• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe overleef je de cryptowinter? 5 tips voor traden in de bear market
september 5, 2022

Zie je de koersen alleen maar dalen en vind je het lastig om te traden in de bear market? Hoe lang blijven de koersen nog dalen en wanneer stap je weer in? Moet je nog HODL’en, of kun je beter verkopen en later nog goedkoper terugkopen? Gewoon afwachten, of juist bijkopen? 

Hoe dan ook, de bear market is een feit. Nu is het dus alleen de vraag hoe je daar het beste mee omgaat en er toch een maximaal rendement uithaalt. Want ook - of misschien juist - in de bear market kun je veel geld verdienen! Daarom 5 tips voor traden in de bear market.

Wat is een bear market in crypto?

Eerst even terug naar de basics. In principe zijn er twee mogelijkheden: de koersen stijgen, of de koersen dalen. Zelfs binnen een redelijk stabiele markt zie je stijgende en dalende golven in de koersen. Een stijgende markt is bullish (stier), een dalende markt is bearish (beer).

Meer dan 20% daling

We spreken van een bear market wanneer de koersen gemiddeld 20% of meer dalen en ook langere tijd op een lager niveau blijven staan (of verder dalen). Een daling van 20% is namelijk meestal slechts een beginpunt voor een bearmarkt.

Zeker bij crypto kan het soms voorkomen dat de koers op één dag met 20% daalt en de volgende dag weer herstelt. Je spreekt dan niet direct van een bearmarkt.

Bearish crypto patronen

Correctie vs. bear market

Zelfs als de koersen enkele maanden laag blijven, spreek je nog niet van een bear market. Een paar maanden van dalende koersen worden ook wel een correctie genoemd. Meestal komen die voor na perioden waarin de koersen eerder hard zijn gestegen. 

Een belangrijk verschil tussen een correctie en een bear markt is hoe lang de daling duurt. Waar correcties zich binnen enkele maanden snel herstellen, kunnen crypto-bearmarkten jaren aanhouden.

Cryptowinter

Wanneer de koersen voor langere tijd dalen, wordt die periode ook wel een cryptowinter genoemd. Een toepasselijke term, aangezien de markt gedurende zo'n tijd in wezen bevroren is. Zo was er een cryptowinter in 2018, nadat de koersen eind 2017 geweldige pieken bereikten. Een paar jaar eerder was er nog een, maar toen was crypto nog niet zo’n hype als het eind 2017 werd.

6 kenmerken van een crypto-bearmarkt

Een bearmarkt betekent dat er een periode van mooie kansen aanbreekt. Steek je kop dus niet in het zand, maar doe juist wat de meeste mensen niet doen. Investeren in de bearmarkt betekent namelijk dat je goedkoop inkoopt en dat je wanneer de koersen weer stijgen het laatste lacht. Maar hoe herken je een bearmarkt? 5 belangrijke kenmerken:

Kenmerk #1: Extreme angst en pessimisme

Angst en pessimisme heersen in crypto-bearmarkten. Om het marktsentiment te meten, is er een Crypto Fear and Greed Index met scores die variëren van 1 tot 100. Lagere scores vertegenwoordigen grotere angst. Scores onder de 49 zijn aan de meer angstige kant, en scores die tussen de 50 en 100 liggen, zijn meestal aan de meer optimistische kant. 

fear and greed index

Wanneer de Crypto Fear and Greed Index voor langere tijd zeer negatief blijft, spreek je van een bear market.

Kenmerk #2: Laag handelsvolume

Minder activiteit is vaak het gevolg van extreme angst en pessimisme in crypto-bearmarkten. Tijdens een bearmarkt neemt de handel doorgaans aanzienlijk af naarmate het vertrouwen van beleggers verdampt. Wanneer het handelsvolume laag blijft en meer lijkt op een vlakke lijn met enkele kleine veranderingen, betekent dit een crypto-winterperiode.

Kenmerk #3: Gebrek aan vertrouwen

Wanneer beleggers geen vertrouwen hebben, handelen ze minder. In mei 2022 verspreidde het gebrek aan vertrouwen zich bijvoorbeeld over de hele cryptowereld nadat Terra's LUNA en TerraUSD stablecoin implodeerden. Doordat mensen minder handelen en posities verkopen, dalen de koersen.

