• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto-industrie boekt grote politieke overwinning in de VS
mei 22, 2024

De Amerikaanse crypto-industrie heeft vandaag een grote overwinning geboekt. Terwijl het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vandaag stemt over het nieuwe FIT21-wetsvoorstel, die tot doel heeft duidelijke richtlijnen te creëren voor crypto in de Verenigde Staten, heeft de Biden administratie onverwachts aangekondigd geen stokje er tussen te gaan steken indien het wordt aangenomen. Dit terwijl Biden aanvankelijk aangaf de nieuwe wet te gaan vetoën. 


FIT21 wetgeving: duidelijke regelgeving voor Amerikaanse cryptosector

In juli 2023 werd de FIT21 wetgeving, voluit bekend als de ‘Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act’, geïntroduceerd met als doel om meer duidelijkheid te verschaffen op het gebied van crypto regulering in de VS.

De wetgeving moet de ingewikkelde en veelal onduidelijke regelgeving vereenvoudigen en een nieuwe standaard zetten voor de gehele crypto-industrie. In het bijzonder moet de wetgeving specifieke definities introduceren die bepalen wanneer digitale activa beschouwd moeten worden als effecten, ofwel securities, of als digitale grondstoffen.

Deze classificatie is cruciaal omdat het directe invloed heeft op welke regelgevende instantie de leidende toezichthouder zou moeten zijn: de Securities and Exchange Commission (SEC) of de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Het doel van FIT21 is om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen de verantwoordelijkheden van deze twee toezichthouders. 

Biden bezwijkt onder politieke crypto druk

Het lijkt er alle schijn van te hebben dat de crypto-vriendelijke koerswijziging van presidentskandidaat Donald Trump druk uitoefent op Biden’s anti-crypto houding. Het Witte huis van Biden heeft vandaag namelijk aangekondigd dat ze geen veto zullen uitspreken tegen het wetsvoorstel, terwijl dit aanvankelijk wel het plan leek te zijn.

Desalniettemin is te lezen dat de regering zich nog altijd verzet tegen de goedkeuring van de FIT21 wetgeving, met als reden zorgen over het gebrek aan investeerdersbescherming.

Naast het afblazen van de veto is er nog een ander groot lichtpunt. Het Witte Huis heeft namelijk gezegd dat het ‘’graag wil samenwerken met het Congres om te zorgen voor een uitgebreid en evenwichtig regelgevend kader voor digitale activa, voortbouwend op bestaande bevoegdheden, wat de verantwoordelijke ontwikkeling van digitale activa en betalingsinnovaties zal bevorderen en zal helpen om de leiderschapspositie van de Verenigde Staten in het wereldwijde financiële systeem te versterken''.

De verklaring kwam enkele uren nadat SEC-voorzitter Gary Gensler zijn eigen tegenstrijdige verklaring over de wetgeving publiceerde, waarin hij zei dat het de inspanningen van de toezichthouder om de traditionele kapitaalmarkten en ook de cryptomarkten te reguleren, zou schaden.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.