• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is spot trading op Bybit? Uitleg en stappenplan
september 13, 2023

Wat is spot trading op Bybit precies? Wanneer je een account op een crypto exchange met geavanceerde mogelijkheden aanmaakt, zie je daar meestal veel opties.

Spot trading is alleen een van de dingen die je bij bijna elke crypto exchange kunt doen. Maar wat is het precies en hoe verschilt het van andere methoden om crypto te kopen en verkopen?

Wat is spot trading op Bybit?

Spot trading houdt in dat je cryptocurrency’s koopt en deze ook daadwerkelijk in bezit hebt. Na aankoop staan de coins in je online wallet op de crypto exchange of kun je ze naar je eigen (hardware) wallet sturen om ze daar veilig te bewaren.

Je bent vrij om je coins op elk gewenst moment weer te verkopen, maar daar zit geen tijdslimiet aan. Het kan binnen een paar minuten, maar ook na een paar jaar.

Spot trading is eigenlijk de meest overzichtelijke en eenvoudige manier om in crypto te handelen. Laten we zeggen dat je 1 Bitcoin wilt kopen en dat de huidige prijs $25.000 is. Je geeft eenvoudigweg aan dat je 1 Bitcoin wilt kopen voor $25.000. Als je deze transactie bevestigt, wordt de Bitcoin meteen aan jouw account toegevoegd. Dit betekent dat je nu eigenaar bent van 1 Bitcoin en je kunt ermee doen wat je wilt.

Spot trading is perfect voor beginners

Dat klinkt natuurlijk heel logisch en dat is het ook, maar tegenwoordig bieden veel crypto exchanges ook de mogelijkheid om Bitcoin te kopen, zonder dat je het daadwerkelijk in bezit hebt.

Door het grote aanbod aan complexe financiële instrumenten, lijkt spot trading voor actieve daytraders daarom minder interessant. Voor beginners in de cryptowereld of mensen die hun coins graag vast willen houden (HODL) is spot trading wel de beste strategie.

short-gaan-met-hefboom-lopende-positie

Spot trading vs handelen met hefboom

Spot trading en handelen met hefboom (leveraged trading) zijn twee verschillende dingen. Tegenwoordig zie je veel mensen namelijk traden met hefboom, waardoor het misschien lijkt alsof spot trading op Bybit bijna niet meer voorkomt. Dat is zeker niet het geval.

Er zijn namelijk een aantal grote verschillen, die uit de lijsten hieronder duidelijk worden. Spot trading is bijvoorbeeld meestal veel minder stressvol dan traden met hefboom omdat het allemaal wat minder hard gaat en de risico’s om (snel) je geld te verliezen zijn ook aanzienlijk minder.

Directe aankoop

Bij spot trading koop je de feitelijke cryptocurrency en houd je deze vast in je wallet. Dit betekent dat je eigenaar wordt van de digitale munten, terwijl je bij handelen met hefboom ‘speelt’ met geleend geld van de exchange en je de munten niet daadwerkelijk in bezit hebt.

Hefboomwerking

Bij hefboomhandel kun je posities innemen die veel groter zijn dan je eigen kapitaal. Bijvoorbeeld, als je $1000 hebt en een hefboom van 10x gebruikt, kun je handelen alsof je $10.000 hebt.

Bij spot trading zou je daadwerkelijk $10.000 moeten inleggen. Dat betekent dat je met spot trading dus meestal tot wel 10X meer geld nodig hebt om hetzelfde resultaat te behalen.

Minder risico bij spot trading

Aan de andere kant, omdat er bij spot trading geen hefboomwerking is en je alleen handelt met wat je hebt, zijn de risico's beter beheersbaar. Je kunt sowieso niet meer verliezen dan je inzet, maar hebt als grootste voordeel dat je jouw investering gewoon vast kunt houden tot de prijs weer stijgt.

Bij handelen met hefboom daarentegen zal Bybit jouw positie volledig liquideren om de lening terug te betalen. Dit betekent dat je je hele inzet al verlies bij een koersverandering van 10% als de koers de verkeerde richting opgaat (bij een hefboom van 10X)

Verhoogde winsten en verliezen

Terwijl hefboomwerking kan leiden tot aanzienlijke winsten als de markt in jouw voordeel beweegt, kan het ook leiden tot aanzienlijke verliezen als de markt tegen je keert. Zelfs kleine prijsschommelingen kunnen grote gevolgen hebben wanneer je met hefboomwerking handelt.

Short gaan met hefboom

5 voordelen van spot trading

Spot trading wordt vaak beschouwd als een van de meest toegankelijke manieren om te beginnen met crypto trading, en er zijn verschillende redenen waarom dit zo is:

Reden #1: Eenvoudig te begrijpen

Spot trading op Bybit is relatief gemakkelijk te begrijpen. Het idee achter spot trading is vrij eenvoudig: je koopt een cryptocurrency tegen de huidige marktprijs en houdt deze vast in je wallet in de hoop dat de prijs in de toekomst zal stijgen.

Er zijn geen complexe financiële derivaten of hefboomwerkingen bij betrokken, wat het proces voor beginners veel overzichtelijker maakt.

Reden #2: Geen speciale technische kennis nodig

Daarnaast heb je voor spot trading geen speciale technische kennis nodig. In tegenstelling tot sommige andere vormen van crypto trading, zoals futures of opties, hoef je geen diepgaande kennis te hebben van financiële instrumenten of geavanceerde handelsstrategieën.

