• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitvavo in de problemen? Stel je tegoeden voor de zekerheid veilig!
december 18, 2022

Problemen bij Bitvavo! zo koppen vele artikelen deze week. Zelfs RTL Nieuws besteedde er aandacht aan. 2022 is het jaar waarin de relatieve zekerheden die we kenden ineens niet meer zo zeker blijken te zijn. 

Wat is er precies aan de hand bij Bitvavo en wat kun je doen om jouw vermogen te beschermen?

Nasleep van de val van FTX

De vrije val van Terra Luna, crypto exchange FTX, BlockFi, de problemen bij Digital Currency Group (DCG) en Genesis zijn daarvan nog maar een paar voorbeelden. Nu blijkt Bitvavo in de nasleep van de val van FTX nog ruim 280 miljoen dollar tegoed te hebben van DCG. Is dat een risico als je er geld hebt staan?

Problemen bij Bitvavo

Wat is het probleem bij Bitvavo precies? In het kort komt het erop neer dat Bitvavo zo’n 280 miljoen euro heeft uitgeleend bij een externe partij (DCG), om daar voor hun eigen klanten het staken van coins bij Bitvavo mogelijk te maken.

Staken is het verdienen van een rendement of passief inkomen op munten binnen je cryptoportfolio. DCG levert hiervoor de diensten.

bitvavo logo

Opschorten van withdrawals bij DCG

Bitvavo komt nu in de problemen, doordat DCG moeite heeft om voldoende geld in hun bezit te hebben om alle stakingopbrengsten en opnames (withdrawals) van klanten te voorzien. Daarom heeft DCG zelfs de maatregel genomen om withdrawals (tijdelijk) op te schorten.

Ook Bitvavo kan daarom niet bij het geld dat ze nodig hebben om onder meer de rendementen aan hun klanten uit te keren. Dat zullen ze nu voorlopig dus uit eigen middelen moeten doen.

Minder vertrouwen en bankrun

Daar komt bij dat het tijdelijk stopzetten van withdrawals doorgaans leidt tot aanzienlijk minder vertrouwen bij klanten. Zodra het opnemen van geld weer mogelijk wordt, gaan mensen massaal hun tegoeden opnemen of verplaatsen naar een andere partij.

Daardoor ontstaat een soort domino-effect, waardoor een dergelijke partij alsnog omvalt, omdat er niet genoeg geld is om aan alle verplichtingen te voldoen.

bitvavo-problemen-domino-effect

Zo zag je in november 2022 FTX Exchange ten onder gaan. Gevolgd door BlockFi, waar ik zelf ook een tegoed had staan. Het is maar de vraag of dat geld ooit terugkomt. Dat was dus een wijze les!

Gevolgen van de val van FTX Exchange

Alle problemen zijn grotendeels terug te voeren op het faillissement van de Amerikaanse crypto exchange FTX. FTX Exchange was namelijk zo groot dat bijna elke grote partij er wel op een bepaalde manier mee verbonden was en er tegoeden had staan.

Kettingreactie

Nu die tegoeden van FTX als verloren kunnen worden beschouwd, volgt er een kettingreactie waarin partijen en exchanges die in FTX hadden geïnvesteerd over niet voldoende liquiditeit beschikken. 

Digital Currency Group is een van die partijen. Bitvavo werkt via hun Bitvavo Custody BV samen met DCG. Het gevolg laat zich raden.

Tijdelijk probleem?

Bitvavo heeft na het bekendmaken van de problemen in een officiële verklaring benadrukt dat het om een "tijdelijk" probleem gaat. Bitvavo beschikt volgens eigen zeggen over voldoende middelen om klanten uit te betalen. Tot zover heeft Bitvavo het uitbetalen van tegoeden ook nog niet opgeschort. Maar toch is er wat mij betreft wel enige onrust ontstaan.

