• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bybit vs Bitvavo: Wat is de beste exchange voor jou?
april 18, 2024

Bybit vs Bitvavo? Beide platforms zijn kwalitatieve crypto exchanges, waarmee je eenvoudig handelt in cryptovaluta, maar ze verschillen behoorlijk in het aantal mogelijkheden, functies en doelgroep.

Welk handelsplatform past nu het beste bij jou: Bitvavo of ByBit? We vergelijken ze hier voor je, zodat je de beste keuze kunt maken.

Bybit vs. Bitvavo, wat zijn de verschillen?

Voordat we ingaan op de verschillen in mogelijkheden, kosten en andere belangrijke punten, is het goed om even terug te gaan naar de basis. Waar zijn Bybit en Bitvavo gevestigd? Hoe zit het met de geschiedenis en oprichters?

bitvavo logo

Over Bitvavo

Iedereen die zich bezighoudt met cryptocurrency in Nederland zal bekend zijn met Bitvavo, een 100% Nederlandse crypto exchange die zich vooral lijkt te richten op beginners. Bitvavo werd opgericht in 2017 en heeft in korte tijd een prominente positie verworven als een van de grootste crypto exchanges in Nederland. Met de groei van de cryptomarkt in de afgelopen jaren is ook Bitvavo enorm gegroeid.

200+ cryptocurrency's

Inmiddels ondersteunen ze meer dan 200 verschillende digitale valuta en voldoet het platform aan alle strenge wettelijke vereisten. Het staat zelfs onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB), wat zowel een voordeel als nadeel kan zijn. Je handelt veiliger, maar krijgt ook te maken met uitgebreide Know Your Customer-procedures en moet de herkomst van je vermogen aantonen als men daarom vraagt.

crypto-naar-bybit-sturen

Over Bybit

Bybit is tegenwoordig een grote naam en in 2018 opgericht door Ben Zhou. De exchange viel op door zijn snelle groei, vooral dankzij de interessante welkomstbonussen en uitgebreide mogelijkheden, ook op het gebied van traden met hefboom (derivaten). Het hoofdkantoor bevindt zich in Dubai, waar het een licentie heeft van de Dubai Virtual Assets Regulatory Authority. Ook in Cyprus in Europa heeft het een licentie en sinds half 2023 is het mogelijk om in Nederland geld te storten met iDEAL als betaalmethode, dankzij de samenwerking met SATOS BV.

600+ cryptocurrency's

Er zijn honderden verschillende cryptocurrency’s om in te handelen, dus ook de wat minder bekende coins, inclusief populaire memecoins. ByBit is inmiddels in meer dan 160 landen actief (bijna de hele wereld dus) en heeft meer dan 1000 medewerkers.

Meteen zelf proberen? Maak een account aan en je krijgt via Corné automatisch een mooie welkomstbonus bij het storten van een tegoed!

Verschillen in mogelijkheden Bybit.nl vs. Bitvavo

Wanneer we kijken naar de verschillen in mogelijkheden, wint Bybit het van Bitvavo. Aan de andere kant is de interface van Bitvavo wel gebruiksvriendelijker en eenvoudiger van opzet. Met deze interface maakt Bitvavo het gemakkelijk om crypto te kopen en verkopen.

ideal-logo

Storten met iDEAL

Je kunt eenvoudig euro's storten met iDEAL en vervolgens met een klik op de knop cryptovaluta kopen uit je tegoed. Als je besluit je cryptovaluta te verkopen, wordt de waarde weer bijgeschreven op je tegoed, klaar om terug te storten op je bankrekening of om opnieuw te investeren.

Ook bij Bybit stort je gemakkelijk via iDEAL geld op je tegoed, maar zijn er een paar extra stappen nodig om ook daadwerkelijk crypto te kopen. Dat is geen nadeel, want je hebt hierdoor wel veel meer opties en controle over je investeringen.

Ook biedt Bybit een veel groter aanbod aan handelsopties en producten. Met een eigen decentrale handelsbeurs en wallet biedt Bybit daarnaast toegang tot verschillende Web3 en DeFi-toepassingen. 

Dus, hoewel Bitvavo en Bybit elk hun eigen sterke punten hebben, is Bitvavo meer gericht op gebruiksgemak en toegankelijkheid, terwijl Bybit meer mogelijkheden biedt voor als je regelmatig crypto wilt kopen en verkopen.

