• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Top 5 beste smart contract coins om te kopen op Bitvavo
maart 27, 2024

Iedereen die een beetje met crypto bezig is, heeft waarschijnlijk wel gehoord van smart contracts. Wat maakt ze zo uniek en wat zijn de top 5 beste smart contract coins om te kopen op Bitvavo?

Wat zijn smart contracts precies?

Stel je voor dat je een contract hebt dat zichzelf kan uitvoeren zonder tussenkomst van een derde partij. Dat is wat een smart contract doet, maar dan digitaal op de blockchain.

Een smart contract is eigenlijk gewoon een stukje code, een programma, dat automatisch wordt uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden zijn vooraf geprogrammeerd in het contract. Denk bijvoorbeeld aan een huurcontract: zodra de huurder op de afgesproken datum de huur betaalt, wordt automatisch de sleutelcode van het gehuurde pand vrijgegeven.

Veilig, transparant en onveranderlijk

Het interessante aan smart contracts is dat ze draaien op de blockchain, een gedecentraliseerd digitaal grootboek. Dit betekent dat het contract wordt uitgevoerd op alle computers (nodes) in het netwerk en dat elke transactie wordt geverifieerd en opgenomen in een blok. Hierdoor is het contract bestand tegen manipulatie en fraude, omdat het niet afhankelijk is van één centrale autoriteit.

Doordat smart contracts op de blockchain zijn gebouwd, zijn ze veilig, transparant en onveranderlijk. En dat zijn revolutionaire eigenschappen.

blockchain-rwa-crypto

Concrete praktijkvoorbeelden van smart contracts

Of stel je voor dat je een auto wilt kopen met behulp van een smart contract. Zodra jij en de verkoper allebei akkoord gaan met de voorwaarden van het contract - bijvoorbeeld de prijs en de leveringsdatum - wordt de betaling automatisch vrijgegeven aan de verkoper zodra de auto aan jou wordt geleverd. Dit alles gebeurt zonder tussenkomst van een bank of notaris; het contract zorgt voor de veilige en automatische uitvoering van de transactie.

De rol van dApps

Wanneer je het hebt over smart contracts, hoor je ook vaak over “dApps” (gedecentraliseerde applicaties). Deze twee zaken zijn niet hetzelfde, maar ze zijn wel nauw met elkaar verbonden. Wat zijn precies de verschillen?

Verschil smart contract en dApp

Zoals gezegd is een smart contract in feite alleen een stukje code dat op een blockchain draait en zelfstandig kan worden uitgevoerd zodra aan bepaalde voorwaarden is voldaan. 

Een dApp, daarentegen, is een gedecentraliseerde applicatie die draait op een blockchain-netwerk en gebruikmaakt van smart contracts als onderliggende functionaliteit. 

dApss vormen de interface, smart contracts de techniek

Dus terwijl smart contracts de regels en logica bevatten voor specifieke taken, vormen dApps de interfaces waarmee je als gebruiker kunt communiceren met de blockchain en de smart contracts. Een dApp kan bijvoorbeeld een online marktplaats zijn waar gebruikers goederen kunnen kopen en verkopen, waarbij de betalingen worden afgehandeld door smart contracts op de blockchain.

De beste smart contract coins hebben dus vaak ook een goede dApp-functionaliteit nodig om optimaal gebruik te maken van de smart contracts die op de blockchain mogelijk zijn.

bitvavo logo

Beste smart contract coins om te kopen op Bitvavo

Dat cryptocurrency’s die smart contracts mogelijk maken veel verschil kunnen maken, is wel duidelijk. Maar wat zijn de beste coins die deze technologie ondersteunen en dat ook nog eens het beste doen? Bekijk de lijst met mijn persoonlijke top 5 cryptocurrency’s waarmee je eenvoudig smart contracts maakt en die ook nog eens een grote kans op mooie rendementen tijdens de komende bullrun hebben.

ethereum merge succes

#1: Ethereum (ETH)

Ethereum is een van de meest populaire cryptocurrency’s, en dat heeft het vooral te danken aan de mogelijkheid om smart contracts te ondersteunen. Maar waarom is Ethereum zo'n geweldig platform voor smart contracts?

Volledig open source

Ten eerste is het platform open source, wat betekent dat iedereen de code kan bekijken, gebruiken en zelfs aanpassen. Dit moedigt innovatie aan en zorgt ervoor dat iedereen kan profiteren van de slimme ideeën van anderen.

Programmeerbaar

Een ander geweldig kenmerk van Ethereum is dat het programmeerbaar is. Dit betekent dat ontwikkelaars hun eigen slimme contracten kunnen bouwen met behulp van programmeertalen die ze al kennen, zoals Solidity. Het platform biedt een flexibele en krachtige omgeving waarin ontwikkelaars hun creativiteit de vrije loop kunnen laten.

Volledig gedecentraliseerd

Een ander belangrijk punt is de decentralisatie van Ethereum. In plaats van dat één bedrijf of organisatie de controle heeft, wordt Ethereum beheerd door een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars, mijnwerkers en gebruikers. Dit zorgt voor een eerlijk en veilig ecosysteem waarin slimme contracten kunnen draaien zonder dat er één centrale autoriteit nodig is.

Bovendien is Ethereum met de Ethereum 2.0 upgrade nog schaalbaarder, efficiënter en veiliger geworden. Een aanrader dus!

cardano-verwachting-2024

#2:  Cardano (ADA)

Cardano (ADA) wordt vaak beschouwd als een sterke concurrent van Ethereum, vooral dankzij zijn geschiktheid voor smart contracts.