Kenmerk #4: Ongunstige economische omstandigheden

De huidige crypto bear market gaat samen met de malaise op de wereldwijde aandelenbeurzen. De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis als gevolg van de sancties tegen Rusland dragen hieraan bij. De inflatie stijgt enorm, waardoor centrale banken de rentes verhogen. 

Daardoor wordt lenen duurder en komen nieuwe (bouw)projecten moeilijker van de grond. Er ontstaat een negatieve spiraal naar beneden, waardoor meer mensen en investeerders op hun geld blijven zitten, of gedwongen moeten besparen. Investeren in crypto staat op zo’n moment op een laag pitje. Want blijf jij nog investeren als je al je geld al nodig hebt om rond te komen, of een noodpotje met geld wilt opbouwen? De meeste mensen niet.

xrp naar de beurs

Kenmerk #5: Dreigende regelgeving

Overheden weten nog niet zo goed hoe ze met cryptocurrencies moeten omgaan. Naarmate de cryptowereld steeds groter wordt, zien ze dit vaak als bedreiging. Normaal gesproken kan een centrale bank namelijk het geld reguleren. Met crypto is dit niet het geval. Veranderende regelgeving, kan bijdragen aan het ontstaan van een bearmarket. 

Zo is het minen van Bitcoin in China officieel verboden en nemen veel andere overheden maatregelen om het gebruik en de handel in crypto te reguleren of zelfs te verbieden.

Kenmerk #6: Death cross in de grafieken

Een death cross is een technische indicator die in een grafiek verschijnt als er een omkering van de bullmarkt lijk te zijn. De death cross vindt plaats wanneer het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen overschrijdt. Wanneer dit gebeurt, is de kans op een massale verkoop heel groot.

Death cross

Het death cross is geen indicator die alleen op crypto van toepassing is. Al sinds het ontstaan van aandelenmarkten is het altijd een betrouwbare indicator gebleken. In 1929, 1938 en 1974 signaleerde het death cross de komst van bear markets.

5 tips voor traden in de bear market

De bear market is een feit. Rest alleen nog de vraag hoe je er als trader of investeerder voor de langere termijn het beste mee omgaat. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om crypto-bearmarkten te overleven en nog steeds veel geld te verdienen. 

Met de onderstaande strategieën kun je jouw risico en portefeuille beter beheren en vergroot je de kans op mooie winsten, zelfs in de bearmarkt!

Tip #1: Dollar-cost averaging (DCA)

Dollar-cost averaging (DCA) is een techniek waarbij je telkens in stappen een bepaalde coin koopt. Denk bijvoorbeeld aan 100 euro per week crypto kopen, ongeacht de prijs. Wanneer je dat bijvoorbeeld een jaar lang doet, dan is de kans heel groot dat je gemiddeld gezien een geweldige prijs hebt betaalt, waarmee je klaar bent voor een mooie stijging van je kapitaal als de markt weer omdraait.

Tip #2: Hogere stoploss en lagere takeprofit

Ben je een trader? Neem dan eerder verlies op je trades en laat je winsten tegelijkertijd niet te hoog oplopen. Verlaag je takeprofits en neem steeds bescheiden winsten. Vertrouwen op grote prijsstijgingen is in een bear market niet verstandig, omdat de koers vaak snel weer terugvalt naar niveaus onder je aankoopprijs.

Hoewel je door het verlagen van je takeprofits in totaal minder grote winsten maakt, zorg je met deze techniek wel dat je jezelf beschermd tegen grote dalingen. Je maakt in ieder geval winst, onder het motto: kleine beetjes maken samen een grote.

Bitcoin scalping strategie

Tip #3: Ga short!

Shorten in crypto is een manier om bij dalende koersen geld te verdienen. Juist de perioden met grote volatiliteit en dalende koersen bieden namelijk geweldige kansen om extreme winsten te behalen, zeker wanneer je short gaat met een hefboom (leverage).

Short gaan geeft je dus de mogelijkheid om goed aan koersdalingen te verdienen. Via crypto exchange ByBit is het mogelijk om short te gaan met hefboom, waarbij je jouw inzet bijvoorbeeld keer tien kan doen. Je gaat bijvoorbeeld voor 2000 euro short op bitcoin. De hefboom van 10 betekent dat je dan voor 20.000 euro bitcoin koopt. 

