Wat zijn de kosten op Bitocol? Ken jij Bitocol al? Deze nieuwe crypto exchange maakt het mogelijk om als Nederlander nog gewoon met hefboom te handelen. Iets wat de meeste mensen voorheen op Bybit deden, totdat dit helaas niet meer mogelijk was.
Op Bitocol trade je nog gewoon met hefboom tot 100x op Bitcoin en andere cryptovaluta. Maar wat zijn de kosten op Bitocol? Hier vind je een uitleg van alle trading fees en andere kosten waar je op Bitocol mee te maken krijgt. En die zijn verrassend laag!
Kosten op Bitocol
Wanneer je regelmatig crypto koopt en verkoopt, bepalen de kosten die je voor je transacties betaalt een relatief groot deel van je rendement. Bij Bitocol betaal je de laagste kosten in de markt, maar toch is het goed om te weten hoe de kostenstructuur en fees in elkaar zitten.
“Maker-taker”-systeem
Wanneer je op Bitocol in crypto handelt, betaal je handelskosten. Bitocol hanteert een “maker-taker”- systeem, wat betekent dat er twee soorten handelaren zijn:
Makers
Dit zijn handelaren die een order plaatsen die niet meteen wordt uitgevoerd, maar in het orderboek blijft staan (bijvoorbeeld een limietorder). Makers zorgen voor liquiditeit in de markt, en daarom betalen ze vaak een lagere fee.
Takers
Dit zijn handelaren die een order plaatsen die onmiddellijk wordt uitgevoerd (zoals een market order). Takers 'nemen' liquiditeit uit de markt.
Tip: over het algemeen is het beter om een “maker” te zijn. Dat betekent in de praktijk dat je zoveel mogelijk probeert om met een ingestelde limiet te kopen en verkopen als dat kan. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je snel een positie wilt openen of juist sluiten, is het beter om een market order te doen (en dus een “taker” te zijn).
Tarieven voor spot trading op Bitocol
Maker fee: 0.10%
Taker fee: 0.10%
Dit zijn de standaardtarieven voor spot trading. Deze kosten zijn heel competitief vergeleken met andere exchanges, wat het aantrekkelijk maakt om op Bitocol te handelen. Je ziet dat het bij spot trading qua kosten dus niet uitmaakt of je een limit of een market order plaatst.
Traden met hefboom op Bitocol (futures trading fees)
Het mooie van Bitocol is dat je er ook met hefboom kunt traden. Dit is een van de redenen waarom Bitocol zeker voor Nederlanders zo interessant is. Met hefboom traden betekent dat je posities kunt openen met geleend geld om zo je potentiële winsten te vergroten.
Ook bij futures trading hanteert Bitocol een “maker-taker”-model, waarbij de kosten lager zijn voor makers, omdat ze liquiditeit aan de markt toevoegen.
Tarieven voor traden met hefboom op Bitocol
Maker fee: 0.020%
Taker fee: 0.055%
Maar hoeveel betaal je dan in de praktijk? Om je transactiekosten te berekenen, vermenigvuldig je dit percentage met de hefboom die je kiest. Stel dat je een hefboom van 10x instelt en een limit order plaatst, dan betaal je 0,02 x 10 = 0,2% over de waarde van je order.
Funding rate
Wanneer je handelt met hefboom op Bitocol, krijg je naast je transactiekosten op het openen en sluiten van je positie te maken met een zogenaamde “funding rate”. Dit is een vergoeding die tussen handelaren wordt uitgewisseld om ervoor te zorgen dat de prijs van het futurescontract dicht bij de prijs van de onderliggende asset blijft. Afhankelijk van of je een long- of short-positie hebt, betaal of ontvang je deze funding fee. Dit betekent dus dat je de transactiekosten in feite terug kunt verdienen!
De funding rate wordt elke acht uur verrekend. Het exacte bedrag dat je betaalt of ontvangt, is afhankelijk van de waarde van je positie en de huidige funding rate op dat moment. De funding rate kan positief of negatief zijn, afhankelijk van de marktomstandigheden
Positieve funding rate
Als de funding rate positief is, betalen handelaren met een long-positie de short-handelaren. Dit gebeurt meestal wanneer de vraag naar long-posities hoger is.
