• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • FOMO! Voel je het ook? Luister niet naar je gevoel, maar analyseer de koers!
februari 4, 2023

Wist je dat FOMO oftewel de  "Fear Of Missing Out", het gevoel de boot te missen een veelvoorkomend fenomeen is onder crypto-investeerders? En dat het beheersen ervan tijd en een stalen discipline vereist?

Hoe ga je daarmee om en hoe trade je het beste in tijden waar FOMO de kop op steekt?

FOMO: Kopen kopen kopen! (of toch niet?)

Voel jij ook kriebels door FOMO?  Dat is niet gek, want bitcoin zette de afgelopen maand zijn beste januari sinds 10 jaar neer. Bovendien staan veel mensen al meer dan een jaar van dalende koersen aan de zijlijn klaar om weer in te stappen.

Goed instapmoment?

Maar is de huidige koers wel het goede instapmoment? Zie jij bitcoin weer in één klap doorstomen naar nieuwe all-time-highs? Hoe mooi dat beeld ook is, het is verstandig om niet op basis van gevoel en emotie nu in te stappen, maar eerst even rustig naar de koersen te kijken.

fomo

FOMO! Wat is dat precies?

FOMO staat voor "Fear Of Missing Out". Op dat moment heb je de angst om een mooie kans te missen, vaak doordat je de prijs van crypto hard ziet stijgen zoals dat in de eerste maand van 2023 het geval was.

Veel mensen besluiten dan snel te investeren in een poging om geen winstkansen te missen.

Handelen op basis van FOMO

Het is alleen niet aan te raden om crypto te kopen op basis van FOMO, aangezien dit vaak een beslissing is die gebaseerd is op emotie en niet op fundamentele (of technsiche) analyse. Als je impulsieve beslissingen neemt vanwege FOMO, loop je het risico op verliezen.

Hoe trade je dan wel als je last hebt van FOMO?

Voel je ook dat de stijgende koersen FOMO bij je veroorzaken? Check dan deze tips om die FOMO te beheersen:

 1. Maak een realistisch plan en houd je daaraan.
 2. Houd je emoties onder controle: probeer te kopen met een rationele instelling. Voel je FOMO? Wees jezelf er dan van bewust dat je emoties op dat moment de overhand hebben.
 3. Focus op de lange termijn. Is de downtrend echt voorbij, of is de huidige opleving misschien wel een bulltrap?
 4. Kijk niet constant naar de koersen.

“When in doubt, zoom out”

Wanneer je twijfelt over een bepaalde beslissing, is het belangrijk om het grotere plaatje te zien, in plaats van je te veel te concentreren op kleine details.

In de technische analyse betekent dit dat je de langetermijngrafieken moet bekijken om de trend van bitcoin of een andere cryptocurrency te bepalen.

200 week moving average-indicator

Een goede manier om even behoorlijk uit te zoomen is de 200 week moving average. Deze zoomt nog een stuk verder uit dan de gebruikelijke 200 day moving average-indicator.

De 200 week moving average is een lijn die het gemiddelde van de koers over de afgelopen 200 weken weergeeft. Het is een populaire indicator, waarmee je ziet of bitcoin in een opgaande of dalende trend zit.

Als de huidige prijs van bitcoin boven de 200 week moving average ligt, wordt dit als een opgaande trend beschouwd. Zit de prijs juist onder de 200 week moving average, dan wordt dit als een negatieve indicator beschouwd en zitten we in een neergaande trend. 

Op dit moment (begin februari 2023) zit bitcoin nog onder de lijn, zelfs na de mooie stijging in januari.

macd indicator

Verschil 200 Day MA en 200 Week MA

Misschien een open deur, maar het is goed om te weten dat de vaker gebruikte 200 Day MA en de 200 Week MA in principe exact hetzelfde zijn. Het enige verschil is het tijdsbestek.

Een 200 Day MA wordt berekend door de gemiddelde slotkoers van bitcoin over een periode van 200 dagen te nemen, terwijl een voortschrijdend gemiddelde over 200 weken wordt berekend (ongeveer 4 jaar). 

Hoe trade je de 200 week moving average?

Er is niet één juiste manier om op de 200 Week Moving Average-indicator te traden, maar je zou een van de volgende strategieën kunnen volgen:

 1. 1
  Koop wanneer de prijs boven het voortschrijdend gemiddelde van 200 weken ligt en verkoop wanneer deze eronder zakt.
 2. 2
  Koop wanneer de prijs onder het 200 Week Moving Average daalt en er vervolgens weer bovenuit stijgt. Dit wijst op een mogelijke omkering van de neerwaartse trend.
 3. 3
  Zoek naar crossovers: combineer twee moving average indicators met elkaar. De 200 dagen MA en de 50 dagen MA zijn bijvoorbeeld een populaire combinatie. Koop vervolgens wanneer het voortschrijdend gemiddelde op kortere termijn boven het langere voortschrijdend gemiddelde en verkoop wanneer het eronder komt. Deze situaties zijn ook wel bekend als golden cross of een death cross.
 4. 4
  Gebruik de 200 Week MA als indicator voor support of weerstand. Bij zo’n belangrijke lijn kun je namelijk verwachten dat er veel weerstand of support is. De kans dat de lijn de eerste paar pogingen direct doorbroken wordt is vrij klein. Bij het naderen of aantikken van de lijn mag je verwachten dat de koers eerst afketst, voordat er een nieuwe aanval komt. Van die afketsing kun je profiteren.
ema

Niet meteen all-in bij het breken van de 200 Week MA

De 200 Week Moving Average is een belangrijke steun of weerstand (afhankelijk van of de koers zich erboven of eronder beweegt)

Terugtest

Een goede strategie is om niet meteen te kopen zodra de koers de 200 Week Moving Average doorbreekt, maar wacht op een nieuwe test. Je ziet namelijk vaak dat nadat een belangrijke weerstand doorbroken is, dat deze bijna altijd wordt getest.

Pas na een terugtest heb je de bevestiging dat de 200 Week Moving Average nu echt een support is geworden. Veel andere investeerders stappen dan pas in, waarna de koers vaak explosief stijgt. In het begin van 2023 zag je precies dit scenario toen de lijn van de downtrend naar boven werd doorbroken.

Plaats ook altijd een stop loss: oftewel een order die je order automatisch verkoopt als de prijs uiteindelijk toch opnieuw door de support zakt. 

Conclusie

Heb je last van FOMO? Koop dan niet direct en houd je emoties onder controle. Het is goed om te erkennen dat veel mensen het voelen en dat het een menselijke reactie is. Probeer erboven te staan en rationeel te blijven. De kans bestaat altijd dat we op dit moment te maken hebben met een bull trap.

Kijk naar de grafieken en zoom uit. De 200 Week Moving Average-indicator helpt je om betere beslissingen te maken. Op dit moment ligt deze lijn rond een koers van 25.000 dollar bij bitcoin.

Verdien geld in elke markt: 100 euro per dag

Wat er ook gebeurt, als (day)trader kun je in elke markt geld verdienen, of deze nu stijgt of daalt. Wil je leren traden en een solide basiskennis over cryptocurrencies ontwikkelen? Volg dan zeker het gratis cryptowebinar van Corné, waarin hij je alles vertelt hoe je als succesvolle daytrader aan de slag gaat.

Wist je namelijk dat maar liefst 90% van de traders geld verliest? Corné leert jou om tot de 10% succesvolle traders behoren. Sterker nog, verdien als beginner al minimaal 100 euro per dag! 

cryptotraining webinar corne