• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is Pi Network? Gouden kans of een groot piramidespel?
januari 10, 2023

Wat is Pi Network precies en wat kun je ermee? De laatste tijd krijg ik namelijk veel vragen over Pi Network en de bijbehorende app, waarin je Pi coin kunt ‘minen’. Op dit moment heeft Pi nog geen waarde, maar kan je er in de toekomst veel geld mee verdienen?

Is het een bitcoin in de dop en zou je de gratis Pi Network app moeten installeren? In dit artikel geef ik je mijn eerlijke mening over Pi Network. Is het een gouden kans of een nieuwe variant van het aloude piramidespel?

Wat is Pi network?

Pi Network is een app waar gebruikers elke dag inloggen en op een knop klikken om zogenaamd cryptocurrency Pi te minen. Alleen wordt de valuta je je daarmee ‘minet’ nog nergens verhandeld en heeft dus momenteel geen waarde.

Om een hoger niveau te bereiken moet je meer gebruikers uitnodigen voor het platform, waardoor je per klik op de knop meer digitale valuta genereert.

Het team achter Pi Network en de app

De Pi-coin en app is de creatie van drie Stanford-studenten: Vince McPhilip, Nicolas Kokkalis en Chengdiao Fan. Ze ontwikkelden de Pi-app voor het minen van munten die op 14 maart 2019 in het leven werd geroepen, ook wel bekend als ‘Pi-day’.

in 222 al 33 miljoen gebruikers

Eind 2019 had het Pi-netwerk in totaal meer dan 1 miljoen abonnees, wat later in maart 2021 op was gelopen tot  meer dan 14 miljoen. In mei 2020 begon de app inkomsten te genereren door advertenties te streamen. In maart 2022 had het gebruikersbestand al 33 miljoen geregistreerde leden op zijn netwerk. 

pi network website

Pi coin halvings

Pi coins worden regelmatig gehalveerd, net zoals bij bitcoin gebruikelijk is. Halvering betekent dat de vergoeding die miners voor hun werk ontvangen na een bepaalde tijd tot de helft wordt teruggebracht. 

Toen er 100.000 abonnees waren, werd de mining speed gehalveerd van 1,6 pi-coins per uur. Bij 1 miljoen gebruikers halveerde het tot 0,4 pi-munten per uur en bij 10 miljoen werd het opnieuw gehalveerd tot 0,2 tokens. Deze halvering gaat door totdat het theoretisch 0 bereikt bij 1 miljard gebruikers.

Kan je rijk worden met Pi Network? Heeft Pi Network toekomst?

Wanneer zoveel gebruikers zich aanmelden, dan moet Pi Network wel wat te bieden hebben, zou je denken. Het klikken lijkt alleen doelloos, iedereen doet simpelweg mee in de hoop dat de Pi-tokens ooit wat waard gaan worden.

Kan Pi Network bovendien waarmaken wat ze allemaal willen en beloven? Een beter alternatief voor Bitcoin zijn? Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Want waarom hebben ze de blockchain en de exchange niet al gelanceerd?

En wanneer komt fase 4, waar ze wel over spreken, maar geen tijdspad geven? (Vanaf januari 2022 beweert het oprichtende team dat ze wachten tot de KYC-processen zijn voltooid.)

Wanneer gaat Pi live?

Dus ja, wellicht krijgen je gegenereerde Pi-tokens binnen de app ooit waarde, maar verwacht geen hoge koers. Mocht het wel komen tot een livegang op crypto exchanges, let dan goed op. Er speelt dan vaak één van deze twee scenario’s uit:

#1: Direct een grote daling in de lanceringsprijs, omdat mensen hun 'geminede' tokens willen cashen

#2: Eerst een stijging omdat mensen door FOMO kopen en daarna alsnog een dikke drop omdat gebruikers hun coin verkopen voor winst.

Pi coin kopen? Dubieuze praktijken bij Huobi

Pi Coin vind je nu overigens schijnbaar wel op de crypto exchanges XT.com en Huobi, maar dit zijn afgeleide producten, waarmee Pi Network elke verbondenheid afwijst.

Het blijft bizar dat een exchange zoals Huobi (toch de nr. 17 exchange van de wereld) zich met dit soort praktijken inlaat, of kennelijk geen goed onderzoek heeft gedaan voordat zij een nieuwe coin listen.

pi coin huobi

Pi coin lijkt schijnbaar gewoon verhandelbaar op Huobi Exchange. Pi coin bestaat alleen nog niet! Dit is onofficieel en heeft niet de goedkeuring van Pi Network. Dit lijkt een scam en Pi Network verzoekt Huobi om deze vreemde situatie op te lossen en Pi coin te delisten. Een bizar verhaal! 

