• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Praktijkgids Bitvavo: alles over crypto kopen, verkopen en meer!
januari 24, 2024

In deze praktijkgids Bitvavo gaan we dieper in op Bitvavo, waarbij we vooral laten zien wat je er kan en hoe het proces van geld storten en opnemen, het kopen en verkopen van crypto en zelfs het verdienen van een passief inkomen door middel van staking verloopt.

Zo weet je precies hoe je op Bitvavo cryptocurrency koopt, verkoopt en beheert en of het platform voor jouw behoeften geschikt is.

Wat is Bitvavo precies?

Iedereen die in Nederland crypto koopt en verkoopt, heeft ongetwijfeld gehoord van Bitvavo, een 100% Nederlandse crypto exchange die voor zowel beginners als ervaren handelaren aantrekkelijk is. Maar wat is Bitvavo precies?

Bitvavo is opgericht in 2017 en heeft zich daarna in korte tijd ontpopt als een van de grootste crypto exchanges in Europa. Vanaf de start hadden de oprichters als doel de kloof tussen traditionele valuta en digitale valuta te overbruggen, wat Bitvavo deed door een eenvoudige, maar krachtige interface te bieden, geschikt voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

Ruim 7 jaar later in 2024 is Bitvavo uitgegroeid tot een platform met meer dan een miljoen actieve gebruikers en ondersteunt het meer dan 200 verschillende digitale valuta. Bitvavo staat bovendien onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en voldoet aan alle wettelijke vereisten, wat het vertrouwen in Bitvavo enorm versterkt.

Lees ook mijn uitgebreide Bitvavo review voor meer achtergrondinformatie en details over deze 100% Nederlandse exchange, zoals het aanmeld- en verificatieproces.

Check ook: 
Stappenplan account aanmaken op Bitvavo en verificatieproces

bitvavo logo

Is Bitvavo geschikt voor mij?

Als je een beginner bent en op zoek bent naar de meest eenvoudige manier om crypto te kopen en verkopen, dan is Bitvavo zeker een goede keuze. Het platform is gebruiksvriendelijk en biedt de mogelijkheid om met iDEAL geld te storten, wat handig is voor Nederlandse gebruikers.

Bitvavo is wat mij betreft vooral ideaal voor mensen die af en toe crypto willen kopen en verkopen. Ben je van plan om grote hoeveelheden crypto langdurig vast te houden (HODL’en), dan raden we aan om een hardware wallet aan te schaffen en je tegoeden daarop over te zetten voor extra veiligheid. Verderop onder het kopje “crypto vanaf Bitvavo naar een ander adres versturen” lees je daar meer over.

Ben je een actieve trader of wil je handelen met hefboom? Dan is Bitvavo misschien niet de beste keuze, en is een platform zoals Bybit met meer geavanceerde opties en lagere kosten meer geschikt.

Ondanks dat biedt Bitvavo betrouwbaarheid en unieke garanties, zoals een tegoedsgarantie tot € 100.000, waardoor het een uitstekende en betrouwbare exchange is.

Geschikt voor jou? Maak dan direct via de knop hieronder snel een account aan en koop binnen een paar minuten je eerste crypto:

Geld storten met iDEAL

In Nederland stort je eenvoudig geld met iDEAL, zonder extra kosten. Wanneer je geld stort, komt dat terecht in je tegoed op Bitvavo. Hiermee koop je vervolgens gemakkelijk de cryptocurrency die je wilt hebben. Na het kopen gaat het geld van je tegoed af en zie je het in je portfolio van cryptocurrency’s staan. Vanaf dit moment verdien je geld bij elke koersstijging van de door jou gekozen cryptovaluta.

Check ook:
Stappenplan geld storten met iDEAL op Bitvavo

bitvavo review geld storten opnemen

Geld opnemen naar bankrekening op Bitvavo

Geld opnemen is misschien nog wel gemakkelijker dan geld storten. Op Bitvavo koppel je namelijk een bankrekening, die op jouw naam moet staan. Het geld op je tegoed kun je altijd opnemen en terug laten storten naar jouw bankrekening.

Heb je bijvoorbeeld een mooie winst gemaakt met een bepaalde cryptocurrency? Dan verkoop je deze, waarna het bedrag direct als tegoed op je account beschikbaar is. Klik op de lichtblauwe knop “Opnemen” en het geld staat dezelfde dag nog of de volgende dag al vrij beschikbaar op je bankrekening.

Check ook:
Stappenplan geld opnemen naar bankrekening op Bitvavo

Hoe werkt het kopen van crypto op Bitvavo?

Om crypto te kopen op Bitvavo, heb je een tegoed in EUR op je account nodig. Heb je al geld gestort? Mooi, dan ben je klaar om crypto te kopen. Kies vanuit je dashboard de cryptocurrency die je wilt kopen. Zie je deze niet direct staan? Vul dan de naam (of ticker) van de cryptocurrency in het zoekveld in.

