• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • ATOM kopen? Kan Cosmos ATOM in 2025 of eerder 5X gaan?
juli 7, 2024

ATOM kopen? Cosmos ($ATOM) wordt vaak het ‘internet van de blockchains’ genoemd en maakt het mogelijk om verschillende blockchains met elkaar te communiceren. ATOM staat al jaren in de wereldwijde crypto top 50 en biedt met een market cap van zo’n 2 miljard dollar nog mooie kansen om naar een hogere positie te stijgen. Wat is ATOM precies en waarom is het nu een goed moment om ATOM te kopen?

Wat is Cosmos (ATOM) precies?

Cosmos stelt blockchains in staat om met elkaar te communiceren en samen te werken, iets wat voordat Cosmos werd bedacht niet mogelijk was. Dit komt doordat individuele blockchains verschillende regels en protocollen gebruiken. Door deze verschillen was het lastig om data tussen blockchains over te dragen, wat bekend staat als het interoperabiliteitsprobleem.

Blockchains verbinden

Cosmos lost dit probleem op door een gedecentraliseerd netwerk te bieden, waarin individuele blockchains aan elkaar verbonden kunnen worden, maar wel onafhankelijk binnen hun eigen ecosysteem blijven draaien. Tegelijkertijd kunnen ze data en waarde kunnen uitwisselen met andere blockchains binnen het Cosmos-netwerk. Het vrij kunnen stromen van data tussen verschillende platforms is heel waardevol.

En bovendien kun je met Cosmos ook snel en gemakkelijk je eigen blockchain opzetten. Cosmos levert de basis, waarna je zelf de specifieke details en functionaliteit toevoegt. Op deze manier is het ook erg gemakkelijk om decentrale applicaties (dApps) te ontwikkelen.

Wat is ATOM?

ATOM is de cryptocurrency van het Cosmos-netwerk, of eigenlijk de brandstof die alles draaiende houdt. Het wordt gebruikt voor verschillende doeleinden binnen het netwerk, zoals het betalen van transactiekosten, het deelnemen aan het bestuur van het netwerk en het beveiligen van het netwerk via staking.

Het ontstaan van ATOM

Het netwerk bestaat al langer dan de meeste andere cryptocurrency’s en heeft inmiddels een sterke reputatie opgebouwd. Cosmos (ATOM) werd ruim tien jaar geleden (in 2014) door Jae Kwon bedacht. Hij zag de problemen met de bestaande blockchains en wilde een oplossing vinden. Samen met een team van ontwikkelaars werkte hij aan zijn idee, waarna het nog ruim vier jaar duurde voordat het Cosmos-netwerk in 2019 officieel live ging. Ook de cryptocurrency ATOM werd toen gelanceerd. Inmiddels kennen de meeste mensen het project “Cosmos” vooral als ATOM.

atom kopen cosmos

Voordelen van ATOM

Waarom zou ATOM in je portfolio moeten zitten? Ik zet de grootste voordelen voor je op een rij:

Voordeel #1: Interoperabiliteit

Cosmos maakt het mogelijk voor verschillende blockchains om met elkaar te communiceren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum kunt laten samenwerken via het Cosmos-netwerk.

Voordeel #2: Schaalbaarheid

Cosmos kan meer en sneller transacties verwerken, zonder de vertragingen en hoge kosten die je bij sommige andere blockchains ziet, zoals Ethereum of Bitcoin.

Voordeel #3: Beveiliging

Cosmos gebruikt een Proof-of-Stake-systeem, wat het netwerk niet alleen aanzienlijk veiliger maakt, maar ook mooie beloningen oplevert als je ATOM staket.

Voordeel #4: Flexibiliteit

Ontwikkelaars kunnen gemakkelijk hun eigen blockchains maken en aanpassen binnen het Cosmos-netwerk, iets wat bij andere blockchains vaak behoorlijk complex is.

Belangrijkste concurrenten van Cosmos (ATOM)

Naast ATOM bieden ook een aantal andere blockchains en projecten gelijkwaardige oplossingen. De belangrijkste concurrent van ATOM is Polkadot (DOT). Ook Chainlink (LINK) kan ongeveer wat ATOM ook kan, maar focust vooral op de integratie van externe data.

Toch heeft ATOM in dit lijstje van nog grotere cryptocurrency’s een plek, doordat ATOM een unieke en vooral gebruiksvriendelijke oplossing biedt.

Polkadot Logo


Samengevat: voor eenvoud en snelheid ga je naar Cosmos (ATOM), voor maximale beveiliging kies je Polkadot. Voor betrouwbare externe data-integratie kies je Chainlink.

Wat gaat ATOM in de toekomst doen?

Hoewel de koers van ATOM de laatste maanden is gecorrigeerd, ziet de toekomst er veelbelovend uit. Dit zou weleens een perfect moment kunnen zijn om te investeren. Op een koers van 6 dollar ligt namelijk een belangrijke weerstandslijn. De laatste keer dat ATOM deze steunlijn van 6 dollar testte was in oktober 2023, waarna ATOM weer steeg. Ik verwacht dat door de snelle daling van de afgelopen weken, dat ATOM weer terug zal keren naar de weerstandslijn op 9 dollar.

atom kopen of niet koersgrafiek

5X naar 30 dollar mogelijk in de bullmarkt

Daarnaast is Cosmos bezig met de ontwikkeling van een gedecentraliseerde VPN, de ATOM VPN. Deze VPN gebruik je door te betalen met ATOM. Als er een bullmarkt komt, dan verwacht ik dat ATOM minimaal 30 dollar kan bereiken, een koers die we voor het laatst in maart 2022 zagen. Dan heb je het dus over een 5X op je investering.

Conclusie

ATOM is een van de weinige grote cryptocurrency’s in de wereldwijde crypto top 100 die zich richten op interoperabiliteit en daar ook echt een grote naam in is. Ten opzichte van zijn grote concurrent Polkadot biedt Cosmos ATOM een veel eenvoudigere oplossing. De fundamenten zijn bovendien sterk en er is veel potentieel voor groei. Daarom is ATOM al jaren onderdeel van mijn langetermijnportfolio.

50% winst op korte termijn

Maar ook voor een mogelijke bounce van het weerstandsniveau van 6 dollar naar 9 dollar zou je op korte termijn al een mooie winst van 50% kunnen pakken.

ATOM kopen

Ook ATOM kopen? Dat doe je snel en eenvoudig met iDEAL via Bybit.nl. Klik op de knop hieronder en je krijgt bij het aanmaken van een nieuw account en het storten van een tegoed meteen een mooie welkomstbonus.