• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe veilig is Tether (USDT) na de crash van Terra´s stablecoin UST?
mei 29, 2022

Hoe veilig is Tether (USDT) na de crash van stablecoin UST? Het is je namelijk vast niet ontgaan: in mei 2022 stortte de koers van stablecoin UST volledig in. Iets wat juist een veilige investering leek, kostte duizenden mensen hun geld.

Omdat ik zelf gemiddeld ruim 10.000 dollar in USD Tether (USDT) heb zitten, roept dat vragen op hoe veilig het bezitten van stablecoins eigenlijk is, met Tether USDT in het bijzonder. Kan de grootste stablecoin USDT met een market cap van ruim 72 miljard dollar hetzelfde overkomen?

Het moment waarop een van de grootste stablecoins ter wereld zijn waarde verloor, was voor veel mensen een eye opener. Iets wat als een stabiele investering werd gezien, bleek dat helemaal niet te zijn. Eerst wat meer achtergrondinformatie? In mijn artikel “Terra Luna wat is er gebeurd” lees je er alles over.

Instorting van UST had invloed op de totale cryptomarkt

Toen de waarde van Terra USD (UST) compleet instortte, had dat ook invloed op de koers van Bitcoin (BTC) en de gehele cryptomarkt. Zelfs stablecoin USDT daalde kort tot iets onder 95 dollarcent. 

Snelle stabilisatie van USDT Tether

De prijs stabiliseerde trouwens wel snel, toen het team achter USDT gebruikers ervan verzekerde dat ze de valuta bleven ondersteunen en voortdurend zorgen dat de waarde van USDT gedekt is door investeringen die een echte tegenwaarde vertegenwoordigen.

Tether USDT

Wat is tether (USDT)? 

Eerst een korte toelichting: Tether is een cryptocurrency die altijd 1 dollar waard is. Kleine koersschommelingen komen voor, maar zijn zeldzaam. Meestal heb je het dan over een halve tot een hele dollarcent boven of onder $ 1, maar zie je de koers daarna weer snel netjes op 1 dollar staan.

USDT ideaal voor daytraden en als veilige haven tijdens dalingen

Tether is vooral handig om je geld eenvoudig om te wisselen. Zo gebruik ik het vooral om te daytraden. Ik houd een tegoed van ongeveer 10.000 dollar in USDT aan en wissel dat om voor Ethereum of een andere cryptovaluta op het moment dat ik een trade wil doen. 

Wanneer ik mijn cryptovaluta weer verkoop, dan wissel ik het weer om voor USDT, totdat ik weer een nieuwe kans zie. Het voordeel van USDT is dat mijn geld op het moment dat het in USDT zit gewoon hetzelfde waard blijft. Het is dus niet meer gevoelig voor koersdalingen (of koersstijgingen). Je weet gewoon waar je aan toe bent. 

USDT maakt traden een stuk gemakkelijker

USDT zorgt er daardoor voor dat ik niet steeds geld hoef op te nemen en te storten via een bank. Kortom, het maakt het traden veel gemakkelijker en biedt in tijden van voortdurende koersdalingen een veilige haven, totdat de storm weer is gaan liggen.

USDT logo

USDT op nr. 3 in de wereldwijde ranglijst van cryptovaluta’s

Ontzettend veel mensen werken op die manier met het wisselen van crypto naar USDT, aangezien USDT Tether met een totale market cap van meer dan 72 miljard dollar op de derde plaats staat in de rankings van alle cryptovaluta’s ter wereld. USDT staat net onder Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Dat geeft al aan hoe groot de munt is en hoe groot de belangen zijn.

UST vs. Tether (USDT)

Na USDT (Tether) en USDC was UST (Terra USD) een van de grootste stablecoins. We weten inmiddels wat er met UST is gebeurd en je mag je dan ook terecht afvragen of er met USDT Tether iets soortgelijks zou kunnen gebeuren. In dat geval zou ik mijn 10.000 dollar namelijk erg snel kwijt zijn.

UST is (was) algoritmische stablecoin 

Gelukkig is de situatie en achtergrond van USDT totaal verschillend dan die van voormalig stablecoin UST. Het belangrijkste verschil met USDT is dat UST een zogenaamde algoritmische stablecoin is. Of in het kort gezegd, het onttrok aan de market cap en de waarde van cryptocurrency LUNA om de prijs van de gekoppelde stablecoin UST op $1 te houden.

USDT onderliggende waarde

USDT (Tether) is gedekte stablecoin

Bij Tether (USDT) is de waarde van de market cap niet gekoppeld aan een andere cryptocurrency, maar is die waarde gedekt door onderpand in de echte wereld. Bijvoorbeeld in de vorm van goud, contanten, staatsobligaties en andere investeringen die de waarde vertegenwoordigen en rechtvaardigen. Met andere woorden, voor elke USDT is er een echte dollar in reserve. En dat maakt USDT totaal onvergelijkbaar met de situatie rondom de crash van UST (Terra USD)

Hoe kan USDT altijd hetzelfde waard blijven?

Doordat Tether (USDT) rechtstreeks aan de fiat Amerikaanse dollar is gekoppeld en er ook een echte waarde tegenover staat, blijft USDT namelijk gewoon hetzelfde waard. De onderliggende waarde geeft de munt echt bestaansrecht. 

Maar hoe verdient Tether zelf geld om het team erachter en de ontwikkeling van de munt de financieren?

USDT waarde gedekt

Leningen verstrekken

Tether verdient bovendien geld door leningen te verstrekken aan andere bedrijven en instellingen, die vervolgens rente betalen. In oktober 2021 leende Tether bijvoorbeeld maar liefst 1 miljard dollar aan Celsius Network, dat daarvoor vervolgens 6 procent rente per jaar betaalt.

Investeren in bedrijven

Een andere methode waarmee Tether inkomsten genereert, is door in bedrijven te investeren en daarmee aan hun groei bij te dragen. Tether verdient geld met deze investeringen door deel te nemen in de winst van het bedrijf of zijn aandelen te verkopen voor een veel betere prijs dan ze hebben gekocht.

Hierdoor is het mogelijk om als USDT bezitter op verschillende sites zoals BlockFi of Nexo een mooi rendement op stablecoins te maken door ze te staken (gemiddeld 5% tot 6% per jaar)

usdt staken blockfi

USDT staken bij BlockFi levert je elk jaar 7,25% rente op je verdient dus zelfs wanneer de cyptomarkt crasht. Ideaal!)

Conclusie

Doordat Tether USDT - in tegenstelling tot UST (Terra USD) - gedekt is door echte onderliggende waarde, kan het niet zo snel fout gaan. Een totale ineenstorting van Tether is dus onwaarschijnlijk. Tether heeft regelmatig aangetoond dat het met die onderliggende waarde wel goed zit en daarom denk ik dat je geld in USDT veilig staat.

In een crisissituatie waarbij mensen in een soort bank run massaal hun geld uit USDT halen, zal dat ongetwijfeld van invloed zijn op de koers. Maar omdat er echte waarde tegenover staat en ook de market cap in zo’n situatie daalt is dat geen probleem en zal de waarde snel weer herstellen naar een stabiele $1. Kortom, geen paniek en heb vertrouwen in het onderliggende systeem.

Heb je ook een tegoed in USDT? Wacht je op betere tijden in de cryptomarkt? Meld je dan aan bij BlockFi en verdien eenvoudig meer dan 7% rendement op jouw USDT. Gegarandeerd en geen risico op verlies.