• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto in 2023? Voorspelling en 5 coins met de grootste kansen!
december 31, 2022

Hoe zal crypto het in 2023 doen? Waar liggen de kansen en welke coins kun je het beste kopen? Wanneer komt de cryptowinter of de bearmarkt ten einde en zien we een nieuwe bullmarkt?

In dit laatste artikel van 2022 deel ik mijn visie en kansen. Doe er je voordeel mee en alvast een geweldig 2023 met mooie kansen en investeringen gewenst!

Grote verliezen voor aandelen en crypto in 2023

De aandelenbeuirzen sluiten het jaar af met een gemiddeld verlies van zo’n 17%. Wanneer je begin 2023 besloot om toch maar Tesla (TSLA) te kopen, zit je nu met een verlies van bijna 70%.

Hoewel 2022 misschien een slecht jaar was voor aandelen, was het voor crypto nog slechter. 

Bitcoin en Ethereum verliezen meer dan 60% in een jaar

Ten opzichte van januari 2023 staat bitcoin 65% lager, gevolgd door ETH met maar liefst 68%. De meeste andere grote altcoins zijn zelfs meer dan 90% gedaald.

Verliezen zijn normaal voor crypto

Voor aandelen zijn dergelijke percentages misschien ongebruikelijk of zelfs ongekend, in de cryptowereld schrikken we over het algemeen niet van een daling van 80 tot 90%.

Sterker nog, veel mensen zien het als een normaal onderdeel van de cryptocyclus. Sterker nog, juist die volatiliteit maakt het investeren en traden met crypto juist zo interessant wat mij betreft.

Exchanges in zwaar weer

Bitcoin marktcyclus

Cryptocurrency hebben te maken met een marktcyclus, waarin je steeds ziet dat bitcoin (en altcoins in het kielzog) stijgt tot nieuwe records en dan corrigeert met ruim 80%. Kijk maar eens naar de prijsgeschiedenis van Bitcoin:

Van bullrun naar bearmarkt en weer terug

In 2018, na een snelle stijging tot ongeveer $20.000, daalde BTC met 84% tot $3.000. BTC steeg vervolgens weer tot bijna $17.000 in november 2020 en piekte toen nog hoger. In mei 2021 daalde BTC weer met 50% voordat het later dat jaar herstelde naar een recordhoogte van bijna $69.000.

Bitcoin-bullruns vallen historisch gezien samen met de vierjarige marktcyclus, die accumulatie (kopen), een opwaartse trend, distributie (verkopen) en een neerwaartse trend omvat. Het accumulatiegedeelte van dit proces is al begonnen en kan in de loop van 2023 naar een opwaartse trend buigen.

Deze keer is de situatie anders

Hoewel ik nog steeds geloof in de marktcyclus van bitcoin en in die zin verwacht dat bitcoin de komende jaren nieuwe records zal breken, denk ik dat de situatie nu wel enigszins anders in dan de cycli in het afgelopen decennium.

Deze terugval is anders, door de problemen met de totale wereldeconomie en onzekere geopolitieke omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan de torenhoge inflatie (de grootste sinds 40 jaar), snel stijgende rentes op leningen, de energiecrisis in Europa, de invloed die de oorlog in Oekraïne en oplopende spanningen tussen China en Taiwan.

Onrust op de totale cryptomarkt door faillissementen

Bovendien werd 2022 getekend door de onverwachte val van Terra Luna (LUNA) en zijn stablecoin, gevolgd door het faillissement van FTX Exchange en FTT coin. Nog steeds hebben we te maken met de nasleep daarvan, waardoor andere cryptobedrijven te maken hebben met grote verliezen.

bitvavo-problemen-domino-effect

Domino-effect

Zelfs een grote partij zoals BlockFi bezweek onder de problemen die het faillissement van FTX exchange veroorzaakte. Nog steeds worstelen exchanges en andere partijen met de gevolgen. Zelfs het Nederlandse Bitvavo blijkt met een strop van 280 miljoen euro te zitten. 