Verklaring Bitvavo

In de verklaring staat onder andere: "Bitvavo is actief in gesprek met DCG, samen met andere zakelijke klanten van DCG. De verwachting is dat de uitstaande deposito's op termijn door DCG zullen worden terugbetaald."

problemen bitvavo verklaring

Je leest de volledige verklaring in het blog van Bitvavo: Response Bitvavo to situation DCG.

In de verklaring staat ook dat de staking-vergoedingen in 2023 zullen worden aangepast (lees: verlaagd).

Hoewel ik veel vertrouwen heb in Bitvavo en ze een goed verhaal neerzetten, heb ik vergelijkbare verklaringen gezien van BlockFi. Resultaat: tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds fluiten naar mijn geld.

Stel je crypto veilig: koop een hardware wallet

Ook ik had bij Bitvavo een aanzienlijk bedrag aan crypto staan. Hoe klein de kans misschien ook is, door alle ontwikkelingen in 2022 en de nasleep van de val van FTX verplaats ik al mijn tegoeden naar een hardware wallet.

Hiervoor gebruikte ik eerst de Ledger Nano S, maar ben sinds vorige week overgestapt op de extreem gebruiksvriendelijke en mooie Ellipal. Check ook mijn review van de Ellipal hardware wallet.

Bekijk ook de video van Corné hieronder:

Hoe betrouwbaar is Bitvavo?

Natuurlijk hoop ik dat Bitvavo niet om zal vallen. Het is namelijk de perfecte beurs om je geld te verzilveren. De winst die ik via het traden op Bybit maak, stuur ik naar mijn cryptowallet op Bitvavo en laat het vervolgens uitbetalen in euro’s naar mijn bankrekening.

Beschermen van klantentegoeden

Bitvavo neemt voortdurend maatregelen om de tegoeden van klanten te beschermen, bijvoorbeeld door deze te verzekeren tegen diefstal. Bovendien biedt Bitvavo hun gebruikers een unieke garantie in de vorm van Bitvavo Account Guarantee. Wanneer iemand onbevoegd geld van je Bitvavo-rekening haalt, kan je een compensatie tot 100.000 euro krijgen. Ook staat Bitvavo onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Zelfs in het geval van een faillissement beschermt Bitvavo haar rekeninghouders via een speciale stichting: Bitvavo Payments. 

HODL-tegoed nu toch liever op een hardware wallet

Desondanks neem ik maatregelen en staan al mijn tegoeden nu veilig in eigen beheer om mijn hardware wallet. Met de Ellipal is het zelfs mogelijk om crypto te staken.

Alleen het geld waarmee ik actief trade, staat voor me te werken op Bybit. Om het risico verder te beperken, trade ik doorgaans met een hefboom van 10x, zodat ik met een trade van 1.000 euro voor 10.000 euro aan waarde kan kopen. Ideaal!

Conclusie

Doordat Bitvavo nog maar liefst 280 miljoen euro tegoed heeft van DCG, bestaat de kans dat dit geld nooit meer terugkomt. Ook al heeft Bitvavo volgens eigen zeggen ruim 1,6 miljard euro in beheer, dan is 280 miljoen euro daar ruim 17% van. Een groot bedrag, waaraan ik twijfel of ze dat kunnen missen of aan klanten vergoeden wanneer zij besluiten om hun tegoeden massaal op te nemen.

Hoewel de tijd het zal leren en ik hoop dat Bitvavo nog lang zal bestaan, heb ik mijn tegoeden voor de zekerheid opgenomen en naar mijn Ellipal hardware wallet verplaatst. Het staking rendement is het risico op het verlies van het ingelegde bedrag namelijk niet waard, wat mij betreft.

ellipal kopen

Onthoud: not your keys, not your coins! 

Neem dus het zekere voor het onzekere en verplaats je crypto naar een hardware wallet. Hiervoor raad ik de Ellipal aan.

Het gevoel dat jouw coins veilig staan is onbetaalbaar. Bekijk mijn Ellipal review, of koop er direct één bij de fabrikant via de knop hieronder.