• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Nieuwe ontwikkelingen in aanhoudende Ripple rechtszaak
mei 9, 2024

Ripple, het bedrijf achter de XRP crypto, zit nog altijd verwikkeld in een slepende rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Eind 2020 sleepte de waakhond het cryptobedrijf voor de rechter omdat het de effectenwetgeving zou hebben overtreden. De juridische strijd bevindt zich al geruime tijd in de eindfase, waarbij er onlangs veel belangrijke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.


Ripple eist miljardenboete, Ripple in beroep

Allereerst gaan we terug naar eind maart toen de toezichthouder van de rechtbank eiste dat Ripple een megaboete ter waarde van 1,95 miljard dollar opgelegd krijgt voor de niet-geregistreerde verkopen van XRP aan institutionele investeerders. Vorig jaar zomer werd namelijk geoordeeld dat de institutionele verkoop onder de effectenwet valt. Destijds werd tevens geoordeeld dat de verkoop op cryptobeurzen hier niet onder valt, wat een grote overwinning was voor Ripple.

De SEC wil met de torehoge boete niet alleen Ripple straffen, maar ook een duidelijk signaal afgeven aan de gehele crypto-industrie.

Ripple vond de eis van de SEC echter buitenproportioneel en diende ongeveer een maand later bezwaar in. Een bedrag van 10 miljoen dollar zou volgens de cryptogigant meer dan passend zijn.

SEC dient remedie-antwoordbrief in

Deze week heeft de rechtszaak belangrijke vooruitgang geboekt. Op maandag 6 mei stond namelijk de deadline voor de SEC om een definitieve reactie in de remediesfase van de zaak te geven. 

Een dag later gaf de commissie een openbare versie van het document vrij. De SEC uitte haar kritiek op de bewering van Ripple dat zij niet roekeloos hebben gehandeld. 

De SEC maakt zich zorgen dat er na de rechtszaak onduidelijkheid blijft bestaan over de juridische status van de SEC. Bovendien dringt de toezichthouder erop aan dat Ripple toekomstige overtredingen van de wet voorkomt, hoewel Ripple sinds het begin van de zaak geen regels meer heeft overtreden. De SEC is niet overtuigd door Ripple’s beloftes om hun gedrag te veranderen en vreest dat zonder gerechtelijke bevelen toekomstige overtredingen mogelijk blijven.

Wanneer komt de voortdurende strijd ten einde?

De voortslepende rechtszaak heeft al sinds de aanklacht in december 2020 werd ingediend een negatief effect op de XRP koers. De grote onzekerheid die plotseling boven de cryptomunt is komen te hangen heeft ertoe geleid dat het er de vorige cyclus niet in is geslaagd om tot een nieuwe all-time high te stijgen.

Ondanks de grote overwinning die Ripple afgelopen zomer boekte, is er nog altijd geen punt achter de strijd gezet. Echter lijkt de zaak nu richting zijn eindpunt te bewegen. Stuart Alderoty, de chief legal officer van Ripple, gaf in reactie op de eerdere kritiekpunten van de SEC onder andere aan dat we ‘’dichter dan ooit bij een afronding van deze rechtszaak zijn’’.

Veel analisten verwachten dat rechter Analisa Torres ergens in de tweede helft van dit jaar haar definitieve vonnis zal uitspreken. XRP-voorstander Ashley Prosper denkt dat een einduitspraak tussen juli en september zal komen. Hij stelt tevens dat een tussentijdse schikking op elk moment plaats zou kunnen vinden.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.