Geruststellende woorden?

Uit angst voor bankruns zag je in het laatste kwartaal van 2022 dat veel exchanges hun klanten gerust proberen te stellen met volledige transparantie en mails waarin ze toelichten waarom zij geen risico lopen. Desondanks zijn er nog steeds zorgen rondom exchanges, waar zelfs Binance  - de grootste crypto exchange van de wereld - niet aan ontkomt.

2023 zou zomaar het jaar kunnen worden waarin de grote namen Digital Currency Group (DCG) en Genesis omvallen en vervolgens de hele cryptomarkt naar nieuwe dieptepunten weten te krijgen.

Nieuwe records komen eraan, maar dat duurt nog wel even

Begrijp me niet verkeerd, want ik geloof 100% in de toekomst van bitcoin en weet zeker dat er nieuwe records zullen zijn, maar het einde van de daling dus nog niet in zicht.

De situatie rondom de val van FTX exchange leidt er wel toe dat er uiteindelijk meer vertrouwen kan zijn in exchanges die wel open en eerlijk zijn, waardoor het vertrouwen in crypto juist toeneemt. 

Decentrale exchanges populairder in 2023

Daarnaast zie ik in 2023 een grote rol en stijgende populariteit voor decentrale exchanges, waar je niet de risico’s loopt die je op een gecentraliseerde exchange wel hebt.

Ook adviseer ik je om je HODL-portfolio zoveel mogelijk op een eigen hardware wallet te plaatsen. Want onthoud: ‘not your keys, not your crypto’….

Ledger Nano X review

Wanneer einde cryptio bearmarkt?

Maar nu, wanneer komt er volgens mij weer licht aan het einde van de tunnel? Wanneer komt de huidige bearmarkt of ook wel cryptowinter ten einde? Wanneer zet bitcoin een nieuw record neer en welke coins kunnen je in 2023 een mooi rendement opleveren?

Nog eerst een keer naar beneden

Ten eerste zie ik zeker licht aan het einde van de tunnel, maar het is nog wel relatief ver weg. Nu de reputatie van crypto zwaar is aangetast door de crises en schandalen van 2022 en ook de economische omstandigheden slecht zijn, is een nieuwe stap naar beneden niet zo vergezocht. 

Bitcoin naar 8.000 dollar?

Waar ik eerst van mening was dat 12.000 dollar het dieptepunt zou zijn, zie ik nu dat de 8.000 dollar ook tot de mogelijkheden behoort, afhankelijk van het feit of DCG en Genesis in 2023 om gaan vallen of niet.

Ook is het mogelijk dat de situatie rondom inflatie, rente en alleen al de dreiging van een nucleaire oorlog bijdragen aan het negatieve sentiment.

marktcyclus bitcoin

Bearmarkt deze keer wat langer dan normaal in de bitcoincyclus

De aanhoudende cryptowinter zou deze keer dus langer kunnen duren dan we normaal zien bij de bitcoincyclus. Bovendien heeft bitcoin nog nooit een echte economische recessie doorgemaakt, zoals de kredietcrisis in 2008. Bitcoin bestaat pas sinds 2009, gelanceerd in de nasleep van juist die grote recessie in 2008.

De beste kansen in 2023? 5 coins

Desondanks zet ik de kansen in 2023 in mijn visie voor je op een rij, waarbij ik vooral aandacht heb voor de currencies die zich al bewezen hebben als solide projecten, maar op dit moment toch een buitenkans kunnen zijn.

De grote dalingen in 2022 bieden namelijk de kans om voor een geweldige koers in te stappen en opnieuw 10X te gaan (Zelfs bitcoin!)

Kanshebber #1: Bitcoin (BTC):

Ik denk dat Bitcoin tot 8.000 dollar kan dalen. Daarna zullen mensen inzien dat dit een gouden kans is om BTC goedkoop aan te schaffen, zelfs ongeacht de economische omstandigheden. 

