• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Succesvolle tradingtechniek met de Donchian Channel indicator!
oktober 8, 2023

Ben je op zoek naar een slimme manier om winstgevend te traden? Ik ben erg enthousiast over de Donchian Channel-indicator. Deze techniek is misschien wat minder bekend dan andere tradingmethoden, maar heeft wel een hoge succesrate! 

Of je nu net begint of al wat meer ervaring hebt met traden, ik heb de Donchian Channel-indicator toegevoegd aan mijn grafieken en was de afgelopen weken aangenaam verrast. Lees verder hoe deze indicator werkt en hoe je hem in de praktijk gebruikt.

Liever direct aan de slag? Ga dan naar mijn favoriete crypto exchange: Bybit. Maak een account aan en binnen enkele minuten ben je klaar om jouw eerste trade op basis van de Donchian Channel-indicator te doen.

Wat is het Donchian Channel?

De Donchian Channel is een zogenaamde technische indicator. Het geeft je een idee van wat er mogelijk in de toekomst kan gebeuren, op basis van wat er in het verleden is gebeurd. En laat dat nu precies zijn waar je als trader behoefte aan hebt.

De Donchian Channel indicator werd al in de jaren '50 van de vorige eeuw ontwikkeld door Richard Donchian, in die tijd een pionier in technische analyse.

Toen werd de techniek uiteraard vooral op de aandelenbeurzen en valutahandel toegepast, maar ook op cryptocurrency's werkt deze techniek nog steeds heel goed. Het principe achter koersbewegingen en de menselijke psychologie blijven namelijk altijd hetzelfde.

Zo ziet de Donchian Channel-indicator eruit

donchian-channel-strategie

Drie basislijnen

Het idee achter de Donchian Channel-indicator is vrij simpel: Het bestaat uit drie lijnen, die de hoogste en laagste prijzen over een bepaalde periode (meestal 20 dagen) markeren.

De derde lijn is het gemiddelde van de bovenste en onderste lijn. Door deze lijnen is het mogelijk om interessante en vaak betrouwbare koop- en verkoopsignalen te vinden.

Bovenste lijn

De hoogste prijs over een bepaald aantal perioden.

Onderste lijn

De laagste prijs over datzelfde aantal perioden.

Middellijn

Het gemiddelde van de bovenste en onderste band

Zo interpreteer je de Donchian Channel-indicator

De Donchian Channel is een heel veelzijdige indicator. Je leest er meer informatie uit af dan je in eerste instantie zou denken. En dat maakt hem voor mij een zeer waardevol hulpmiddel bij het traden.

#1: Indicator van weinig beweging

Als een cryptocurrency dicht bij de middelste lijn blijft schommelen, zonder sterk naar de bovenste of onderste lijn te bewegen, dan is er weinig beweging in de markt en is er geen duidelijke stijgende of dalende trend. Op dit punt wacht je met het aangaan van een positie.

#2: Trendindicator

Als de markt richting de bovenste lijn beweegt, dan is dit een teken van een stijgende trend en dus een signaal om te kopen. Beweegt de markt vanaf de middellijn juist naar de onderste lijn, is dit een signaal om een short-positie aan te gaan. Als trader houd je de positie aan totdat de prijs van de cryptocurrency de bovenste lijn (bij een stijgende trend) of de onderste lijn aantikt (bij een dalende trend).

Wanneer dit gebeurt, sta je voor een keuze. In het geval van een stijgende trend: raakt de prijs de bovenste lijn? Dan kun je ervoor kiezen om je long-positie te sluiten en een short-positie te openen. Bij het aantikken van de bovenste lijn keert de trend namelijk meestal om.

#3: Indicator van steun en weerstanden

Het mooie van de Donchian Channel-indicator is dat het een goed beeld geeft van steun- en weerstandsniveaus: de bovenste lijn is de weerstand en de onderste lijn de support. Daarom zie je ook vaak dat de koers bij het bereiken van de bovenste of onderste lijn omkeert. Dit geeft vaak goede koop- en verkoopsignalen.

#3: Uitbraaksignalen

Het kan natuurlijk ook zijn dat de koers wél blijft stijgen. Dit is het geval wanneer de prijs wel kort door de bovenste lijn breekt. In dit geval houd je de long-positie nog even aan. Wacht hiervoor op het teken waarbij de koers boven de bovenste lijn is gesloten (kijk naar de candles), om de kans op een valse uitbraak te vermijden.

Wanneer de prijs van een cryptocurrency de bovenste band overschrijdt en daar een candle sluit, is dit een uitbraak en een voortzetting van het bullish signaal.

Aan de andere kant, wanneer de prijs juist de onderste band naar beneden doorbreekt, is dat een bearish uitbraaksignaal en voortzetting van de negatieve trend.

