• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin koers crasht en duikt onder $61.000 door Mt. Gox nieuws
juni 24, 2024

De bitcoin (BTC) koers heeft de afgelopen dag een duikvlucht genomen tot onder de $61.000. De dramatische koersval is veroorzaakt door de in 2014 ten onder gegane cryptobeurs Mt. Gox die heeft aangekondigd na tien jaar eindelijk te beginnen met het distribueren van meer dan 140.000 bitcoins. Het cryptoland vreest dat deze teruggave de verkoopdruk enorm zal doen toenemen, wat momenteel weerspiegeld wordt in de dalende bitcoin koers.

BTC-distributie ter waarde van $8,5 miljard

De angst zit er goed in momenteel dankzij berichtgeving vanuit de Japanse Mt. Gox. De failliete exchange heeft aangekondigd dat het volgende maand eindelijk gaat beginnen met het terugbetalen van haar schuldeisers in bitcoin en bitcoin cash (BCH).

Toen Mt. Gox in 2014 kopje onder ging na een reeks hacks ging een totaal van maar liefst 850.000 bitcoins verloren. Honderdduizenden klanten zagen hun bitcoin-vermogen in rook opgaan. In de jaren na de ineenstorting werden grofweg 142.000 bitcoins - evenals 143.000 bitcoin cash - teruggevonden, maar deze zijn tot op de dag van vandaag nog altijd niet verdeeld onder de getroffenen.

Er lijkt nu eindelijk licht aan het einde van de tunnel te zijn voor de voormalig klanten van Mt. Gox. Nobuaki Kobayashi, de door de rechtbank aangestelde toezichthouder voor Mt. Gox, liet eerder vandaag weten dat de terugbetalingen vanaf begin juli zullen beginnen.

‘’We hebben de tijd genomen om veilige en betrouwbare terugbetalingen aan schuldeisers te waarborgen, inclusief technische oplossingen voor veilige terugbetalingen, naleving van financiële regelgeving in elk land, en bespreking van terugbetalingsregelingen met de cryptobeurzen,’’ aldus de nota.

Eind mei kon je al lezen dat Mt. Gox zijn astronomische BTC-stapel na jaren weer onder het stof had gehaald in voorbereiding op de terugbetalingen. Het nieuws van vandaag komt dus allesbehalve uit een onverwachte hoek.

Tegen de huidige bitcoin koers draagt de totale stapel van meer dan 140.000 bitcoins een waarde van grofweg $8,5 miljard. Welk deel van de teruggegeven bitcoins daadwerkelijk op de markt worden gedumpt, is vooralsnog een groot vraagteken. Je kunt je echter voorstellen dat veel gedupeerden staan te popelen om hun winsten te nemen, gezien het prijsverloop van bitcoin de afgelopen tien jaar.

Bitcoin koers hard onderuit

De cryptomarkt lijkt zich voor te bereiden op het meest donkere scenario wat betreft de verkoopdruk die er aan zit te komen. 

Voorafgaand aan het nieuws had bitcoin al enkele procenten van zijn waarde verloren, maar de aankondiging heeft een nieuwe rake klap uitgedeeld. Vannacht zakte de bitcoin koers steeds verder weg tot een dieptepunt van enkele honderden dollars boven de $62.000. De aankondiging van Mt. Gox heeft de koers verder omlaag gedrukt tot onder de $61.000, het laagste niveau in zes weken tijd.

Bitcoin is hiermee aangekomen bij zijn essentiële steunzone van vlak boven de $60.000. Al sinds maart consolideert bitcoin boven de $60.000, en dus is het erg belangrijk voor de bulls om boven dit prijslevel te blijven.


Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.