• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • FTT crash! Wat is er aan de hand met FTT en FTX exchange?
november 9, 2022

Grote FTT crash! De afgelopen 24 uur is de koers van FTT met meer dan 75% gedaald, van ruim 25 dollar met een klap naar minder dan 5 dollar. Wat is er aan de hand met FTT en waarom is de koers zo snel naar beneden gevallen? Krijg je ook flashbacks naar LUNA en Celsius Network?

Gaat FTT naar 0 dollar? Staat FTX-exchange op omvallen en moet je er snel je geld weghalen, of valt het allemaal wel mee?

FTT crash! Waarom?

FTT , het token dat afkomstig is van crypto-uitwisseling FTX, verloor het grootste deel van zijn waarde nadat rivaal Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency-bedrijf, plannen aankondigde om het bedrijf over te nemen.

De munt werd maandag rond de $22 verhandeld en zakte dinsdagmiddag in New York onder de $5. De uitverkoop vernietigde meer dan $ 2 miljard aan waarde in een tijdsbestek van 24 uur.

Binance CEO Changpeng Zhao, tweette dat hij verwacht dat FTT de komende dagen “zeer volatiel zal zijn naarmate de zaken zich ontwikkelen”.

En hij heeft gelijk gekregen… Inmiddels staat de koers van FTT meer dan 80% lager!

Over FTX token

Vorig jaar werd FTT, het token van FTX Exchange erg populair, wat terug te zien was in de enorme stijging die de koers van de coin meemaakte. De koers steeg van nog geen 9 dollar tot bijna 90 dollar op het hoogtepunt.

Inmiddels is de koers in één klap binnen 24 uur teruggezakt naar net iets onder de 5 dollar. Een crash die zijn weerga niet kent.

FTX exchange logo

FTX Exchange

FTX Exchange werd in februari 2019 opgericht door Sam Bankman-Fried (CEO) en Gary Wang (CTO). Het is daarmee een nog vrij nieuwe speler tussen alle crypto exchanges. De beurs is gevestigd op Antigua en Barbuda en heeft het hoofdkantoor in Hongkong. 

Gebruiksvriendelijk platform

Het doel bij oprichting was een nieuw gebruiksvriendelijk handelsplatform op te richten, dat zowel voor beginnende als zeer ervaren traders geschikt zou zijn. Het motto van FTX Exchange luidt: ‘voor en door traders’, wat de lading goed dekt.

Groot succes

Het werd een groot succes. Binnen een half jaar na de oprichting nam concurrent Binance een groot aandeel in FTX exchange en investeerde men in de bijbehorende FTX digitale munt (FTT-token).  Daarnaast kreeg FTX de bekende crypto tracking-app Blockfolio in hun bezit.

Inmiddels hebben zich donkere wolken samengepakt boven FTX Exchange en lijkt de zo populaire en vooruitstrevende exchange zijn glans te hebben verloren. Maar wat is er nu precies gebeurd?

Bekijk ook de video van Corné hieronder, waarin hij meer vertelt over de aanleiding van de crash en de gebeurtenissen in de afgelopen maanden. Het rommelt namelijk al langer rondom de ambities van FTX Exchange in Amerika.

De aanleiding van de FTT crash

De eerste koersdalingen van van FTT begonnen al eerder, toen Binance (de grootste crypto exchange van de wereld) bekend maakte dat ze al hun FTT zouden gaan verkopen. Omdat de waarde daarvan meerdere miljarden dollars is, zal dat een grote negatieve invloed hebben op de koers.

Waarom wil Binance al hun FTT verkopen?

De aangekondigde verkoop van Binance’s FTT-tokens komt niet zomaar. Het blijkt namelijk dat Sam Bankman-Fried, de oprichter van FTX Exchange, nauwe banden heeft met het handelsbedrijf Alameda Research.

Dit bedrijf beschikt over een gigantische hoeveelheid FTT-tokens op hun balans. Alameda Research beschikt over bijna 6 miljard dollar aan FTT en FTT onderpand.

Niet onafhankelijk

En dat maakt Alameda Research niet bepaald onafhankelijk, wat het wel zou zijn als dat een fiat-valuta of een andere cryptovaluta zou zijn, zo is de constatering en conclusie van Coinbase, een van de andere grote crypto exchanges in de wereld.

Sterker nog, het feit dat Alameda Research voor zijn financiële gezondheid bijna volledig afhankelijk is van FTT is een groot risico.

Ervaringen uit het verleden...

Binance verkoopt door de onthullingen van Coinbase nu al hun FTT uit voorzorg, omdat ze de Terra (LUNA) crash nog vers in het geheugen hebben.

Changpeng Zhao, de CEO van Binance meldt:

Vanwege recente onthullingen die aan het licht zijn gekomen, hebben we besloten om de resterende FTT in onze boeken te liquideren.

Binance wijst aanbod FTX af

Als reactie op de beslissing van Binance om al zijn FTT te verkopen, bood de CEO van Alameda Research aan om de FTT voor 22 dollar per stuk over te nemen. Changpeng Zhao van Binance gaf aan daar geen interesse in te hebben (had hij achteraf wel moeten doen, want op 9 november 2022 staat FTT onder de 5 dollar).

'Bank run'

Door de ontstane commotie, halen nu ook steeds meer gebruikers en investeerders hun crypto weg bij FTX Exchange. Ook stablecoins worden massaal opgenomen door klanten. Kortom, er is dus veel onzekerheid, die als een soort sneeuwbal steeds groter wordt en langzaam leidt tot paniek.

FTX token crash

Geld weghalen bij FTX?

Omdat niemand precies weet hoe FTX er echt voor staat, kun je je geld maar beter weghalen bij FTX Exchange, zo is de gedachte. En dat lijkt slim, want op 8 november deelde FTX Exchange mee dat het opnemen van tegoeden voorlopig niet meer mogelijk is. En dat is nou niet bepaald een geruststellende gedachte.

Dat gedrag lijkt namelijk enorm op de gang van zaken voorafgaand aan het ineenstorten van andere cryptobedrijven dit jaar, waaronder Celsius , Voyager Digital en Three Arrows Capital, maar ook de ongergang van Terra Luna.

Financiële verplichtingen

En daar komt bij, als de prijs van FTT veel daalt, kan Alameda te maken krijgen met margin calls en allerlei soorten druk. En wanneer FTX de geldschieter van Alameda is, komt iedereen in de problemen. Kortom, dit verhaal krijgt nog een vervolg!

Ook de koersen van Bitcoin, Ethereum en andere altcoins reageren negatief op het nieuws, met daling van van meer dan 10% bij bitcoin en meer dan 17% bij Ethereum.

Volatiliteit biedt kansen!

Wat er ook gebeurt, tijden van heftige koersbewegingen bieden geweldige kansen om mooie rendementen te maken. Of de koers nu omhoog of omlaag gaat, via ByBit kun je zowel long als short gaan met een mooie leverage, waardoor je nog sneller mooie winsten maakt!