Donchian Channel in de praktijk getest: de beste methode

Hoe handel je met de Donchian Channel-indicator in de praktijk? Ik heb hem de afgelopen maanden getest en deel graag mijn ervaringen met je.

Liever direct aan de slag? Ga dan naar Bybit. Maak een account aan en binnen enkele minuten ben je klaar om jouw eerste trade op basis van de Donchian Channel-indicator te doen.

Tradingmethode #1 (lager risico):

In de praktijk werkt traden met de Donchian Channel-indicator het beste door te kopen wanneer de koers zich bij de onderste lijn bevindt en weer te verkopen zodra de koers de middellijn aantikt.

Of andersom: neem een short-positie zodra de koers de bovenste lijn aantikt en sluit je positie zodra de koers de middellijn aantikt. Dit is de variant met wat minder risico, doordat de koers bijna altijd de middellijn aantikt, terwijl je nog op winst staat.

Tradingmethode #2 (meer risico, maar meer winst):

Durf je wat meer risico te nemen? Dan zou je ook kunnen wachten tot de koers na het bereiken van de middellijn verder doorzet in dezelfde richting. Dit is echter niet altijd het geval, terwijl de middellijn meestal wel wordt aangetikt.

Een idee om je risico te beperken: verkoop bijvoorbeeld de helft van je positie op de middellijn en laat de rest doorlopen en zet je stoploss net onder de middellijn.

Ga je ervoor? Dan zie je in de chart hieronder dat methode #2 de afgelopen week zeer succesvol zou zijn geweest (lees de toelichting onder de afbeelding).

donchian-channel-strategie-kopen-verkopen-signalen

Donchian Channel-indicator. Let op de gekleurde driehoeken: rood is short-signaal, waarna je jouw positie vasthoudt tot de koers de groene driehoek bereikt. Andersom werkt dit net zo van groene driehoek (long-signaal) naar de volgende rode driehoek. In dit plaatje van de afgelopen week op het moment van schrijven (45 min chart van Bitcoin) zie je dus 7 winstgevende trades op een rij! Alleen al de eerste trade die je links in de grafiek ziet, leverde me zo'n 20% winst op met een hefboom van 10X op Bybit.

Zo voeg je de Donchian Channel-indicator toe in Tradingview

Wil je de Donchian Channel-indicator eens testen in de praktijk? Open dan een chart (en account) op Tradingview.com en volg dit stappenplan:

donchian-channel-tradingview
 • Stap 1: Ga naar tradingview.com.
 • Stap 2: Open de grafiek van de cryptocurrency die je wilt zien.
 • Stap 3: Ga naar “Indicators”.
 • Stap 4: Vul “Donchian Channel” in bij het zoekveld.
 • Stap 5: Klik op “Donchian Channel”
 • Stap 6: Stel je voorkeuren in. 20 dagen is standaard. Verander de kleuren van de lijnen, als je dat overzichtelijker vindt.
 • Stap 7: De Donchian Channel-indicator verschijnt nu in je grafiek! (zie afbeelding hieronder)
donchian-channel-strategie

De Donchian Channel lijkt op de Bollinger Bands, maar werkt anders

Voor degenen die al bekend zijn met technische analyse en verschillende indicatoren kennen of gebruiken, zul je misschien zeggen: “de Donchian Channel lijkt wel erg op de Bollinger Bands!” Klopt, op het eerste gezicht lijken de twee indicatoren erg op elkaar, maar er is een fundamenteel verschil.

Zowel de Bollinger Bands als de Donchian Channel helpen bij het voorspellen  prijsbewegingen, maar de Bollinger Bands zijn flexibel. Eigenlijk als elastieken rondom de prijs: wanneer de prijs te ver afwijkt, kan het elastiek 'terugveren'. Het Donchian Channel lijkt meer op een pad met duidelijke boven- en ondergrenzen, op basis van de hoogte- en dieptepunten in de afgelopen 20 dagen. Als de prijs buiten deze range komt, dan kan dit betekenen dat er een uitbraak bezig is

In het kort: Bollinger Bands kijkt naar gemiddelden en hoe ver de prijs daarvan afwijkt, terwijl Donchian focust op hoogte- en dieptepunten over een bepaalde periode (meestal 20 dagen).

Conclusie

Kortom, voor mij is de Donchian Channel-indicator een waardevolle toevoeging op mijn technische analyse. Het geeft je een beeld van de trend en signaleert mogelijke koop- en verkoopkansen op de momenten waarop een trendomkeer waarschijnlijk is. Ook werkt hij goed als indicator voor het signaleren van uitbraken.

Daarmee is handelen op basis van de Donchian Channel dus zeker de moeite waard! Wil je dat zelf ook proberen? Ga dan naar mijn favoriete crypto exchange: Bybit. Maak een account aan en binnen enkele minuten ben je klaar om jouw eerste trade te doen. Succes!