• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ethereum Merge is een succes! Wat gaat de prijs van ETH doen?
september 15, 2022

Op 15 september is de langverwachte Ethereum Merge volgens planning uitgevoerd. Daarmee is de grootste verandering in de geschiedenis van Ethereum een feit. Vanaf nu is het niet meer mogelijk om ETH te minen, maar is het netwerk overgestapt naar Proof of Stake.

Daarmee wordt ETH veiliger en verbruikt het in één klap meer dan 99% minder energie. Wat houdt de Ethereum Merge precies in en belangrijker nog: wat gaat dat met de prijs doen?

Waarom is The Merge zo belangrijk voor Ethereum?

Al bij het ontstaan van Ethereum gaf Vitalik Buterin (de oprichter en bedenker van Ethereum) aan dat hij in de toekomst wou overschakelen naar Proof of Stake.

Deflatie

Zijn belangrijkste redenen daarvoor zijn het feit dat het aanbod van Ethereum na The Merge automatisch zal krimpen. Er worden namelijk geen nieuwe ETH’s meer gemined. Dat heeft waarschijnlijk in de toekomst een positieve invloed op de koers. 

Energieverbruik

Bovendien is het energieverbruik van crypto de laatste jaren een belangrijk gespreksonderwerp in de maatschappelijke discussie. Met deze overgang naar Proof of Stake hoeft er nu niet meer gemined te worden, wat voorheen enorm veel energie kostte. Miners kunnen hun apparatuur niet meer gebruiken om ETH te minen en moeten er mee stoppen, of overstappen naar een andere coin.

Tip: miners kunnen eenvoudig overstappen naar Ethereum Classic en hun dure apparatuur terugverdienen zonder grote aanpassingen. Bekijk of Ethereum Classic (ETC) nu mogelijk een investering waard is.

Verschil Proof-of-Work en Proof-of-Stake

Ethereum luidt met The Merge een nieuw tijdperk in. Als gevolg van de overstap wordt de blockchain van ETH niet meer beveiligd door miners (het Proof of Work-protocol (PoW), maar door ‘stakers’ (via het Proof of Stake-protocol (PoS)). Wat is precies het verschil tussen Proof of Work en Proof of Stake?

Proof of Work

Proof of Work is het systeem dat in de blockchain van Bitcoin is ingebouwd. In feite is deze blockchain niet meer dan een verbinding tussen ontzettend veel computers, waartussen transacties worden gedaan.

Er moeten nieuwe munten worden gecreëerd en bovendien moet elke transactie gecontroleerd worden, voordat deze wordt goedgekeurd. Dat goedkeuren en creëren van coins in de vorm van beloningen voor miners kost energie. Er is namelijk steeds meer rekenkracht nodig.

Ook dat moeilijker worden van de berekeningen is ingebouwd, omdat de totale voorraad coins anders binnen no-time al beschikbaar zou zijn. Dit systeem wordt Proof of Work (PoW) genoemd.

Proof of Stake

Proof of Stake (PoS) is een alternatief voor Proof of Work en wint vanwege de enorme besparing op stroomverbruik aan populariteit. Bij Proof of Stake draagt iedereen met coins in zijn of haar bezit bij aan de berekeningen en krijgt daar een beloning voor.

Daarvoor hoef je alleen maar een aantal coins in je wallet aan te wijzen als ‘staking’-tegoed. De Proof of Stake-methode wordt vooral gebruikt bij munten waarbij de totale voorraad munten al beschikbaar is. Er hoeven dus geen nieuwe coins meer gemined te worden, alleen transacties te worden gevalideerd.

Ethereum kopen

De Merge is succesvol doorgevoerd

Ondanks eerder uitstel, is The Ethereum Merge op 15 september 2022 succesvol doorgevoerd en gelukt. Aan de buitenkant zie je er niets van, maar ‘onder de motorkap’ betekent dit dus wel een enorme verandering. Hoewel je er weinig van merkt of ziet, is The Merge een grote mijlpaal in de geschiedenis van cryptocurrencies en Ethereum zelf. 

Ethereum is al jaren de nummer twee grootste cryptocurrency van de wereld. Misschien staat Bitcoin in de toekomst wel hetzelfde te wachten, omdat er steeds meer weerstand komt tegen het stroomverbruik van het minen en BTC anders voorbij wordt gestreefd door modernere coins. De toekomst zal het leren.

ETH in bezit? Wat zijn de gevolgen?

Als Ethereum-houder merk je niets van de overgang naar het andere protocol. In je wallet blijft alles hetzelfde.

Wat gaat de koers van Ethereum doen na The Merge?

Niemand weet natuurlijk precies wat de koers van Ethereum na The Merge gaat doen. Wie weet knalt de koers wel door naar 2000, 3000 of zelfs 4000 dollar. Of is The Merge meer een sell-the-news event?

De tijd zal het leren, maar in de onderstaande video zie je wat Corné ervan vindt en wat hij de komende dagen en maanden van de koers van Ethereum verwacht.

Ethereum kopen?

Sla je slag als de koers laag staat en koop je Ethereum veilig en razendsnel bij Bitvavo, de goedkoopste, grootste en betrouwbaarste crypto exchange van Nederland.