Eventueel gesteund door een dalende inflatie, dalende rente, duidelijkheid rondom de nasleep van het FTX faillissement en rust op het geopolitieke front zou BTC in de tweede helft van 2023 weleens een geweldig mooie stijging kunnen laten zien.

ethereum merge succes

Kanshebber #2: Ethereum (ETH)

Ethereum heeft in 2023 grote veranderingen doorgevoerd, waarvan de ETH 2.0-update en de verandering van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake de grootste zijn. Door de bredere daling in de cryptomarkt, heeft Ethereum wat mij betreft nog heel wat potentieel om de waarde van die veranderingen in de koers te laten zien.

Ik denk daarom dat ETH in 2023 nieuwe records kan breken. Het dieptepunt voor ETH zie ik in 2023 op 800 dollar, waarna er weer een mooie stijging kan zijn.

Waarom stijgt XRP

Kanshebber #3: XRP (XRP)

Voorheen lange tijd de nummer drie cryptocurrency van de wereld: XRP. Het is en blijft een van mijn persoonlijke favorieten, gezien de enorme veranderingen die er op het gebied van internationale betalingen mee mogelijk zijn en de grootte van die markt.

XRP kan een echte disruptor zijn en SWIFT compleet overbodig maken. Alleen al dat potentieel maakt XRP een vulkaan die op uitbarsten staat. Bovendien wordt de technologie van XRP al toegepast in de echte wereld en zijn er mooie samenwerkingen met banken.

SEC vs. Ripple (XRP) rechtszaak

Het probleem bij XRP is alleen dat de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, van mening is dat Ripple, het bedrijf achter XRP, hun XRP cryptocurrency onwettelijk als een soort aandelen heeft uitgegeven en op de markt te koop heeft aangeboden. Hiervoor is normaal gesproken toestemming nodig. 

XRP is echter van mening dat XRP geen aandelen uitgeeft, maar een valuta. En voor currencies gelden die regels niet. Over dit geschil heeft de SEC inmiddels zo’n twee jaar geleden een rechtszaak aangespannen.

Al die tijd heeft dit ervoor gezorgd dat de koers van XRP laag is gebleven. Sommige Amerikaanse exchanges hebben XRP vanwege de onzekerheid zelfs verwijderd.

Uitspraak in 2023 geeft duidelijkheid

2023 wordt het jaar waarin er een uitspraak komt in deze rechtszaak. Misschien zelfs al in het eerste of anders het tweede kwartaal. Hoewel de uitkomst nog onzeker is, wijzen verschillende signalen naar winst voor XRP.

Mocht XRP de rechtszaak winnen, dan behoort een 10X van de koers zomaar tot de mogelijkheden. Reden genoeg waarom ik altijd een mooi aantal XRP in mijn portfolio houd.

Gevolgen voor de koers van XRP?

En zelfs als de uitspraak negatief is voor XRP, geeft het wel duidelijkheid. De koers kan dan zomaar halveren, maar de duidelijkheid biedt perspectief voor een andere aanpak en manier om XRP wel legaal te krijgen.

Na een nieuw dieptepunt kan XRP dan herstellen en een nieuwe start maken, waarin investeerders weer vertrouwen kunnen hebben. Het idee achter XRP is en blijft namelijk revolutionair.

Kanshebber #4: Solana (SOL)

Een andere grote kanshebber op herstel en het potentieel op 10X, is wat mij betreft Solana (SOL). Toegegeven, Solana is absoluut een van de grootste verliezers van 2022. Met een prijsdaling van maar liefst 96% ten opzichte van het hoogste punt ooit, is een harde prijscorrectie nog een understatement.

Een van de belangrijkste redenen voor de crash is het faillissement van FTX. Alameda Research, de investeringsmaatschappij van Sam Bankman-Fried van FTX had een gigantische hoeveelheid SOL in zijn portefeuille. 