Gevonden? Klik op de currency en klik in het volgende scherm op de blauwe knop “Kopen”. Vul hier ook het aantal of het bedrag waarvoor je wilt kopen in.

Check ook:
Stappenplan crypto kopen op Bitvavo

Hoe werkt het verkopen van crypto op Bitvavo?

Het verkopen van cryptocurrency’s in je portfolio gaat net zo gemakkelijk als het kopen. Ga vanuit je dashboard naar de cryptocurrency die je wilt verkopen. Vul vervolgens in hoeveel of voor welk bedrag je wilt verkopen en klik op de blauwe knop “Verkopen”.

That’s it! De waarde van je verkoop is nu weer als euro’s beschikbaar in je tegoed. Beschikbaar om naar je bankrekening over te boeken of andere cryptocurrency te kopen.

Check ook:
Stappenplan crypto verkopen op Bitvavo

crypto-staking-bitvavo.PNG

Extra geld verdienen door staking op Bitvavo

Een andere mooie functie bij Bitvavo is het zogenaamde staking. Staking houdt in dat je een passief inkomen verdient over bepaalde cryptotegoeden die je op het platform hebt staan. De vergoeding loopt op tot wel 15% per jaar op een aantal coins. Hiervoor hoef je ze alleen maar in bezit te hebben en verder niet vast te zetten. Je geld en crypto blijven altijd vrij opneembaar.

Check ook:
Stappenplan crypto staken activeren op Bitvavo

Stakingrendement bekijken

Je opgebouwde stakingrendement zie je bij Bitvavo op je dashboard staan onder het kopje “Verdiende rewards”. Dit kan na verloop van tijd lekker oplopen! Je rendement wordt elke dag bijgeschreven.

Niet alle munten zijn te staken. Op Bitvavo staat een blauw vierkantje met een wit procentteken achter de naam van de cryptovaluta's die te staken zijn. Dit werkt allemaal heel eenvoudig en automatisch op Bitvavo. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is dus eenmalig een knopje omzetten.

Ook een passief inkomen verdienen met staking? Maak hieronder dan direct een account aan op Bitvavo.

Crypto sturen en versturen van of naar Bitvavo

Wanneer je een account bij Bitvavo opent, heb je daar niet meteen een tegoed staan. Dat kun je aanvullen vanaf je bankrekening met iDEAL, maar eventueel ook met een bij Bitvavo beschikbare cryptocurrency vanaf een ander adres. Dat kan een hardware wallet zijn, maar ook een andere crypto exchange. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Crypto naar Bitvavo sturen

Wil je crypto van een externe wallet naar Bitvavo versturen? Dus vanuit een Ledger (hardware wallet) of vanuit de wallet van een andere exchange? Ga dan vanuit het dashboard naar de cryptovaluta die je wilt ontvangen in Bitvavo.

Onder het tabblad 'storten' vind je jouw unieke walletadres bij Bitvavo. Je kopieert nu het walletadres en vult deze in bij de wallet waar je dit vandaan gaat versturen en klik op versturen. Na enkele minuten staat de crypto op jouw Bitvavo-account.

Check ook:
Stappenplan crypto naar Bitvavo sturen

Crypto staking

Crypto vanaf Bitvavo versturen

Uiteraard is het ook mogelijk om crypto vanuit Bitvavo juist naar een andere exchange te sturen. Zo gebruik je Bitvavo bijvoorbeeld om handig via iDEAL crypto te kopen en dit dan weer door te sturen naar een andere exhange die bijvoorbeeld geen iDEAL ondersteunt.

Dit gaat bijna net zo gemakkelijk als het storten, via het tabblad 'opnemen'. Hier kun je dus crypto van jouw Bitvavo wallet versturen naar een externe wallet, zoals een ledger. Daarvoor heb je het walletadres van de wallet nodig waar je jouw crypto naar toe wil sturen.

Wat tegenwoordig wel nodig is, is dat je de wallet waar je jouw crypto naartoe wilt sturen wel even officieel bevestigt. Dat doe je door een filmpje in je browser te maken, waarop het adres van je wallet goed zichtbaar is. Dit opnemen gaat automatisch in je browser. Bitvavo’s systeem herkent de letters en cijfers in het scherm en zal je externe wallet goedkeuren als veilig adres.

Check ook:
Stappenplan crypto vanaf Bitvavo naar ander adres sturen

Verschil tussen de eenvoudige en geavanceerde omgeving op Bitvavo

De meeste mensen gebruiken Bitvavo om op eenvoudige manier crypto te kopen en verkopen. De “eenvoudige” omgeving is je dashboard waarop je na het inloggen standaard binnenkomt. Wanneer je via je gewone dashboard crypto koopt en verkoopt, betaal je een vast tarief aan kosten en wordt jouw order direct als market order uitgevoerd. Daar merk je verder niets van.