Uniek concensusmechanisme

Wat Cardano zo geschikt maakt voor slimme contracten zijn een paar speciale eigenschappen. Allereerst gebruikt Cardano een uniek consensusmechanisme “Ouroboros”, wat zorgt voor extreme veiligheid, maar ook energie-efficiëntie. Hierdoor kunnen slimme contracten op een duurzame manier worden uitgevoerd.

Modulair ontwerp

Een ander belangrijk punt is het modulaire ontwerp van Cardano. Dit betekent dat het platform flexibel is en gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende behoeften. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld nieuwe functies toevoegen en het platform aanpassen aan hun eigen projecten, waaronder slimme contracten.

Veilig en betrouwbaar

Cardano heeft veel aandacht besteed aan peer-reviewed onderzoek en formele methoden. Dit zorgt voor veel vertrouwen in de veiligheid en betrouwbaarheid van het platform, iets wat heel belangrijk is voor het uitvoeren van slimme contracten.

solana kopen

#3: Solana (SOL)

Solana is een van de grote sterren van 2024 en heeft zelfs na de grote stijging nog veel potentieel om verder te groeien. Solana onderscheidt zich door zijn hoge snelheid, lage transactiekosten en schaalbaarheid, maar wordt nog steeds populairder, vooral vanwege zijn geschiktheid voor smart contracts.

Razendsnelle verwerking van transacties

Wat Solana zo bijzonder maakt voor smart contracts zijn het gebruik van het unieke consensusmechanisme “Proof of History” (PoH), dat helpt bij het organiseren van transacties. Dit zorgt voor een razendsnelle verwerking van transacties, waardoor Solana tot wel duizenden transacties per seconde kan verwerken.

Schaalbaar

Het Solana-platform is verder ontworpen om snel te kunnen groeien en kan gemakkelijk nieuwe knooppunten toevoegen aan het netwerk, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Dit maakt Solana ideaal voor het uitvoeren van complexe smart contracts op grote schaal.

Ondersteuning voor bekende programmeertalen

Bovendien heeft Solana een eenvoudige programmeerinterface en ondersteunt het meerdere programmeertalen, waaronder Rust en C. Dit maakt het gemakkelijk voor ontwikkelaars om nieuwe slimme contracten te bouwen en bestaande applicaties naar het Solana-platform te migreren. Zonder dat ze hiervoor een compleet nieuwe programmeertaal te hoeven leren.

polkadot kopen

#4: Polkadot (DOT)

Polkadot maakt het mogelijk oor verschillende blockchains om met elkaar samen te werken. Dat doet Polkadot door een soort 'hoofdketen', de relay chain, te gebruiken om verbinding te maken met 'parachains'. Deze parachains zijn eigenlijk aangepaste blockchains die kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften van hun gebruikers.

Verschillende blockchains

De mogelijkheid van Polkadot om verschillende blockchains met elkaar te laten praten is een groot voordeel ten opzichte van andere systemen. Het betekent namelijk dat deze blockchains kunnen samenwerken in één groot netwerk, wat resulteert in een echt gedecentraliseerd ecosysteem. Dat maakt Polkadot uniek.

Veel mogelijkheden voor slimme contracten

Daarnaast biedt Polkadot veel mogelijkheden voor slimme contracten. Ten eerste gebruikt Polkadot een speciaal consensusmechanisme “Nominated Proof-of-Stake” (NPoS). Dit zorgt ervoor dat het platform veilig en gedecentraliseerd is, wat belangrijk is voor het uitvoeren van slimme contracten.

Flexibel

En dankzij de interoperabiliteit kunnen slimme contracten op Polkadot praten met andere blockchains, waardoor ontwikkelaars meer flexibiliteit krijgen bij het bouwen van hun applicaties. Dit opent de deur naar een heleboel nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor slimme contracten.

avalanche-avax-logo

#5: Avalanche (AVAX)

Ook Avalanche (AVAX) is de laatste tijd snel gestegen. En dat komt vooral vanwege dankzij het consensusmechanisme “Avalanche Consensus”. Dit mechanisme maakt gebruik van een gedecentraliseerd netwerk van validators om overeenstemming te bereiken over transacties. Hierdoor kan Avalanche een groot aantal transacties efficiënt verwerken en is het geschikt voor smart contracts.

Meerdere blockchains verbinden

Net zoals Polkadot kun je ook hier verschillende blockchains met elkaar verbinden, waardoor ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om smart contracts te bouwen die gebruikmaken van meerdere blockchains tegelijk. 

Uitgebreide documentatie

Bovendien maakt Avalanche het ontwikkelaars gemakkelijk om smart contracts te bouwen. Het platform ondersteunt meerdere programmeertalen en biedt uitgebreide documentatie en tools om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van hun applicaties.

Conclusie

Slimme contracten benutten de mogelijkheden van de blockchain optimaal en bieden bijna onbeperkte mogelijkheden voor automatisering en decentralisatie. Dat is niets minder dan een revolutie vergeleken met de ouderwetse manier van het verwerken van contracten. Bovendien is alles volledig transparant en inzichtelijk, waardoor transacties veilig en altijd te controleren zijn. 

Door te investeren in cryptocurrency’s die smart contracts ondersteunen, profiteer je van de groeiende mogelijkheden die smart contracts en dApps bieden.

Op Bitvavo koop je alle 5 coins uit dit artikel snel en eenvoudig met iDEAL. Klik op de knop hieronder en je hebt ze binnen een paar minuten in je portfolio.