• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Nu XRP kopen of nog even wachten? Gaat XRP stijgen of dalen?
oktober 22, 2023

Het is weer tijd voor een XRP-update. Want nu XRP kopen of nog even wachten? Gaat XRP stijgen of dalen? De afgelopen weken zijn er namelijk een aantal ontwikkelingen geweest, die erop wijzen dat XRP wellicht aan de vooravond van een aanzienlijke waardestijging staat.

Overweeg je om XRP aan je portfolio toe te voegen, maar weet je niet of het nu een goed moment is om XRP te kopen of juist nog even te wachten? Je bent niet de enige met deze vraag. In dit artikel vind je een korte opsomming van de belangrijkste ontwikkelingen voor XRP.

XRP maakte eerder in 2023 een grote stijging door

In juli 2023 maakte XRP van Ripple een opmerkelijke sprong. Binnen enkele uren schoot de waarde met bijna 100% omhoog. Deze plotselinge groei was te danken aan een positieve wending in een rechtszaak waar Ripple sinds 2020 bij betrokken is. Drie maanden na deze explosieve stijging is de waarde weer teruggevallen naar het oude niveau.

Ten tijde van de piek bereikte XRP een waarde van $0,82, het hoogtepunt van 2023 tot nu toe. Inmiddels staat de waarde van een XRP-token op $0,52, iets hoger dan de waarde vóór de opvallende stijging. Dit komt vooral doordat de SEC aangaf tegen de voor Ripple positieve uitspraak in hoger beroep te gaan.

uitspraak xrp rechtszaak

Waar gaat de koers van XRP naartoe?

Natuurlijk weet niemand precies waar de koers van XRP op korte termijn naartoe gaat, maar er zijn wel verschillende signalen die de koers mogelijk richting geven. De grote vraag is dan, moet ik nu XRP kopen voordat de coin verder stijgt? Of wacht ik nog even, omdat de koers misschien eerst nog flink kan dalen? De onderstaande punten wijzen op een stijging.

Niet wachten, maar nu XRP kopen? Tip: je koopt XRP eenvoudig met iDEAL op de populaire crypto exchange Bybit. Naar Bybit.

Reden #1: Directeuren Ripple winnen rechtszaak van SEC

Een flinke meevaller voor Ripple werd op 20 oktober 2023 bekend: Twee topmannen, waaronder CEO Brad Garlinghouse en uitvoerend voorzitter Chris Larsen, zijn volledig vrijgesproken van de aanklachten die tegen hen liepen. Hoewel er enige tijd onzekerheid was over de uitkomst van deze rechtszaak, heeft de rechter nu besloten in hun voordeel. Sterker nog, de SEC heeft ervoor gekozen om de zaak dus volledig te laten vallen, wat door velen wordt gezien als een opvallende stap terug van de SEC. 

Garlinghouse en Larsen werden al in december 2020 door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission beschuldigd van onrechtmatige praktijken.

rechtszaak xrp

Reden #2: XRP krijgt belangrijke licentie van Singapore

Ripple, het bedrijf achter XRP heeft in Singapore een licentie gekregen om hun XRP-diensten aan te bieden. Deze 'digital asset licentie' is verstrekt door de centrale bank van Singapore, de Monetary Authority of Singapore (MAS). Met deze zogenaamde MPI-licentie, wat staat voor Major Payments Institution, kan Ripple nu officieel cryptodiensten in het land leveren.

Dit is een mooie ontwikkeling die Ripple's groei en aanwezigheid in de regio kan versterken. Ook voor investeerders is dit goed nieuws. CEO Brad Garlinghouse had al aangegeven dat Ripple streeft naar groei in Singapore, en met deze licentie kunnen ze die plannen in een hogere versnelling zetten. Ze hebben al een opmerkelijke groei in personeel laten zien en met deze licentie lijkt de toekomst rooskleurig.

Reden #3: Gerucht: Banque de France overweegt XRP te gaan gebruiken

Er wordt gefluisterd dat de Banque de France, Frankrijk's centrale bank, nadenkt over het gebruik van XRP voor hun digitale euro projecten. Deze bank is al bekend met de wereld van blockchain en digitale valuta. Ze hebben eerder geëxperimenteerd met hun eigen digitale munt, een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC), die onder toezicht staat van de nationale centrale bank.

Als dit daadwerkelijk zo blijkt te zijn, dan is dit een geweldige impuls voor Ripple en XRP. De Franse centrale bank is namelijk een grote westerse bank.

Banken omarmen XRP

Reden #4: De tijd werkt in het voordeel van Ripple

Garlinghouse is optimistisch over de voortgang van de rechtszaak en gelooft dat Ripple's kansen op een positieve uitkomst groeien naarmate de zaak zich verder ontwikkelt in het hof. Hij ziet de conservatieve aard van hogere rechtbanken in de VS als een positief teken. "Ik heb altijd gezegd dat zowel de feiten als de wet in ons voordeel zijn en we zullen niet stoppen met onze strijd," benadrukt hij.

