• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoge Amerikaanse rente blijft ongewijzigd, bitcoin koers reageert
mei 2, 2024

Gisteren heeft de Amerikaanse centrale bank (lees: Federal Reserve) besloten om het rentatarief ongewijzigd te laten. Vanwege de tegenvallende inflatiecijfers van de afgelopen tijd hielden de financiële marken al rekening met dit scenario, en werd er meer uitgekeken naar de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell. 

De bitcoin (BTC) koers schoot na het rentebesluit hard de lucht in, maar was niet in staat het positieve momentum vast te pakken. Inmiddels is de koers weer volledig terug bij af rond de $57.000, waardoor de angst verre van uit de markt is gevloeid.


Hoogste rente in 21 jaar behouden

Er werd met weinig spanning uitgekeken naar het rentebesluit van de Fed. Om 20:00 uur maakte de bank bekend de rente ongewijzigd te laten tussen de 5,25 en 50,50 procent, wat het hoogste niveau markeert sinds 2001. 

De inflatie in de Verenigde Staten is de laatste maanden weer toegenomen, wat de verwachtingen voor renteverlagingen flink heeft teruggeschroefd.

De agressieve renteverhogingen van de centrale bank zijn vooralsnog niet voldoende gebleken om de inflatie tot het beoogde 2 procent te laten zakken, wat de belangrijkste reden is waarom de rente op het huidige tarief is gebleven

Na het rentebesluit trad Powell zoals gewoonlijk achter het spreekgestoelte om een toelichting te geven. 

Hij uitte zijn vertrouwen dat het doel van 2 procent bereikt zal worden, hoewel het langer duurt dan beleidsmakers aanvankelijk hadden verwacht. Hij nam tevens enkele zorgen weg door te stellen dat het, ondanks de stijgende inflatie, onwaarschijnlijk is dat er een nieuwe renteverhoging zal komen.

Ondanks de hoge rente houdt de Amerikaanse arbeidsmarkt zich knap overeind. ‘’De banengroei is sterk gebleven en het werkloosheidspercentage is laag gebleven,’’ aldus Powell.

Wanneer de rente weer omlaag kan worden gebracht is vooralsnog een groot vraagteken. De FED heeft gisteren wel besloten om minder staatsobligaties op te kopen, om de inflatie verder omlaag te krijgen.

BTC koers maakt wilde rit

Rond 19:15 uur schoot de bitcoin koers opeens de lucht in. Na het rentebesluit kwam de stijging in een stroomversnelling. Een uur na de bekendmaking werd de weerstandszone rond $60.000 bereikt, maar direct maakte de koers een flinke duikvlucht. Rond 22:00 uur bevond de koers zich weer om en nabij de $57.000. Inmiddels is bitcoin weer iets opgeveerd tot bijna $58.000, maar er heerst nog altijd veel angst op de cryptomarkt.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.