• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto crash? Wat te doen? Zo ga je daar het beste mee om
mei 10, 2022

Is er een crypto crash? Wat doen? Het is waarschijnlijk de grootste angst van elke cryptobezitter: de markt stort in. Iedereen is in paniek, waardoor de koersen nog harder dalen. Het is een klassiek voorbeeld van wat onzekerheid in de markt en handel op emotie met de prijzen kan doen. 

Maar wat doe je bij een crypto crash? Wat als je voor een behoorlijk bedrag hebt geïnvesteerd? Alles verkopen? Juist kopen? Of misschien even helemaal niks? Ik geef je een aantal goede tips bij een crypto crash.

De waarde van bijna alle cryptocurrency's zijn de afgelopen weken hard gedaald, waarbij Bitcoin (BTC) in een week meer dan 30 procent verloor. Op jaarbasis gaat het daardoor inmiddels zelfs om een halvering van de prijs. Voor altcoins zoals Ethereum en alle andere cryptocurrency's die er bestaan, zie je dat de koersen procentueel nog harder dalen dan bitcoin.

Vooral wanneer het kopen en verkopen van crypto nieuw voor je is, kan een daling van de koersen vaak zenuwslopend zijn. Zeker wanneer de waarde van je portfolio daalt onder het niveau waarvoor je hebt gekocht en je dus op verlies staat.

Crypto crash hoort erbij

Ten eerste is het goed om je te realiseren dat crashes van de markt onderdeel zijn van investeren, of het nu gaat om beleggen in aandelen, crypto’s of andere investeringen. Crashes horen bij markten en marktcycli. Ook de huizenmarkt crasht (prijzen van huizen daalden in Nederland in 2008 met wel 40%), de aandelenmarkt crasht, crypto crasht. Kortom, alle markten crashen op een gegeven moment.

marktcyclus bitcoin

Een crash kan angstaanjagend zijn wanneer je een portfolio vol crypto hebt. Misschien ben je geneigd om helemaal niet meer te kijken, of zie je de waarde van je investeringen elke dag met lede ogen dalen. 

Ik geef je een aantal tips om te beslissen wat je het beste met je crypto-investeringen kunt doen als de markt crasht.

Tip #1: Kijk naar de lange termijn

Investeringen in cryptocurrencies zijn extreem volatiel. Toch blijkt altijd weer dat de koersen na een dip uiteindelijk weer stijgen en zelfs nieuwe hoogtepunten bereiken. Bekijk de koersgrafiek van bitcoin maar eens.

Focus daarom niet op de dag-, week- of maandkoersen, maar zoom verder uit en kijk naar het afgelopen jaar of nog verder. Ups en downs horen bij marktcycli. Bij cryptocurrencies zijn deze ups en downs alleen een stuk heftiger.

Koersdaling van 80% is niet raar

Een koersdaling van 80% is niet abnormaal. Dat komt doordat crypto’s simpelweg nog vrij nieuwe en relatief ongeteste investeringen zijn. Zolang je geen geld hebt geïnvesteerd dat je op korte termijn nodig hebt, kun je het je veroorloven om de dalingen en het herstel daarna gewoon af te wachten. 

Tip #2: Verkoop niet meteen in paniek

Wanneer je de waarde van je crypto-investeringen hard ziet dalen, is het heel normaal dat je je verliezen wilt beperken en het liefst alles zo snel mogelijk wilt verkopen. Deze emotie is heel menselijk, maar toch is het vaak beter om jezelf te beheersen.

crypto crash geen paniek

Herstel komt altijd

In paniek verkopen betekent namelijk dat je voor een laag bedrag verkoopt en niet profiteert van een later herstel. Je zult de eerste niet zijn die na de verkoop de koers ziet herstellen en dan weer wordt overspoeld door FOMO, waarna je de crypto uiteindelijk weer duurder terugkoopt dan je verkoopprijs.

HODL!

Meestal loont het om kalm te blijven en niets te doen. Extreme koersstijgingen en -dalingen zijn nu eenmaal normaal in de cryptowereld. Als je vasthoudt is de kans groter dat je na verloop van tijd een mooi rendement op je investering zult zien. Dus hoewel een cryptio crash eng kan zijn en allerlei emoties oproept, betekent dit niet noodzakelijk dat je ook echt moet verkopen.

Kortom, gewoon even vasthouden en kijken hoe de markt er over een aantal maanden uitziet. De prijzen van crypto kunnen namelijk net zo snel weer omhoog schieten. Als je gelooft in je cryptocurrency-investering, vertrouw er dan op dat de prijs zich zal herstellen.

Overweeg tijdelijk stablecoins

Maak je je echt veel zorgen? Overweeg dan om (een deel van) je portfolio om te zetten naar stablecoins, zoals USDT of DAI. Op deze manier dek je jezelf in tegen nog meer dalingen.

Tip #3: Begrijp waarom de markt daalt

Probeer te begrijpen waarom de prijzen dalen. Dat geeft rust en duidelijkheid. Als je reden om te investeren nog steeds klopt, dan zit het vaak wel goed. In de meeste gevallen daalt de cryptocurrency namelijk mee met de rest van de markt: alles daalt. Maar, er kan natuurlijk ook echt iets aan de hand zijn met jouw favoriete crypto. Reden genoeg om dat te onderzoeken.

