• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom stijgt XRP ineens zo hard? Nu XRP kopen of niet?
september 22, 2022

Waarom stijgt XRP zo snel? Afgelopen week is de prijs van Ripple’s XRP namelijk met bijna 70% gestegen. Een enorme prestatie, zeker gezien de bearmarkt en het feit dat Bitcoin en vooral Ethereum juist stevig daalden in diezelfde periode.

Hoe zit het precies? 3 belangrijkste redenen waarom de koers van XRP hard stijgt en er de komende tijd waarschijnlijk nog veel meer in het vat zit!

Blue chip

De beweging van XRP is des te meer opvallend, omdat het een echte blue-chip cryptocurrency is, waardoor er echt veel kopers moeten zijn om de koers zo hard te beïnvloeden. 

XRP is de toekomst van wereldwijd betalingsverkeer

Ik geef het toe, al jaren is XRP een van mijn favoriete coins. Volgens mij gaat XRP een sleutelrol spelen in het internationale betalingsverkeer van de toekomst.

XRP is een geweldige vebetering ten opzichte van het dure en omslachtige SWIFT-systeem, waardoor internationale overboekingen veel geld en tijd kosten. Alleen daarom al is XRP op de lange termijn sowieso een winnaar.

Downtrend

Na de all-time-high van ruim 3 dollar begin 2018 is de trend de afgelopen jaren vooral down geweest. Zelfs toen Bitcoin en andere altcoins nieuwe records braken, bleef XRP achter.

Uit angst voor rechtszaken besloten veel Amerikaanse exchanges XRP zelfs te verwijderen, waardoor het tot op dit moment voor Amerikanen lastig is om XRP te traden. 

3 belangrijkste redenen waarom de koers van XRP hard stijgt

Daar lijkt nu sneller dan verwacht een einde aan te komen. Vooral de dreigende rechtszaak en bijbehorende uitspraak drukken al lange tijd op de koers. Daarom een overzicht van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de plotselinge XRP stijging, die bijna 70% in een week bedraagt!

XRP stijging

Reden #1: Positieve ontwikkelingen in de lopende rechtszaak

Het optimisme van handelaren neemt toe, nadat een bekende trader aangaf dat XRP op dit moment de meest bullish set-up op de cryptomarkt heeft. Met daarbij het potentieel voor een verdere doorbraak. Wat het optimisme van handelaren vergroot, is het recente bezoek van Caroline D. Pham, een Amerikaanse advocaat, maar ook commissaris van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Veel mensen geloven dat de timing van dit bezoek geen toeval is. Misschien zou de CFTC zelfs de regelgever van XRP kunnen worden.

XRP geen security?

Dat zou betekenen dat XRP een ‘commodity’ is en geen ‘security’. Voor securities gelden namelijk strenge regels en in dat geval zou Ripple illegaal miljarden XRP-tokens hebben uitgegeven zonder toestemming van de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond. Wanneer XRP als ‘commodity’ (handelswaar) wordt gezien, is dat zeer positief. Daar hopen alle XRP-fans en Ripple zelf op.

Voor cryptocurrencies is het de grote angst om als security te worden aangemerkt. Nu Ethereum van Proof of Work naar Proof of Stake is gegaan, heeft de SEC ook plotseling zijn pijlen op Ethereum gericht en hangt Ethereum ook daarom nu misschien een rechtszaak boven het hoofd. Kortom, het feit dat de kans een stuk groter is geworden dat XRP een commodity is, is geweldig nieuws.

Reden #2: Partijen eisen spoedige uitspraak

Het juridische conflict tussen de SEC en Ripple nadert zijn hoogtepunt, nu de rechtszaak eindelijk ten einde lijkt te komen. Beide partijen hebben hun eindpleidooi ingediend. Handelaren lijken er vertrouwen in te hebben, nu de koers van XRP hard stijgt. Inmiddels zijn Ripple (XRP) en de SEC al bijna twee jaar aan het procederen. Beide partijen willen nu snel een definitieve uitspraak.

Sterker nog, zowel de SEC als Ripple hebben de rechter gevraagd om onmiddellijk uitspraak te doen. Het gaat dan vooral om de vraag of de uitgifte van XRP in strijd waren met de Amerikaanse wetgeving.

xrp naar de beurs

Uitspraak van belang voor hele cryptocurrency-sector

De uitspraak is niet alleen belangrijk voor Ripple en XRP zelf, maar voor de complete crypto-industrie. Winst voor XRP betekent namelijk dat de SEC zijn standpunten moet aanpassen tegenover alle currencies die op dezelfde manier te werk zijn gegaan. Wint de SEC wel? Dan kunnen we nog veel meer nieuwe rechtszaken verwachten. 

XRP is een Amerikaans bedrijf

Toch wordt het aanpakken van een currency zoals Ethereum een stuk lastiger, gezien het decentrale karakter. XRP heeft kantoren in Amerika met personeel en werkt samen met banken wereldwijd, wat het een makkelijker target maakt. Echt decentrale cryptocurrencies zijn niet of veel moeilijker aan te pakken, omdat ze als het ware een eigen leven hebben. De handel verbieden in Amerika is wat dat betreft het enige wat de SEC zou kunnen eisen en winnen.

Reden #3: XRP breekt jarenlange downtrend

XRP is na stijging deze week uit de downtrend van bijna vijf jaar gebroken. Dat is een enorm bullish signaal en geeft veel traders een koopsignaal, wat de uptrend verder versterkt.

XRP koers

Koersverwachting XRP

Ik verwacht dat de koers van XRP de komende weken weleens hard verder zou kunnen stijgen en de 1 dollargrens weer bereikt.

Zowel fundamenteel als technisch zijn de signalen zijn allemaal positief en staat niets een verdere stijging in de weg, in ieder geval tot de uitspraak van de rechter in de zaak tussen Ripple en de SEC een feit is.

Conclusie

Uiteindelijk zal het vooral afhangen van de uitspraak die de rechter doet. Valt deze positief uit voor Ripple? Dan gaat XRP een geweldige bull-run tegemoet, waarbij misschien zelfs nieuwe records worden gebroken. De signalen zijn voorlopig positief, waardoor er nu een soort pre-uitspraak-rally plaatsvindt. In hoeverre de huidige uptrend doorzet, is dus vooral afhankelijk van het vertrouwen dat traders op dit moment hebben in de uitspraak en het sentiment op de complete cryptomarkt.

Wat mij betreft, is het kopen van XRP het risico in ieder geval waard. Op dit moment lift je mee op de positieve verwachtingen en uptrend na het uitbreken uit de downtrend, waarmee je gemakkelijk 50% winst kunt maken.

Blijkt de uitspraak positief voor XRP? Dan gaat het nog veel harder omhoog. Zelfs bij een negatieve uitspraak heb je waarschijnlijk nog voldoende tijd om de winsten die je nu maakt te verzilveren, of te voorkomen dat je verlies maakt. Kortom, een geweldige koopkans op dit moment! 

Koop XRP snel, eenvoudig en veilig via Bitvavo, de grootste crypto exchange van Nederland.