• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto rally! 5 redenen waarom bitcoin ineens weer explosief stijgt!
januari 14, 2023

Sinds lange tijd zien we bitcoin weer een mooie crypto rally neerzetten. De volatiliteit lijkt terug! De 21.000 dollar is zelfs weer even bereikt. De hoogste koers sinds de ineenstorting van FTX-exchange begin november vorig jaar!

Maar waarom stijgen bitcoin en andere altcoins weer zo snel? Daar zijn een aantal oorzaken voor. Ik zet de belangrijkste vijf voor je op een rij.

5 redenen voor de crypto rally begin 2023

De stijging van Bitcoin (BTC) in 2023 zet door. Waar ik eerst nog bearish was, heeft bitcoin laten zien dat er nog veel kracht in zit.

De grootste cryptocurrency van de wereld begon de week nog in de buurt van 17.000 dollar, nadat bitcoin sinds half december 2021 lange tijd rond 16.500 bleef zweven.

Nu op 21.000 dollar staat bitcoin binnen een week ruim 25% hoger. Waarom stijgt bitcoin weer?

Reden #1: Uitbraak uit negatieve trend

Sinds de zomer van 2022 zit bitcoin in een dalende trend. Vaak kun je paralelle lijnen trekken als je de toppen met de toppen en de dalen met de dalen verbindt.

Afgelopen week zat bitcoin duidelijk aan de bovenkant van de weerstandslijn. En die lijn werd doorbroken. Voor veel investeerders een signaal dat er een nieuwe stijging aan zit te komen. Meestal is zo'n stijging ook explosief, zoals we nu inderdaad kunnen zien.

uitbraak bitcoin

Reden #2: Short squeeze

Het moment waarop een lange trend wordt doorbroken, betekent meestal een spannende periode voor alle investeerders. Je kunt namelijk ook verdienen aan een daling van de koersen door een zogenaamde short-positie aan te gaan.

De vraag is alleen: gaat de stijging doorzetten, of komt er weer een terugval? Meestal zie je een terugtest van de bovenkant van het kanaal. Na deze test komt weer een nieuwe stijging, of een terugval in het kanaal.

Deze keer kwam er steeds meer bevestiging dat bitcoin uit het kanaal kwam, na een aantal terugtests. Extra ondersteund door goed economisch nieuws kon de koers daarom doorstomen naar boven. En wat voor stijging! We kunnen wel spreken van een crypto rally, zeker nadat de koers zo lang consolideerde (hetzelfde bleef).

Voor mensen die speculeren op een koersdaling betekent een stijging juist slecht nieuws, want zij moeten hun positie automatisch sluiten (of bijkopen om niet geliquideerd te worden). Al die koopactie heeft weer een verdere stijging van de koers tot gevolg, wat op haar beurt er weer voor zorgt dat de mensen die op een koersdaling speculeerden hun positie weer moeten sluiten of bij moeten kopen.

Sneeuwbaleffect

Dat leidt tot een sneeuwbaleffect, ook wel een short squeeze genoemd. Hierdoor kan de koers ineens heel hard stijgen. De explosieve prijsstijgingen zorgen ervoor dat de shorters als het ware als citroenen uit hun posities worden geknepen. Daar komt de term ‘squeeze’ vandaan, Engels voor uitknijpen.

Reden #3: Aandelenbeurzen veren op

Bitcoin en crypto hebben de neiging om steeds meer de bewegingen van de aandelenbeurzen te volgen. En ook daar heerst de laatste weken een positief sentiment.

De Dow Jones Industrial Average, S&P 500 en Nasdaq zijn sinds begin 2023 zelfs bezig met hun langste ‘winning streak’ sinds de zomer van 2022. Ook daar putten beleggers moed uit de hogere koersen en wekt dat de koopdrang aan.

xrp naar de beurs

Reden #4: Optimisme over economische cijfers

Reden voor die hernieuwde interesse in aandelen komt vooral door beter dan verwachte economische cijfers. Zo zijn er afgelopen weken relatief goede (of minder slechte) cijfers over onder andere de consumentenprijsindex (CPI) en het aantal banen in de Verenigde Staten.

Een dalende inflatie betekent dat het agressieve tempo van renteverhogingen kan worden teruggedrongen. En hoe lager de rente, des te meer vraag naar investeringen, waaronder bitcoin en aandelen. 

Reden #5: Weerstand van 20.000 dollar doorbroken

De grens van 20.000 dollar werd binnen een dag moeiteloos doorbroken. En dat is een teken van kracht! 20.000 dollar werd namelijk eerder nog als een verontrustend dieptepunt beschouwd, maar is nu veranderd in een teken van een mooie opleving.

De 20.000 dollargrens is nu weer veranderd naar een steun. Lees meer over weerstand en steun.

Conclusie: is de bearmarkt nu voorbij?

Wat we de afgelopen dagen hebben meegemaakt in de cryptomarkt, is het sterkste teken tot nu toe dat we de bodem van de bearmarkt zouden hebben bereikt. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn.

Fundamenteel gezien moet de cryptomarkt namelijk nog veel pijn verwerken en zitten er (hoogstwaarschijnlijk) nog een aantal grote faillissementen aan te komen. Denk aan de situatie bij Genesis, Digital Currency Group en Gemini exchange. 

Voorzichtig positief

Dus ja, er zijn tekenen van het einde van de bearmarkt, gesteund door verwachte versoepelingen in het monetaire beleid van overheden wereldwijd die investeringen in crypto weer aanwakkeren.

Maar er zit onderhuids dus nog wel wat pijn van de gevolgen van de val van FTX-exchange aan te komen. Die moet echt nog verwerkt worden. Het is de vraag hoe sterk de cryptomarkt daarop reageert. Een nieuw dieptepunt van 12.000 dollar lijkt wel steeds onwaarschijnlijker.

Zelf investeren? 

Wanneer bitcoin weer op weg gaat nieuwe all-time-highs is nu investeren nog steeds een geweldig instapmoment. Koop je crypto eenvoudig met iDEAL via Bitvavo en je hebt het binnen een paar minuten op je account staan!