen uitpakken voor XRP. Bovendien is het potentieel naar boven enorm en wat mij betreft zeker het risico op een grote winst waard.

Overweeg je om te investeren in XRP? Dan is dit wellicht het perfecte moment om XRP aan je portfolio toe te voegen!