Kosten bij Bitvavo vs. Bybit.nl

En daarmee kom ik meteen bij het volgende punt. Want gebruik je Bitvavo als actieve trader? Daarmee bedoel ik dat je regelmatig crypto koopt en snel weer verkoopt om van koerswinsten te profiteren. In dat geval is Bitvavo minder geschikt, omdat de kosten per trade namelijk relatief hoog zijn in vergelijking met Bybit.nl.

bitvavo-staking-en-rewards-instellen

Overzicht van kosten Bitvavo vs. Bybit

Voor de duidelijkheid een overzicht van de kosten per exchange, zodat je het verschil goed ziet:

Stel dat je voor 5000 euro Bitcoin koopt, dan betaal je bij Bitvavo 12,50 euro aan transactiekosten. Doe je hetzelfde bij Bybit.nl? Dan betaal je voor diezelfde order van 5000 euro slechts 5 euro. Dat betekent dus dat je bij Bitvavo to wel 150% meer kosten over je transacties betaalt. Alleen al reden genoeg om voor Bybit.nl te kiezen, als je het mij vraagt. Zelfs als je via het geavanceerde deel van Bitvavo als “maker” koopt, betaal je nog steeds 0,15%, of 50% meer dan bij Bybit.nl.

VIP-levels bij Bybit

Tip: ben je een actieve trader? Dan is het goed om te weten dat je bij Bybit.nl boven een bepaalde drempel steeds lagere transactiekosten betaalt. Ze werken namelijk met VIP-levels, afhankelijk van jouw totale verhandelde volume in een maand. 

Geavanceerde opties bij koop en verkoop

Wil je op Bitvavo meer dan alleen voor de marktprijs kopen en verkopen via het standaard dashboard? Dan is het mogelijk om naar de zogenaamde “Geavanceerde interface” te gaan. Als je hierop klikt, verschijnt een scherm met de koers van Bitcoin of een andere cryptocurrency die je graag wilt kopen of verkopen.

Geavanceerde interface

In deze geavanceerde interface heb je de mogelijkheid om meer controle over je aan- en verkopen te hebben. Denk hierbij aan het instellen van een koop- of verkooplimiet of het instellen van een stoploss. Wanneer je zelf een limiet instelt, voeg je liquiditeit toe aan het orderboek. Je bent dan geen “taker”, maar een “maker”, omdat je aangeeft voor welke prijs je wilt kopen of verkopen. In dit geval betaal je minder kosten, namelijk 0,15% per order. 

Veel meer opties op Bybit

Op Bybit.nl heb je nog veel meer opties bij het kopen en verkopen van cryptovaluta’s, met naast de standaard limieten ook een (trailing) stoploss, het verkopen van een deel van je positie als een bepaalde prijs wordt aangetikt en natuurlijk het gebruik van een hefboom van maximaal 10x. Daarnaast is de liquiditeit bij Bybit.nl hoger, waardoor je sneller koopt en verkoopt voor de prijs die jij graag wilt hebben. 

Traden met hefboom op Bybit.nl

Ik noemde het al even, op Bybit.nl kun je met een hefboom van maximaal 10x traden. Dat is echt ideaal. Hierover kan ik in de vergelijking verder meteen duidelijk zijn, want op Bitvavo is het niet mogelijk om met een hefboom te traden. Daarvoor moet je echt bij Bybit.nl zijn. 

10x margin trading op Bybit

Hoewel het handelen in derivaten per maart 2024 op Bybit.nl niet meer mogelijk is, kun je er nog wel tot 10x met margin traden. Dat is in de meeste gevallen voldoende hefboom om jouw winsten goed te versterken.

margin-trading-bybit

Alleen spot trading op Bitvavo

Op Bitvavo is dit dus helemaal niet mogelijk en kun je alleen spot traden, wat wil zeggen dat je een bepaalde coin gewoon voor 1x de waarde koopt en weer verkoopt. Dat betekent minder risico, maar ook dat je tot 10x meer geld nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken als met een hefboom van 10x op Bybit.nl.

Tip: Lees hoe margin traden met een hefboom van 10x op Bybit.nl werkt

Staking op Bybit vs. Bitvavo

Zowel Bybit als Bitvavo bieden de mogelijkheid om crypto te staken. Op Bitvavo zijn de mogelijkheden en het aantal munten waarmee je dat kan doen beperkt, vergeleken met Bybit. Bybit biedt naast de gebruikelijke stakingsproducten ook meer complexe verdienmogelijkheden, zoals Liquidity Mining en Dual Asset Earning, met hogere risico's, maar ook grotere winstkansen.

