• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin koers hard onderuit na strenge woorden Fed-voorzitter
juni 13, 2024

Na gunstige inflatiegegevens uit de Verenigde Staten, leken de donkere wolken gisteren weer plaats te maken voor zonneschijn op de Bitcoin (BTC) koersgrafiek. In de avond verpestte Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, echter het feestje met een hawkish (lees: strenge)persconferentie. Het heeft bitcoin en de rest van de cryptomarkt in mineur gebracht.


Strenge toon Fed-voorzitter Jerome Powell

De bitcoin koers schoot gisteren in de middag als een raket de lucht in nadat de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) op ieder front lager binnenkwam dan verwacht. Bitcoin steeg tot een absolute piek van grofweg $70.000 en stabiliseerde zich ruimschoots boven de $69.000 in aanloop naar het rentebesluit dat om 20:00 uur volgde.

Zoals verwacht besloot het Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsorgaan van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank), om de rente ongewijzigd te laten op het tarief van 5,25% - 5,50%.

Om 20:30 uur begon Powell zijn toespraak waarin hij een dreun uitdeelde aan de financiële markten.

Ondanks de ‘’bemoedigende’’ inflatiecijfers lijkt de allereerste renteverlaging, wat bullish zou zijn voor risicovolle activa waaronder bitcoin en crypto, nog altijd ver weg. De inflatie is simpelweg nog altijd te hoog en er zijn ‘’meer goede inflatiemetingen’’ nodig voordat een renteverlaging overwogen kan worden.

De bank blijft de voorkeur geven aan een voorzichtige aanpak. Het wil niet te snel de rente verlagen om zo het risico op een nieuwe inflatiestijging te voorkomen. 

Uit de notulen kwam onder andere naar voren dat de Fed dit jaar slechts een enkele rentedaling voorziet. Aanvankelijk verwachtten de beleidsmakers nog drie renteverlagingen dit jaar.

De markt verwacht nu dat de centrale bank in september de rente met 0,25% terug zal brengen tot 5,00% - 5,25%.

BTC koers terug naar steun van $67.000

Investeerders hadden gehoopt op een iets mildere toespraak van Powell, en deze teleurstelling heeft een forse koersval teweeggebracht voor bitcoin. Direct na de persconferentie daalde de koers namelijk van zo’n $69.000 tot vlak boven de $67.000.

Om en nabij de $67.000 ligt een belangrijke steunzone voor bitcoin die vooralsnog een verdere daling weet te voorkomen. Mochten de bears er alsnog in slagen om de koers onder dit prijslevel te drukken, ligt een verder bloedbad richting $60.000 op de loer. 

Mocht BTC weer de lucht in schieten, vormt de zone vlak boven de $69.000 de eerstvolgende obstakel alvorens het psychologische level van $70.000 getest kan worden.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.