• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • VanEck dient solana ETF aanvraag in, experts onzeker
juni 29, 2024

Groot solana (SOL) nieuws bestormde gisteren de cryptomarkt. De Amerikaanse vermogensbeheerder VanEck heeft namelijk een aanvraag ingediend om een spot Exchange-Traded Fund (ETF) voor solana op de markt te brengen.

Al sinds de historische goedkeuring van ethereum (ETH) spot ETF’s van vijf weken geleden, waarmee het zich in een exclusief rijtje met bitcoin (BTC) heeft gevoegd, wordt er volop gespeculeerd over welke altcoin de volgende zal zijn. Veel analisten hebben Solana als favoriet aangemerkt, en VanEck heeft nu de eerste stap gezet.

Solana ETF-aanvraag

Gisteren diende VanEck een S-1 registratieverklaring in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor zijn zogeheten VanEck Solana Trust.

VanEck biedt sinds januari een spot ETF voor bitcoin aan en staat tevens op het punt om een dergelijk fonds voor ethereum te lanceren.

Een spot ETF is een beleggingsfonds dat direct in de onderliggende activa, in dit geval solana, investeert. Door aandelen in dit fonds te kopen, kunnen beleggers profiteren van de prijsbewegingen van Solana zonder de altcoin zelf aan te hoeven schaffen of op te slaan. Het biedt een gereguleerde, toegankelijke en veilige manier om in Solana te investeren.

Met name voor institutionele beleggers zou de komst van een solana spot ETF goed nieuws betekenen, omdat zij momenteel vaak niet in crypto mogen investeren vanwege de strikte regels waaraan ze moeten voldoen. Dit zou een nieuwe kapitaalstroom creëren, wat de koers van SOL logischerwijs ten goede zou komen.

Crypto-experts twijfelen

Het lot van de introductie van de VanEck Solana Trust ligt volledig in de handen van de SEC. Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas heeft op socialmediaplatform X zijn twijfel geuit of de commissie groen licht zal verkondigen.  De VS heeft momenteel namelijk nog geen op futures gebaseerde solana ETF’s, zoals die er bij bitcoin en ethereum wel waren voordat de spot-beursfondsen werden goedgekeurd. Volgens Balchunas zou een solana spot ETF alleen mogelijk zijn wanneer de SEC een nieuwe president krijgt.

Veel analisten en grote namen uit de industrie hebben eerder ook al twijfels geuit of een andere altcoin zoals solana net als bitcoin en ethereum zijn eigen spot ETF's kan krijgen. De SEC heeft in het verleden namelijk gesteld dat de meeste cryptocurrencies, waaronder solana, effecten (securities) zijn.

Matthew Sigel, hoofd digital assets research bij VanEck, liet middels een post op X weten dat VanEck hier een andere kijk op heeft:

‘’We geloven dat de native token, SOL, vergelijkbaar functioneert met andere digitale grondstoffen zoals Bitcoin en ETH. Net als Ether op het Ethereum-netwerk kan SOL worden verhandeld op digitale asset-platforms of worden gebruikt in peer-to-peer transacties.’’

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.