• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Mt. Gox start gevreesde bitcoin terugbetalingen na meer dan 10 jaar
juli 6, 2024

De in 2014 ingestorte bitcoinbeurs Mt. Gox houdt al weken flink de gemoederen bezig in het cryptoland. Nadat vorige week werd aangekondigd dat het vanaf begin deze maand zal beginnen met de langverwachte terugbetalingen van bijna $9 miljard aan bitcoins, is deze week eindelijk de allereerste stap in het gevreesde proces gezet. 

Na meer dan tien jaar betekent dit enerzijds een grote opluchting voor de schuldeisers, terwijl anderzijds de markt gespannen afwacht op de mogelijke verkoopdruk die zal volgen.


Bitcoin terugbetalingen Mt. Gox van start

Tussen 2011 en 2014 werd Mt. Gox geteisterd door beveiligingsproblemen en hacks waarbij een totaal van 850.000 bitcoins verloren ging. In de jaren na het faillissement in 2014 werden grofweg 142.000 bitcoins teruggevonden waarvan het leeuwendeel tot op de dag van vandaag nog niet verdeeld is onder schuldeisers.

De terugbetalingen van Mt. Gox liggen al jaren op tafel, maar heeft veel tijd in beslag genomen door complexe juridische kwesties. Nadat het proces verschillende keren is uitgesteld, kregen voormalig gebruikers vorige week eindelijk goed nieuws. Het terugbetalingsproces zou vanaf begin deze maand op gang komen, en de afgelopen week is dit dan ook daadwerkelijk in gang gezet.

Eerder deze week kon je al lezen dat de Japanse exchange vermoedelijke testtransacties had uitgevoerd van bitcoins ter waarde van tientallen dollars. Een dag later nam de paniek op de cryptomarkt toe toen de beurs voor $2,7 miljard aan bitcoins in beweging bracht. Het liet de bitcoin koers crashen tot onder de $54.000, wat het laagste niveau sinds februari markeert.

Later die dag werd in een brief aan voormalig klanten officieel aangekondigd dat de beurs is begonnen met het terugbetalen van klanten via een select aantal crypto exchanges. Hoewel sommige schuldeisers mogelijk nog drie maanden geduld moeten hebben voordat zij hun munten ontvangen, anticipeert de markt nu al op de negatieve gevolgen.

In totaal zal bijna $9 miljard aan bitcoins vrijgegeven worden aan alle schuldeisers. Gezien de neergaande prijsactie van bitcoin lijkt de markt zich voor te bereiden op een scenario waarin het gros van de gigantische BTC-stapel op de markt terechtkomt. Na meer dan tien jaar wachten, waarin de bitcoin koers met duizenden procenten is gestegen, kun je je voorstellen dat veel voormalige Mt. Gox gebruikers staan te popelen om hun winsten te verzilveren. 

Welk deel van de teruggegeven bitcoins daadwerkelijk de markt zullen betreden is voor nu echter nog een groot vraagteken. Tot dusver heeft bitcoin in ieder geval al flink geleden onder de nieuwsontwikkelingen van Mt. Gox. Of de grootste pijn echter al achter ons is, is natuurlijk onduidelijk.

Terwijl het op de korte termijn wellicht wat beangstigend is, zal er eindelijk een punt kunnen worden gezet achter een van de meest beruchte verhalen in de geschiedenis van Bitcoin. 

Duitse overheid drukt BTC koers verder

Naast Mt. Gox draagt ook de Duitse overheid al geruime tijd bij aan de voortdurende daling van de bitcoin koers. Al sinds 19 juni zijn onze oosterburen bezig met het verkopen van zijn inbeslaggenomen bitcoin-stapel, wat tot veel paniek op de markt zorgt.

De Duitse overheid confisqueerde aan het begin van het jaar een totaal van 50.000 bitcoins van beheerders achter de illegale filmstreamwebsite Movie2k. Inmiddels is er al voor meer dan $400 miljoen aan bitcoins verkocht. Desalniettemin heeft de Duitse overheid nog altijd meer dan 40.000 bitcoins in handen, waarvan men vreest dat deze ook spoedig op de markt zullen komen.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.