• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Komt er een altseason aan? Nu Ethereum kopen?
juni 28, 2023

Komt er een altseason aan? Sinds de start van 2023 is bitcoin aanzienlijk gestegen. Afgelopen week zette het digitale goud weer een mooie 31.500 dollar aan. Toch lijkt bitcoin op dit moment op een kantelpunt te zitten. Stomen we door naar de 40k of komt er eerst een correctie richting 28k, waarbij we een nieuwe higher low neer gaan zetten?

Daarnaast is de bitcoin dominantie vrij hoog, wat een indicator kan zijn van de start van een nieuw altseason. Is het zover en wat kun je nu het beste doen om het maximale uit je geld te halen?

Komt er een nieuw altseason aan?

Alt Season is een periode waarin de prijzen van altcoins sterk stijgen ten opzichte van bitcoin. Tijdens een alt season verplaatsen investeerders hun kapitaal van Bitcoin naar andere cryptocurrencies, waardoor de prijzen van altcoins sterker stijgen.

De verschuiving van Bitcoin naar altcoins vindt vaak plaats wanneer de prijs van Bitcoin stabiel blijft of zelfs daalt. Investeerders gaan dan op zoek naar alternatieve cryptocurrencies die mogelijk hogere rendementen opleveren.

Hoe herken je de start van een altseason?

Maar hoe herken je een alt season voordat het er is? Dat kan lastig zijn, maar als je goed kijkt, kun je wel degelijk zien dat er iets te gebeuren staat.

Teken #1: Dominantie van Bitcoin daalt

Een belangrijk teken van alt season is wanneer de Bitcoin-dominantie, het percentage van de totale marktkapitalisatie dat wordt ingenomen door Bitcoin, begint te dalen. Dit suggereert dat investeerders hun kapitaal verplaatsen van Bitcoin naar altcoins.

Teken #2: Toename in handelsvolume

Alt season gaat vaak gepaard met een aanzienlijke toename van het handelsvolume in altcoins.

Teken #3: Stijgende prijzen

Een duidelijk teken van alt season is wanneer de prijzen van altcoins aanzienlijk beginnen te stijgen, terwijl bitcoin relatief gezien achter blijft of zelfs daalt.

De verschillende fases van een altseason

Een altseason heeft een duidelijk begin en een eind, dat we kunnen verdelen in een aantal verschillende fases. Op dit moment zitten we mogelijk al aan het begin van fase 2, waarin je ziet dat investeerders hun geld van Bitcoin naar Ethereum verplaatsen.

fases altseason

Fase 1: Stijging van Bitcoin wakkert FOMO aan

In de beginfase van een altseason zie je dat Bitcoin nog een hoge dominantie heeft. Recente stijgingen van de koers hebben nieuwe investeerders aangetrokken die eerst Bitcoin kopen, aangetrokken door de positieve verhalen die ze horen van vrienden, familie of de media over de stijgende waarde van Bitcoin. Dit veroorzaakt een gevoel van FOMO (Fear of Missing Out).

Fase 2: Verschuiving naar Ethereum

Naarmate de koers van Bitcoin wat afvlakt of zelfs daalt, vindt er een eerste verschuiving van Bitcoin naar Ethereum plaats. Hoewel Ethereum vaak wat volatieler is dan Bitcoin, zijn de potentiële winsten ook groter. Her en der zie je berichten in de media over speculaties dat Ethereum misschien wel de nummer één positie van Bitcoin kan overnemen. De dominantie van Bitcoin daalt tijdens deze fase aanzienlijk.

Op dit moment lijkt het erop dat de verschuiving naar Ethereum gaat beginnen en de koers op korte termijn misschien wel kan ontploffen. Corné maakte een video over dit fenomeen. Bekijk zijn visie en technische analyse. Is het nu het moment om Ethereum te kopen?

Fase 3: Stijging van andere grote altcoins

Naarmate het altseason vordert, zal de totale marktwaarde van de cryptomarkt aanzienlijk stijgen. Er ontstaat veel hype. De andere grote altcoins laten enorme prijsstijgingen zien en mensen beginnen in deze fase meer risico's te nemen.

Ze willen meer winst maken dan met Bitcoin mogelijk was. Ze verschuiven hun aandacht van Ethereum verder naar andere grote altcoins in de hoop op een nog hoger rendement.

Fase 4: Altseason in volle gang

Dit is de laatste fase van het altseason en de meest intense. Zelfs mensen die nooit eerder interesse hadden in crypto, zoals familieleden en buren, stappen nu in en kopen hun eerste altcoins. De hype en FOMO bereiken een hoogtepunt, en nieuwe investeerders nemen enorme risico's.

Iedereen lijkt winst te maken en er ontstaat een gevoel van onoverwinnelijkheid. Dit is alleen ook het moment waarop ervaren traders hun winsten beginnen te nemen en uitstappen.

Fase 5: Correctie en realiteit 

Na de intense euforie van het altseason volgt vaak een periode van correctie en de terugkeer naar de realiteit. De prijzen van altcoins dalen aanzienlijk, soms met 80% tot 90% ten opzichte van de hoogtepunten tijdens het altseason.

Veel nieuwe investeerders worden geconfronteerd met aanzienlijke verliezen en verkopen hun posities in paniek. Zorg er daarom voor dat je op de weg naar boven altijd winst neemt om niet in deze positie te komen.

Bitcoin dominantie

Wanneer de zogenaamde ‘bitcoin dominance’ daalt, oftewel het percentage van de totale market cap van cryptocurrency’s dat wordt ingenomen door Bitcoin, is vaak een teken dat beleggers en handelaren hun aandacht verleggen naar altcoins. 

Met andere woorden: de bitcoin dominantie meet de relatieve waarde van Bitcoin ten opzichte van andere cryptocurrency's op de markt. Als de bitcoin dominantie bijvoorbeeld 60% is, betekent dit dat Bitcoin 60% van de totale marktkapitalisatie van cryptocurrency's vertegenwoordigt.

litecoin vs bitcoin

Belangrijke statistiek

Bitcoin dominantie is een belangrijke statistiek voor de cryptomarkt, omdat het kan helpen bij het bepalen van de gezondheid van de bredere markt. Als Bitcoin dominantie stijgt, kan dit betekenen dat beleggers hun geld terugtrekken uit altcoins en dit in Bitcoin steken. Als Bitcoin dominantie daalt, kan dit een teken zijn dat beleggers hun interesse verleggen naar altcoins.

Over het algemeen wordt een Bitcoin dominantie van meer dan 50% als hoog beschouwd, terwijl een dominantie van minder dan 50% als laag wordt beschouwd. Op dit moment (eind juni 2023) staat de bitcoin dominantie net iets boven de 50%.

Conclusie

Historisch gezien duidt een hoge bitcoin-dominantie vaak op het begin van het altcoin-seizoen, waarbij het geld in de beginfase van Bitcoin naar Ethereum stroomt en de koers van ETH aanzienlijk stijgt.

Wil je er op tijd bij zijn en van het komende altseason profiteren? Koop dan nu Ethereum op Bybit, mijn favoriete crypto exchange.