Hoe zit het met de fundamentals?

Je ziet het bijvoorbeeld bij Terra Luna, waarvan er in de basis nu het vertrouwen ontbreekt, doordat de waarde van hun stablecoin van 1 dollar crashte. Of misschien speelt er een rechtszaak die net is verloren of is er een grote hack geweest, waardoor mensen het niet meer vertrouwen.

Als zoiets het geval is, dan is het misschien tijd om je investering opnieuw te evalueren. Je redenering om destijds te kopen houdt misschien niet langer stand.

Risk management

Onderdeel van marktbrede daling

Maar als er fundamenteel verder niets aan de hand is met de cryptocurrencies in jouw portfolio, dan is het slechts onderdeel van een marktbrede daling. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de angst voor de nieuwe omicron COVID-variant, de renteverhoging door de FED in de Verenigde Staten en onzekerheid rondom de oorlogssituatie tussen Rusland en Oekraïne. Daarnaast blijven en geruchten over strengere regelgeving rondom crypto.

Wachten op FOMO

Het zijn stuk voor stuk factoren die er samen aan bijdragen dat mensen vluchten naar veilige havens, zoals goud, obligaties en andere (in hun ogen) stabielere assets. Kortom, wanneer je begrijpt waarom de markt crasht, weet je ook dat het niet aan de munten in jouw portfolio ligt, maar simpelweg onderdeel is van een marktbrede crash. Zodra de angst in de markt vermindert, slaat de FOMO weer toe en zie je de koersen hard herstellen.  

Tip #4: Buy the dip!

Mensen praten veel over laag kopen en hoog verkopen, maar in werkelijkheid is het bijna onmogelijk om de markt op deze manier te timen.

Toch kunnen aanzienlijke dalingen zoals de afgelopen weken je wel een perfecte mogelijkheid bieden om meer van je favoriete tokens tegen een lage prijs te kopen. Misschien zijn er coins die je al een tijdje op je verlanglijst had staan en je  wachtte op het juiste moment om te kopen. Een dip kan daarvoor een heel goed moment zijn!

Dat gezegd hebbende, trap ook niet in de val van paniekaankopen. Het heeft geen zin om alleen maar omdat de prijs laag is te kopen. Een bekend gezegde in de aandelenwereld is: ‘never try to catch a falling knife’, wat erop neerkomt dat een hard dalende koers nog wel een stuk verder kan dalen. 

RSI

Hoe weet je dan wanneer het een goed moment is om te kopen? Daarvoor raad ik je aan naar technische analyse te kijken. De RSI-grafiek geeft duidelijk aan of alles oversold is, zeker wanneer je iets uitzoomt en naar de langere termijn kijkt. Kijk ook naar bullish crypto patronen in de koersgrafieken.

macd indicator

MACD

Kijk ook naar de MACD-indicator, om te zien of de downtrend al op het punt staat om om te keren naar bullish. Vertrouw dus niet (alleen) op je gevoel, maar ondersteun dat gevoel met feiten door technische analyse uit te voeren. Houd ook het nieuws in de gaten. Niet alleen van de coins die je wilt kopen, maar ook ontwikkelingen op geopolitiek niveau en de aandelenbeurzen.

Dollar cost averaging

Gebruik een dip om je gemiddelde aankoopkoers te verlagen. Deze techniek wordt ook wel DCA (Dollar Cost Averaging) genoemd. Het is een goed idee om ongeacht de ontwikkeling van de koers bijvoorbeeld elke week of maand voor een vast bedrag te kopen. 

Tip #5: Zorg ervoor dat je niet alles in één coin hebt zitten

 Ten slotte zijn deze plotselinge prijsdalingen een goede herinnering dat beleggen in cryptocurrency riskant blijft. Er is veel geld te verdienen, maar de prijzen gaan niet altijd omhoog. Het is verstandig om je risico te verkleinen door niet al je geld op één coin te zetten. Spreid je kansen, net zoals bij aandelen en andere investeringen. 

Crypto staking passief inkomen

Tip #6: Ga daytraden

Wanneer je gaat traden, heb je veel minder last van grote crashes van de markt. Omdat je dagelijks koopt en verkoopt, maak je winst door de koersschommelingen op één dag. Op die manier slaap je een stuk beter en kun je zelfs in een dalende markt nog veel verdienen.

Lees mijn artikel over traden op basis van de RSI-indicator maar eens. Ook raad ik de Cryptonite beginnersgids aan, voor als je alle ins en outs rondom crypto en trading wilt leren.

Conclusie

Crypto crashes zijn onderdeel van dit soort investeringen. Als dit je eerste echte dip is die je meemaakt, is het beste advies om stevig vast te houden en te wachten tot de prijzen zich herstellen. 

Neem geen overhaaste beslissingen en geef jezelf en de markt de tijd om tot rust te komen voordat u begint met verkopen.

En wanneer de markt na een crypto crash tot rust te lijkt gekomen, kijk dan naar je investeringen. Misschien zie je nieuwe mogelijkheden en biedt de daling juist een geweldig moment om laag bij te kopen.

Kortom, buy the dip!