• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin zet na meer dan twee maanden dalen weer een groene candle neer
juni 8, 2022

Het is je vast niet ontgaan dat de koers van bitcoin de afgelopen twee maanden stevig is gedaald. Negen weken lang was de wekelijkse slotkoers lager dan de koers een week daarvoor, met andere woorden: rode candles in de grafieken.

Deze week is er voor het eerst sinds maart 2022 weer een groene candle verschenen, wat voor veel traders de aanleiding is om weer bullish over bitcoin te zijn. De langste bearish reeks in de geschiedenis van bitcoin is daarmee afgesloten.

rode candles

Bullish momentum voor bitcoin

Na het neerzetten van de groene candle gaf dat kopers inspiratie om weer te kopen. Inmiddels staat de koers stevig boven 30.000 dollar, maar blijft het herstel nog pril. Hiervoor zijn echt meer groene candles nodig. 

Veel hangt af van de inflatiecijfers in de Verenigde Staten. Deze cijfers worden op vrijdag 10 juni bekendgemaakt. Wanneer de inflatie (CPI) hoger is dan verwacht, dan heeft dat door uiteindelijk een hogere rente een drukkend effect op de financiële markten en daarmee ook op bitcoin. 

Stoppen bitcoin miners ermee?

Vorig jaar tikte bitcoin nog een record van 68.000 dollar aan. Die koers is in 2022 meer dan gehalveerd, terwijl de energiekosten voor de meeste miners juist zijn verdubbeld. Het minen van bitcoin is daardoor lang niet altijd rendabel meer (de kosten zijn hoger dan de opbrengsten).

Een aantal grote bitcoin miners zijn er daardoor al mee gestopt, waaronder het Canadese Cathedra. Ook andere grote bedrijven overwegen in ieder geval een deel van hun bitcoin te verkopen om te kunnen voortbestaan. 

Nu klinkt dat misschien negatief, maar het tegendeel is waar! De fase waarin miners ermee stoppen, geeft namelijk meestal aan dat de bodem in zicht komt. In combinatie met de groene candles, betekent dat een omkeer van de downtrend. 

Whale activiteit neemt toe

Ook wanneer je kijkt naar het gedrag van whales, oftewel bitcoin adressen die minimaal 10.000 bitcoin bezitten, ziet dat er goed uit. In totaal hebben zij namelijk 12 procent van alle bitcoin in handen. Dat is aanzienlijk meer dan een half jaar geleden. In de praktijk geeft dit aan dat het vertrouwen in bitcoin toeneemt. 

Marktcyclus van bitcoin

Conclusie: bitcoin kopen?

De eerste groene candle na meer dan twee maanden van daling betekent niet dat de downtrend meteen verdwenen is. De Crypto Fear & Greed Index staat nog steeds op ‘extreme angst’ in de markt met een score van slechts 17 op 100. Aan de andere kant betekent extreme angst dat er juist veel ruimte is voor groei en de bodem weleens in zicht zou kunnen zijn.

Technisch gezien is bitcoin toe aan een stevig herstel van de koers, maar helaas kunnen de staat van de wereldeconomie en de geopolitieke ontwikkelingen mogelijk nog roet in het eten gooien.

In ieder geval biedt de eerste groene week nieuw perspectief op mooie stijgingen en nu misschien wel een mooi instapmoment.