Maar wist je dat Bitvavo ook een geavanceerde omgeving biedt? In de gevanceerde omgeving heb je meer controle over de koop en verkoop van jouw crypto, waaronder het plaatsen van limit orders (je koopt of verkoopt dan pas wanneer de prijs van de door jou gewenste cryptocurrency een bepaalde limiet bereikt)

Eenvoudige omgeving:

De eenvoudige omgeving is ontworpen met beginners in gedachten. Het is gebruiksvriendelijk en biedt een intuïtieve interface voor gebruikers die nieuw zijn in de wereld van cryptocurrency. In de eenvoudige omgeving kun je gemakkelijk cryptovaluta kopen en verkopen tegen de huidige marktprijs met één klik.

Deze omgeving is geschikt voor gebruikers die snel en eenvoudig crypto willen verhandelen zonder veel technische analyses of geavanceerde orderopties.

Geavanceerde omgeving

De geavanceerde omgeving van Bitvavo is bedoeld voor meer ervaren handelaren en biedt geavanceerde handelsopties en hulpmiddelen. Hier kun je gebruikmaken van limit orders, stop orders, en andere geavanceerde ordertypes. Je hebt meer controle over de prijs waartegen je wilt kopen of verkopen en kunt gedetailleerde grafieken bekijken en analyseren om je beslissingen te nemen. Deze omgeving is geschikt voor actievere handelaren

Kortom, over het algemeen kun je met de eenvoudige omgeving snel en gemakkelijk crypto kopen en verkopen, terwijl de geavanceerde omgeving meer opties en controle biedt. Via het dashboard van Bitvavo schakel je eenvoudig tussen deze twee omgevingen.

Uit mijn ervaring is het standaard dashboard van Bitvavo voldoende voor de meeste gebruikers. Wil je een geavanceerder platform gebruiken? Kies dan voor Bybit, met lagere koersen en nog veel meer mogelijkheden en handelsparen, inclusief het traden met hefboom, wat op Bitvavo niet kan.

Kosten bij Bitvavo

Als je handelt in cryptocurrency (kopen en verkopen van digitale valuta), dan bestaan er twee soorten kosten: de taker fee en de maker fee. De manier waarop je koopt en verkoopt, bepaalt het percentage van kosten over het totale aan- of verkoopbedrag.

Taker Fee - 0,25%

Stel je voor dat je direct cryptomunten wilt kopen of verkopen tegen de huidige marktprijs. In dit geval betaal je een 'taker fee' van 0,25%. Dit is omdat je order meteen wordt uitgevoerd, en je dus direct gebruikmaakt van de 'liquiditeit' (beschikbare munten) op de markt. Je koopt en verkoopt op deze manier als je gewoon via de blauwe knoppen in het Bitvavo-dahboard koopt en verkoopt.

Maker Fee - 0,15%

Aan de andere kant, als je een order plaatst die niet meteen wordt uitgevoerd, maar wacht op een betere prijs, betaal je minder, namelijk een 'maker fee' van 0,15%. Je voegt op deze manier namelijk iets toe aan de markt, je 'maakt' liquiditeit, omdat je order in het orderboek blijft staan tot de door jou gewenste prijs wordt bereikt. Dit is een “limit”-order die je invoert via het geavanceerde gedeelte van Bitvavo.

In de praktijk zul je als beginner gebruikmaken van de mogelijkheid om gewoon razendsnel digitale valuta vanuit je tegoed in het Bitvavo dasboard te kopen. Je betaalt dan dus 0,25% aan kosten over het totaalbedrag.

Een voorbeeld: Als je bij Bitvavo voor 1000 euro aan Bitcoin verkoopt, betaal je 0,25% kosten. Dat is 2,50 euro. Dus in plaats van 1000 euro, krijg je 997,50 euro. Deze kosten gaan direct van het verkoopbedrag af.

Geld verdienen met crypto staking

Tip: Hoe meer volume, hoe lager je kosten!

Het is handig om te weten dat de handelskosten zijn gebaseerd op hoe actief je handelt binnen een maand. Hoe meer je handelt, hoe lager je kosten kunnen zijn. Handel je voor meer dan 100.000 euro in een maand? Dan betaal je minder kosten.

En 100.000 euro lijkt misschien veel, maar als je actief handelt, dan loopt het totale volume best snel op. De aan- en verkoopwaarde van al je trades binnen een periode van 30 dagen tellen namelijk mee.

Benieuwd naar de actuele kosten? Op deze pagina zie je een opbouw van alle kosten overzichtelijk in beeld.

Conclusie

Bitvavo is wat mij betreft een van de meest toegankelijke crypto exchanges van de wereld. Het team is erin geslaagd om zeker voor beginners een zeer eenvoudig systeem op te zetten, waar iedereen mee kan werken. Op deze manier is het kopen van crypto echt kinderspel. Bovendien is de exchange gevestigd in Amsterdam en een 100% Nederlands bedrijf. Ze bieden veel garanties, een goede klantenservice en zijn erg betrouwbaar.

Kortom, zeker even een account aanmaken, dan heb je binnen een paar minuten jouw eerste crypto in bezit. Klaar voor de komende bullrun.