Daarnaast merkte hij op dat de SEC enkele tegenslagen heeft gekend in recente rechtszaken, waaronder een zaak gerelateerd aan Grayscale ETF’s. Garlinghouse wees op de sterke kritiek van rechters richting de SEC, waarbij ze de organisatie hebben beschreven als inconsistent en grillig. Dit, zo zegt hij, is ongebruikelijk scherpe kritiek voor een overheidsorgaan. Dit lijkt er dus op te wijzen dat de SEC helemaal niet zo sterk staat. Zeker gezien de winst in de vorige uitspraak lijken de kansen zich in het voordeel voor XRP en Ripple te bewegen.

Reden #5: Wind in de rug van stijgende Bitcoin

Het is Bitcoin gelukt om weer een aantal keren door de grens van 30.000 dollar te breken. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor XRP? Vaak als Bitcoin stijgt, volgt de rest van de cryptomarkt. Dus deze positieve beweging van Bitcoin kan ook XRP een duwtje in de goede richting geven.

Daarnaast is er nog iets interessants gaande. Er is al een tijdje veel gepraat over een mogelijke Bitcoin ETF van Blackrock, een grote speler in de financiële wereld. Als deze zogenaamde ETF (een soort beleggingsfonds) wordt goedgekeurd, is dat groot nieuws. En het leuke is: het kan ook voordelig uitpakken voor XRP. Want als Bitcoin groeit en meer geaccepteerd wordt in de traditionele financiële wereld, kan dat ook andere cryptomunten, zoals XRP, helpen om te groeien. In simpele woorden, wat goed is voor Bitcoin, kan ook goed nieuws betekenen voor XRP.

Technische analyse XRP

Hoewel voor XRP op het moment dus veel seinen op groen staan, is het nog lastig om te voorspellen wat de koers de komende tijd gaat doen. Wanneer de bredere cryptomarkt nog even verder stijgt, kan XRP hiervan profiteren. Aan de andere kant is er ook veel economische onzekerheid en zorgen geopolitieke spanningen ervoor dat mensen minder geneigd zijn om in risicovolle assets zoals crypto te investeren. Zeker zolang de rente nog verder verhoogd wordt, laat een megastijging waarschijnlijk nog even op zich wachten.

Nu XRP kopen? Tip: je koopt XRP eenvoudig met iDEAL op de populaire crypto exchange Bybit. Naar Bybit.

Bekijk ook de technische analyse van Corné over XRP hieronder.

Nu XRP kopen of niet?

Ondanks de onzekerheid in de markt, ben ik van mening dat XRP er beter voorstaat dan ooit tevoren. De ontwikkeling heeft niet stilgestaan en de adoptie van XRP is sinds de laatste all-time-high van 3,92 dollar sterk verbeterd. De koers wordt vooral laag gehouden door de rechtszaak van de SEC die nu al meer dan drie jaar drukkend op de koers werkt.

Wanneer je het grote plaatje in de gaten houdt, kan het bijna niet anders dan dat er een gigantische druk van de ketel zal zijn als bekend wordt dat XRP de rechtszaak tegen de SEC daadwerkelijk wint. Ook een schikking zal goed nieuws zijn en zelfs slecht nieuws zal helpen om de onzekerheid uit de markt te halen, zodat Ripple zich kan oriënteren op de markt buiten de VS en zo nog steeds succesvol kan zijn.

xrp logo

Tip: Gewoon zoveel mogelijk accumuleren

Daarom ben ik zelf bezig om XRP te accumuleren, oftewel gewoon elke maand een mooi aantal bijkopen. Laat je niet afleiden door rimpels in het water op de korte termijn, maar geloof in de megastijging van de toekomst.

Door elke maand te kopen, realiseer je een goede gemiddelde prijs en ben je altijd klaar voor een mooie stijging in de toekomst. Ik denk namelijk dat XRP in 2024 of 2025 een fantastische nieuwe all time high zal neerzetten. Zelfs als de koers de komende maanden nog enkele tientallen procenten daalt, is dat geen enkel probleem. En die daling hoeft er trouwens niet eens te komen, gezien de positieve signalen die er op dit moment zijn.

XRP kopen op Bybit

Kortom, koop XRP en breid je portfolio verder uit. Dit doe je eenvoudig via mijn favoriete crypto exchange Bybit. Hier koop je XRP gewoon met iDEAL. Na het kopen verplaats je jouw XRP naar je hardware wallet of kun je ermee traden om er nog meer XRP van te maken. Succes!