Kortom, met een beetje basisinformatie over cryptocurrency's en de markt, kun je al aan de slag.

Reden #3: Meer controle over je investeringen

Een ander voordeel voor beginners is dat je met spot trading meer controle hebt over je investeringen. Omdat je de daadwerkelijke cryptocurrency koopt en in bezit hebt, kun je zelf beslissen wanneer je wilt kopen of verkopen.

Er zijn geen verplichtingen om contracten te beheren of het risico dat jouw positie geliquideerd wordt (je kunt niet al je geld kwijtraken bij kleine koersdalingen).

Reden #4: Spot trading is een ideale manier om ervaring op te doen

Bovendien kun je met spot trading op een geleidelijke en risicomijdende manier ervaring opdoen in de crypto-markt. Je kunt beginnen met het kopen van kleine hoeveelheden cryptocurrency's, zoals Bitcoin of Ethereum, en je portefeuille in de loop van de tijd uitbreiden naarmate je meer vertrouwd raakt met de markt en je kennis groeit.

Reden #5: Meer beschikbare handelsparen

Met spot trading kun je in meer verschillende cryptocurrency's handelen dan bij traden met hefboom. Zo koop je dus eenvoudiger de meer onbekende cryptocurrency’s die bij traden met hefboom niet beschikbaar zijn.

Reden #6: Spot trading is meestal minder stressvol

Omdat spot trading meestal minder risicovol is, doordat je niet geliquideerd kunt worden, ervaren spot traders doorgaans minder stress en emotionele ups en downs dan handelaren die hefboomwerking gebruiken.

Bij een verlies van 20% kun je gewoon wachten op herstel van de koers, terwijl je positie bij traden met hefboom al geliquideerd zou zijn.

copy trading

Nadelen van spot trading

Hoewel spot trading ideaal is, heeft het in vergelijking met traden met hefboom ook een aantal nadelen:

Nadeel #1: Geen hefboomwerking

Als je op zoek bent naar grote winsten op korte termijn, kan spot trading beperkt zijn.

Nadeel #2: Geen short selling

Je kunt niet profiteren van dalende markten door cryptocurrency's te verkopen die je niet bezit. Je kunt alleen winst maken als de prijs van de cryptocurrency stijgt. Dat is een nadeel in dalende markten.

Nadeel #3: Minder liquiditeit op kleinere coins

Sommige minder bekende cryptocurrency's hebben beperkte liquiditeit op spotmarkten, waardoor je soms wat langer moet wachten op het uitvoeren van je order.

Hoe werkt spot trading op Bybit? Een stappenplan

Spot trading op Bybit is in ieder geval een toegankelijke manier om cryptocurrency’s te kopen en verkopen zonder het gebruik van hefboomwerking. Hier is een stappenplan om je te helpen beginnen met spot trading op Bybit:

Stap 1: Account aanmaken op Bybit

Ga naar de officiële website van Bybit en klik op "Aanmelden" om een account te maken. Je moet enkele persoonlijke gegevens invoeren en een sterk wachtwoord kiezen. Volg de verificatieprocedure om je aanmelding af te ronden.

Stap 2: Doe een storting

Nadat je account is geverifieerd, kun je eenvoudig met iDEAL geld storten op Bybit. Met deze Vervolgens wissel je jouw euro’s op Bybit om voor een handelspaar met BTC, bijvoorbeeld USDT. Heb je al ergens anders crypto staan? Dan doe je eenvoudig een ‘deposit’ naar je wallet op Bybit.

Stap 3: Navigeer naar de spotmarkt

Ga naar het handelsdashboard van Bybit en selecteer de "Spot Market”. Hier vind je alle cryptocurrency’s die beschikbaar zijn voor spot trading.

Stap 4: Kies je handelspaar

Selecteer het handelspaar dat je wilt verhandelen. Bijvoorbeeld, als je Bitcoin (BTC) wilt verhandelen voor Ethereum (ETH), selecteer dan het BTC/ETH handelspaar.

Stap 5: Plaats een order

Kies het type order dat je wilt plaatsen: marktorder of limietorder. Bij een marktorder koop je direct tegen de huidige marktprijs, terwijl een limietorder je in staat stelt om een prijs op te geven waarop je wilt kopen.

spot-trading-bybit-order

Stap 6: Check je portefeuille

Je hebt jouw crypto nu in bezit. Je volgt de waarde van je portefeuille en je handelsgeschiedenis eenvoudig binnen je dashboard op Bybit. Hier kun je ook openstaande orders annuleren of wijzigen.

Stap 7: Verkoop wanneer je wilt

Heb je winst gemaakt of wil je verlies nemen? Dan plaats je opnieuw een order via het Spot Market-scherm. Een verkooporder in dit geval (Sell).

Vul ook hier weer in of je een market- of limiet-order wilt doen. Na het uitvoeren van je order is je crypto weer beschikbaar als tegoed in je wallet.

Conclusie

Wil je beginnen met spot trading op Bybit en de wereld van cryptocurrency verkennen? Bij spot trading koop je jouw crypto 1:1 en profiteer je van bewegingen in de markt zonder gebruik te maken van hefboomwerking.

Spot trading op Bybit is een ideale manier om te beginnen als je nieuw bent in crypto. Maak via de knop hieronder een account aan op Bybit en je kunt binnen een paar minuten beginnen met handelen.