Solana is nog lang niet dood in 2023

Solana nog lang niet dood en als de effecten van de nasleep van FTX wegebben, zal er weer aandacht zijn voor de innovaties die SOL te bieden heeft. Zo komt Solana met een heuse blockchain-smartphone op de markt: de Solana Phone, waarop je gedecentraliseerde applicaties kunt draaien.

Ook komt Solana met een grote update, waarmee de snelheid van SOL sterk zal verbeteren.  

Veel nieuwe ontwikkelingen

Bovendien gaat Solana hard door met de ontwikkeling van Web3-applicaties en de lancering van het Solana Pay-netwerk. Daardoor zou SOL in 2023 zomaar eens de knaller van het jaar kunnen worden. Zeker nu de koers zo laag staat, biedt dat mooie instapkansen!

cardano kopen

Kanshebber #5: Cardano (ADA)

Tot slot denk ik dat Cardano (ADA) in 2023 weleens geweldig zou kunnen herstellen. Naast het feit dat Cardano een van de projecten is met de meeste ontwikkelingen, is het ADA-netwerk ondanks de dalingen toch hard gegroeid.

Het aantal transacties is meer dan verdubbeld en het aantal wallets is met bijna 50% toegenomen. Het aantal smart contracts is zelfs met meer dan 300% gestegen.

Nieuwe ontwikkelingen voor Cardano in 2023

Dat komt vooral door de langverwachte en in 2022 vaak uitgestelde Vasil hard fork. Deze werd uiteindelijk doorgevoerd, waarna ADA transacties veel sneller en goedkoper werden. 

In januari krijgt Cardano bovendien zijn eigen algoritmische stablecoin: Djed. Deze zal aan de Amerikaanse dollar gekoppeld zijn en bestaan op het netwerk van Cardano.

Cardano kopen

Tot slot zijn whales sinds eind 2022 stevig aan het inslaan en voegt het netwerk gemiddeld 20.000 nieuwe staking-adressen per maand toe. 

Kortom, redenen genoeg om zelf ook een mooi mandje met ADA in je portfolio te hebben en er in de loop van 2023 de vruchten van te plukken!

Conclusie

Eerlijk is eerlijk: 2023 wordt een spannend jaar voor crypto. Ik ben ervan overtuigd dat de koersen zich uiteindelijk zullen herstellen en misschien zelfs nieuwe records neerzetten, al moeten we op echte records misschien tot 2024 of zelfs 2025 wachten. 

Minder onzekerheid

Herstel zal worden gesteund door het afnemen van de onzekerheid rondom het faillissement van FTX Exchange in 2022 en het opvangen van de klappen die de wereldeconomie door geopolitieke ontwikkelingen heeft gekregen.

De eerste grote schrik is er in 2023 af en mensen zullen de kansen met de lagere prijzen voor zowel crypto als aandelen weer gaan zien. De angst neemt af en men past zich aan de nieuwe situatie aan.

wat is volatiliteit

Wanneer echt herstel en nieuwe bullmarkt?

Het is natuurlijk nog maar de vraag of het herstel zich in 2023 al snel zal aandienen, of dat dit nog wel een tijdje duurt. Zelf denk ik dat we het dieptepunt zo rond het einde van het tweede kwartaal in 2023 zullen zien. Daarna bieden de meeste cryptocurrencies echt grote kansen om voor interessante lage koersen in te stappen.

Er zijn altijd kansen!

En onthoud: wat er ook gebeurt, zowel stijgende als dalende koersen bieden mooie kansen om winst te maken! Verwacht je net zoals ik ook eerst nog een aanzienlijke daling? Ga dan short op Bybit en maak daarbij gebruik van een hefboom. Kies je voor een hefboom van 10? Dan verdubbel je jouw investering al jij bij een daling van 10%!

Meld je aan bij Bybit en probeer het zelf.