Daalt de koers van bitcoin vervolgens 5%? Dan betekent dat je rendement ook x10 gaat. Op die manier verdien je dus 50% op je inleg. Je 2000 euro is dan 3000 euro waard! En wanneer je nagaat dat de koers het afgelopen etmaal met meer dan 15% daalde, dan heb je het over een winst van 150%! Lees meer over short gaan.

Tip #4: Diversifieer je cryptoportfolio

Diversifiëren van je totale portefeuille is altijd een goed idee. Ga dus niet all-in op alleen Bitcoin, Ethereum of XRP, maar spreid je kansen. Het is ook interessant om je voor zeg 75% te focussen op coins die zich al hebben bewezen (bv. de crypto top 10) en daarnaast 25% te investeren in veelbelovende nieuwe projecten waar de koers nog laag van staat. Wanneer zo’n nieuw project gaat knallen, zijn je winsten vaak groter dan nu op BTC en ETH te halen zijn.

Tegelijkertijd zorgt je investering in grote betrouwbare projecten voor een goede buffer, waarmee het bijna gegarandeerd in de toekomst wel goed komt.

SHIB in de crypto top 3

Tip #5: Houd je emoties onder controle

Crypto-bearmarkten zijn vaak een emotionele achtbaan. Door alle dalingen is de verleiding groot om schadelijke, emotionele beslissingen te nemen. Besef alleen: angst en hebzucht dragen bij aan slechte besluitvorming! 

Houd daarom het hoofd koel en besluit niet om alles in een opwelling ineens te willen verkopen, of juist all-in te gaan op het moment waarop je denkt dat de koersen weer stijgen. Een goede DCA- en diversificatiestrategie helpt je op emoties gebaseerde beslissingen te beperken.

Tip #6: Kies voor staking met een stabiel rendement

Tijdens een bear market is staking een ideale manier om de markt uit te zitten. Staking geeft je een gemiddeld rendement van zo’n 6 tot 15% op je portefeuille. Eventueel kun je er zelfs voor kiezen om een groot deel van je portfolio in stablecoins te investeren, zoals USDT of USDC. Je ontvangt dan op jaarbasis gemiddeld 8% rente op je geld. Je geïnvesteerde vermogen blijft hetzelfde waard, omdat de USDT en USDC gekoppeld zijn aan de dollar.

Zodra de markt weer omdraait, bijvoorbeeld als er een golden cross in de grafieken verschijnt, zet je jouw USDT of USDC-posities weer om naar volatielere cryptovaluta’s en lift je mee naar nieuwe hoogten in de toekomst.

Hoe veilig is Tether

Conclusie

Veel mensen vrezen perioden van dalende koersen. Ze keren hun rug naar de cryptomarkt en verkopen al hun coins, of laten alles gewoon achter. Ze verliezen de interesse in investeren, omdat ze op grote verliezen staan. Dat is zonde, want juist in tijden van dalende koersen is het geld te verdienen!

Haak niet af

Omdat de koersen niet langer spectaculair stijgen, haken veel mensen tijdens de bearmarkt af. En dat terwijl de bearmarkt juist een van de beste periodes is om te investeren. “Bear Markets Are Where Millionaires Are Made”, zo luidt niet voor niets een bekend gezegde in de cryptowereld.

DCA

Koop elke week of maand voor een vast bedrag en je zult zien dat je een mooie gemiddelde prijs betaalt. Heb vertrouwen in de toekomst en houd je coins gewoon vast. Als je nu alles verkoopt, zul je jezelf voor je kop slaan als Bitcoin over een aantal jaar boven de 100.000 euro staat. Houd je emoties dus onder controle en zie de bear market als een kans om juist goedkoop in te kopen. 

Ga daytraden

Wil je toch wat actiever met crypto bezig zijn? Dan is actief daytraden is een goede strategie om in de bear market geld te blijven verdienen. Je switcht moeiteloos van long naar short en ziet een daling niet langer als bedreiging. Sterker nog, een daling betekent dan juist geweldige kansen als je short gaat! 

Meld je aan bij ByBit

Ga zelf aan de slag op mijn favoriete exchange ByBit en verdien in zowel stijgende als dalende markten. Oefen met hefboomwerking en maximaliseer je rendement verder. Via de knop hieronder krijg je tijdelijk meer dan 4000 dollar tradingtegoed en gratis airdrops. Zeker even een kijkje nemen dus!