Negatieve funding rate
Als de funding rate negatief is, betalen short-handelaren de long-handelaren.
Hoeveel betaal of ontvang je bij de funding rate?
De **funding fee** die je betaalt of ontvangt, wordt als volgt berekend:
Funding fee = Je positiewaarde × funding rate
Voorbeeld
Stel dat je een short-positie hebt van 10000 USDT op Bitcoin met een funding rate van 0,01%. Lijkt 10.000 USDT veel? Met een hefboom van 10x en een inleg van 1000 USDT zit je hier al aan. Na het toepassen van de formule, zou je:
10.000 USDT x 0,01% = 1 USDT
In dit geval ontvang je dus ongeveer 1 dollar, elke acht uur zolang de funding rate positief blijft. Dit kan dus mooi oplopen, maar natuurlijk ook de andere kant op werken. Houd de funding rate daarom in de gaten.
Wanneer en hoe wordt de funding rate op Bitocol verrekend?
De funding rate wordt elke acht uur verrekend vanuit je USDT-tegoed op Bitocol. Dit betekent dat er een ‘settlement’ plaatsvindt waarbij het bedrag automatisch van je tegoed wordt afgetrokken (als je moet betalen) of toegevoegd (als je geld ontvangt). Hier hoef je dus niets voor te doen.
Let wel op dat de funding rate niet vaststaat voor een volledige periode van acht uur; deze kan binnen die periode elke minuut veranderen, vooral in volatiele markten.
Geen verborgen kosten
Bij Bitocol draait alles verder om transparantie. Ze hanteren het motto "What you see is what you get", wat betekent dat er geen verborgen kosten zijn. Je weet van tevoren precies welke fees je zult betalen voor elke transactie. Hierdoor kun je met vertrouwen handelen, zonder verrassingen achteraf.
Stortings- en opnamekosten op Bitocol
Storten (deposit): geen kosten
Een groot voordeel van Bitocol is dat je **geen kosten** betaalt om cryptocurrency te storten op je account. Dit maakt het makkelijk en goedkoop om je crypto van een externe wallet naar je Bitocol-account te verplaatsen.
Opnemen (withdrawal): dynamische kosten
Voor opnames hanteert Bitocol een dynamisch systeem. De kosten worden bepaald door de drukte op de blockchain. Dit betekent dat de opnamekosten verschillen, afhankelijk van de belasting van het netwerk, maar Bitocol streeft ernaar om deze kosten zo laag mogelijk te houden en snelle, veilige transacties te garanderen.
Persoonlijk kies ik voor het opnemen van crypto daarom meestal voor XRP of Algorand. Hiermee ben je er zeker van dat je letterlijk slechts een paar centen betaalt voor het opnemen van je crypto. Compleet verwaarloosbaar dus.
Loyalty programma: lagere kosten voor actieve traders
Als je regelmatig handelt op Bitocol, kun je ook profiteren van het loyaliteitsprogramma. Dit programma beloont actieve gebruikers met lagere trading fees. Met andere woorden: hoe meer je handelt, hoe lager de kosten worden.
VIP-niveaus en kortingen
Naarmate je meer handelt, kun je een hoger VIP-niveau bereiken, wat je automatisch recht geeft op extra kortingen op je fees. Naarmate je stijgt in de VIP-niveaus, zullen de fees voor zowel maker als taker verder dalen, wat gunstig is voor handelaren die grotere volumes verhandelen.
In de tabel hieronder zie je de verschillende niveaus.
Conclusie: kosten op Bitocol
De kosten op Bitocol zijn zeer laag. Je vindt maar weinig exchanges waar traden met hefboom überhaupt voor Nederlanders mogelijk is. Op Bitocol zijn de kosten eerlijk en zonder verborgen verrassingen. Als je veel trade, dan krijg je mooie kortingen op de fees, waardoor je nog meer bespaart.
Nog geen account op Bitocol? Hier trade je met hefboom tot wel 100x, waardoor je jouw winsten met een kleine inleg sneller vergroot. Maak via de knop hieronder een account aan met alleen je e-mailadres en je hebt binnen een paar minuten je eerste trade.