Lees hieronder de officiële verklaring van Pi Network, die bij mij in ieder geval de alarmbellen laten afgaan wat betreft het kopen van Pi op Huobi (en eventueel andere exchanges.

pi network waarschuwing

Lees ook meer op de officiële site van Pi Network

Huobi onder vuur

Los hiervan ligt Huobi sinds januari 2022 sowieso onder vuur en hebben ze te maken met een grote outflow van cash, waardoor Justin Sun (van Tron) tientallen miljoenen dollars van Binance naar Huobi heeft gestuurd om de exchange voldoende liquiditeit te bieden.

Maak jij gebruik van Huobi Exchange? Dan raad ik je aan om daar sowieso je funds vanaf te halen en naar een Ledger Nano S of X, een Ellipal Titan of andere hardware wallet.

Is Pi Network een piramidespel of ponzi?

Pi Network is een bijzonder fenomeen, anders kan ik het nu niet noemen. Minen via smartphone is geen minen, maar gewoon elke 24 uur op een knopje klikken. Ik zie het op dit moment meer als een piramidespel, met bonussen voor het aanbrengen van nieuwe mensen en referrals.

Dus ja, voorlopig krijgt Pi Network voor mij het label ponzi, of piramidespel, totdat het tegendeel is bewezen.

Heeft Pi waarde?

Op dit moment niet. De Pi coin is nog niet live en heeft geen eigen wallet. Het is eigenlijk vrijwel niks. Er is geen informatie over de toekomstige waarde per coin, of de totale supply (er zijn geen tokenomics).

Wel slim bedacht! Moderne variant op het klassieke piramidespel

Ik geef toe: in ieder geval hebben de makers van de Pi Network app wel een heel slimme nieuwe manier van het piramidespel gevonden. 

Je zorgt simpelweg voor zoveel mogelijk gebruikers die met dollartekens in hun ogen weer nieuwe gebruikers aanmelden, die zich bovendien identificeren (alleen dat al heeft waarde) en vervolgens schotel je ze ook nog eens advertenties voor die veel geld in het laatje brengen. En omdat mensen zelf niet hoeven te betalen of geld in te leggen, komen er snel meer gebruikers bij.

Video Corné: "Pi Network Waardeloos, of niet?"

Bekijk ook deze video van Corné, waarin hij zijn visie geeft op Pi Network.

Conclusie:

Ik zie het niet rooskleurig in voor een lancering van deze token. Zolang de coin nog niet op een exchange staat kun je er technisch niets over zeggen. Ook het fundamentele plaatje is heel onduidelijk.Hoeveel coins zijn er? Kan het lonen?

Geen eigen geld = geen risico? Zeker wel! Let op deze adder onder het gras

Zolang je geen eigen geld investeert loop je geen groot risico, maar sinds kort vraagt Pi Network wel om je te identificeren en tonen ze advertenties in de app.

Persoonlijk zou ik wel een paar keer nadenken voordat ik mijn identiteitsgegevens upload, omdat identiteitsfraude met paspoorten of rijbewijzen heel eenvoudig is wanneer deze gegevens in de verkeerde handen vallen. Vertrouw jij die gegevens aan een partij zoals Pi Network?

Zoveel mogelijk gebruikers en advertenties tonen lijkt het doel

Bovendien lijkt het hele systeem van Pi Network gebouwd om simpelweg zoveel mogelijk gebruikers binnen te halen en te belonen voor nieuwe deelnemers. Het klassieke voorbeeld van hoe een piramidespel functioneert. Toegegeven, financieel kost het je nu niets, maar Pi Network verdient wel veel geld aan advertenties en kan waarde ontlenen aan een database met de identiteit van een grote groep mensen.

Kortom, eerlijk gezegd loont het niet de moeite om de app te installeren en elke 24 uur op een knop te klikken, in de hoop dat jouw ‘geminede’ Pi coins ooit wat waard worden.

Investeer je tijd beter en leer traden

Elke dag inloggen in een app, klikken op advertenties en een knop? Het is beter om je tijd te investeren in het leren van traden en het op het juiste moment kopen en verkopen van cryptocurrencies. Dat is een stuk lucratiever en levert je veel meer op. Wil je ook leren traden? Volg het gratis webinar van Corné en hij legt er je alles over uit!