Eenvoudig staken op Bitvavo

Aan de andere kant maakt Bitvavo het staken van crypto eenvoudiger. De rentepercentages variëren op beide exhanges per coin en worden regelmatig bijgewerkt, dus het is de moeite waard om zelf een kijkje te nemen op zowel Bitvavo als Bybit of staking van een bepaalde cryptocurrency mogelijk is en wat het huidige rentepercentage is.

staking-inschakelen-bitvavo

Support op Bitvavo en Bybit.nl

Bitvavo biedt vriendelijke en professionele klantenondersteuning in het Nederlands. Je kunt persoonlijke en live chatondersteuning verwachten op weekdagen tussen 10:00 en 17:00 uur, hoewel deze in het weekend gesloten is.

Op Bybit is de ondersteuning Engelstalig, maar wel 24/7 beschikbaar, wat een groot voordeel is. We hebben persoonlijk contact gehad met de support van Bybit en kregen snel een reactie. Als je een probleem hebt dat niet kan worden opgelost door een chatbot, word je snel verbonden met een supportmedewerker. Dat geeft veel vertrouwen.

Veiligheid op Bitvavo vs. Bybit

Het is geruststellend om te weten dat zowel Bitvavo als Bybit het merendeel van de activa van hun klanten opslaan in cold storage. Dit zorgt voor een extra laag veiligheid, aangezien de fondsen zich buiten het bereik van hackers bevinden op externe hardware wallets.

SSL-encryptie en 2FA

Beide platforms vereisen ook meerdere beveiligingsstappen voordat je jouw assets kunt opnemen of verzenden. Dit verkleint het risico op het ongeautoriseerd verzenden van je fondsen in geval van een gehackt account. Beide maken gebruik van SSL-encryptie, tweefactorauthenticatie (2FA) en bieden de optie tot whitelisting van opnameadressen.

Nano S veiligheid

Verzekeringen op Bitvavo vs. Bybit

Bybit biedt extra bescherming met een verzekering tegen liquidatie en anti-phishing codes, terwijl Bitvavo een depositobescherming tot € 100.000 op FIAT-balansen heeft tegen cyberaanvallen. Om in aanmerking te komen voor de garantie tot € 100.000 op Bitvavo, moet je wel voldoen aan behoorlijk wat eisen, waaronder het voltooien van alle KYC-stappen, het hebben van een geverifieerd account gedurende minstens 30 dagen, het activeren van 2FA minstens 30 dagen voorafgaand aan een incident en moet je naar de politie voor een officieel politierapport.

Conclusie: Bybit of Bitvavo?

Welke exchange voor jou het meest geschikt is, hangt voor een groot deel af van wat voor soort trader je bent. Alleen als je weinig handelt, is Bitvavo een interessante optie, maar kent het wel hoge transactiekosten. Zelfs als je crypto koopt om het lang vast te houden, zou ik in dat geval een hardware wallet overwegen en het niet op Bitvavo laten staan.

Meeste mogelijkheden

Voor uitgebreide mogelijkheden en tegelijkertijd de laagste kosten moet je echt bij Bybit zijn. Hier vind je honderden cryptocurrency’s om te kopen, uitgebreide instellingen om limieten en automatische stoplosses en take profits in te stellen.

Tel daarbij op dat je via margin trading gemakkelijk met een hefboom tot 10x kunt traden en je hebt minder geld nodig voor hetzelfde resultaat. Bovendien kun je er niet alleen geld verdienen door een stijgende prijs (long gaan), maar is het ook mogelijk om in een dalende markt mooie winsten te maken (short gaan)

Laagste kosten

Daarnaast zijn er uitgebreide stakingmogelijkheden en is Bybit dankzij de samenwerking met het Nederlandse SATOS net zo toegankelijk, doordat je via iDEAL geld kunt storten. Tot slot zijn de transactiekosten er tot 150% minder hoog dan bij Bitvavo, waardoor je al snel veel geld bespaart als je een actieve trader bent. Maar zelfs als je weinig koopt en verkoopt, waarom geld uitgeven dat niet nodig is? Ik verwacht daarom dat Bybit in Nederland nog veel groter zal gaan worden.

Account aanmaken met welkomstbonus

Kortom, maak via de knop hieronder een account aan bij Bybit.nl en ervaar zelf de voordelen en mogelijkheden van deze exchange. Je krijgt dan meteen een mooie welkomstbonus, die afhankelijk van je storting behoorlijk op kan lopen!