Wanneer winstnemen? Als je in crypto zit, weet je dat dit soms net een achtbaan is. De koersen gaan tijdens een bullrun hard omhoog, maar na een tijdje ook weer keihard naar beneden. Zonder een goed plan (een exitstrategie) gaat het bijna 100% zeker gebeuren dat je of te lang blijft zitten en eindigt met coins die tot wel 80% of meer zijn gedaald of dat je juist te vroeg uitstapt (en dus winsten mist).
Met een goede exitstrategie bepaal je van tevoren wanneer je winst neemt en wanneer je verlies accepteert. Zo word je geen “bagholder” en ben je toch blij met de winst die je gemaakt hebt.
Wanneer winstnemen? Op de top verkopen is bijna onmogelijk
Realiseer je dat het bijna onmogelijk is om precies op de top te verkopen; je weet namelijk pas achteraf wat die top was. Maar door onderweg winst te nemen, zorg je ervoor dat je uiteindelijk een mooie opbrengst hebt, wat de markt daarna ook doet.
Hier speelt psychologie een grote rol: winnen voelt altijd goed, maar verliezen doet veel meer pijn. Dat noemen ze ook wel verliesaversie. Als je winst neemt, bescherm je jezelf tegen dat nare gevoel van “had ik maar verkocht.”
Het geeft voldoening om te zien dat je een slimme keuze hebt gemaakt en daadwerkelijk iets hebt verdiend, in plaats van alleen maar te hopen op meer.
Word geen “bag holder”
Misschien ken je de term bag holder wel. Een bag holder is iemand die een munt heeft waarvan de waarde flink is gedaald, maar toch blijft vasthouden in de hoop dat het ooit weer goedkomt. Vaak gaat het om mensen die iemand die deze coin op het hoogtepunt van FOMO hebben gekocht, waarna de prijs is ingestort. In plaats van te verkopen en het verlies te accepteren, blijven ze hopen dat de koers weer omhoog gaat, zelfs als dat eigenlijk niet realistisch lijkt. Het is een beetje dat "misschien komt het ooit nog goed"-idee, maar vaak blijft de munt gewoon waardeloos en zit je er maar mee opgescheept.
Zelf veel winst misgelopen met XRP
Zelf zag ik in 2017/2018 mijn inleg van 8000 euro in XRP vertienvoudigen naar 80.000 euro. Achteraf een geweldig resultaat natuurlijk, maar ik hoopte op de magische 100.000 euro en besloot het toch nog even vast te houden. En je raadt het al: dat was de top en vervolgens daalde de koers van XRP weer net zo hard, verder en verder. Uiteindelijk zag ik de 30.000 euro weer in beeld en dat was mijn grens, ik verkocht alles. Natuurlijk was dat nog steeds een geweldig mooie winst van bijna 400%, maar het voelde gewoon dom dat ik niet alles rond de 80k had verkocht en wel 1000% winst (10X) had kunnen pakken.
Er zijn ook genoeg mensen die wel vasthouden en blijven hopen op herstel, dat vaak niet komt en de koersen maar blijven dalen. Ze zien hun complete winst verdampen en soms zelfs opdraaien in een verlies. Dat wil je gewoon voorkomen. In die zin mag ik niet klagen. Op tijd winstnemen zorgt ervoor dat je dan wel misschien niet het echt maximale eruit haalt, maar het is zoals gezegd bijna onmogelijk om de top te voorspellen. Te vroeg verkopen voelt natuurlijk ook niet goed. Dus wat te doen?
Goede exitstrategie voorkomt veel spijt
Sinds die jaren heb ik me voorgenomen om altijd een goede exitstrategie te gebruiken en op die manier mooie winsten te garanderen, zelfs als de onvermijdelijke correctie of zelfs crash komt. Hieronder staan een aantal manieren om zelf een exitstrategie op te stellen. Wanneer je je hieraan houdt, zul je zien dat je veel meer tevreden bent en houd je meer geld over op je account. En dat voelt goed.
Tip: Op crypto exchange Blofin stel je eenvoudig een stop loss of trailing stop loss in en kun je bij je aankoop al meteen een verkooporder instellen, waardoor je automatisch (een deel) winstneemt. Ideaal voor het managen van je eigen exitstrategie.
Hieronder staan een aantal voorbeelden en scenario's over hoe jij je eigen exitstrategie zou kunnen maken:
Scenario #1: Winstnemen bij stijgende koersen
Stel, je koopt een munt voor $1 en die schiet omhoog naar $2, $5 of zelfs $10. Lekker, toch? Maar wanneer verkoop je? Hier zijn wat opties:
Neem winst op vaste percentages
Beslis vooraf dat je bijvoorbeeld bij een winst van 50% of 100% een deel verkoopt. Als de munt naar $2 gaat, verkoop je bijvoorbeeld 25%. Gaat het naar $3, dan nog eens 25%. Zo pak je winst en blijf je deels investeren.
De "moon bag" aanpak
Zodra je investering is verdubbeld, verkoop je genoeg om je inleg terug te krijgen. De rest laat je lekker staan, want dat is "gratis geld". Als de munt crasht? Geen stress. Gaat-ie toch door naar de maan? Pak dan alsnog op verschillende percentages je winst, bijvoorbeeld bij een 5X, 10X en laat de rest daarna gewoon doorlopen (Ik bedoel, stel dat je dit had gedaan bij Bitcoin sinds 2013…)
Trailing stop-loss instellen
Als de koers stijgt, kun je een trailing stop-loss gebruiken. Dit betekent dat je automatisch verkoopt als de koers een bepaald percentage zakt vanaf de hoogste prijs. Zo pak je nog steeds winst als de markt ineens instort. Dit stel je bij Blofin trouwens eenvoudig in.
Scenario #2: Verliezen beperken bij dalende koersen
Oke, soms gaat het gewoon mis. Maar blijven zitten met waardeloze munten? Nee, liever niet. Hier is hoe je dat voorkomt:
Stop-loss instellen
Stel, je koopt een munt voor $10. Je kunt een stop-loss instellen op $8, zodat je automatisch verkoopt als de prijs te veel daalt. Zo voorkom je dat je hele investering verdampt.
Schakel je emotie uit
Als de prijs blijft dalen, komt de gedachte: "Misschien herstelt het wel!" Dat is precies hoe je een “bag holder” wordt. Dus, blijf realistisch en verkoop ook bij een daling alles of steeds een percentage als je toch echt denkt dat de munt zal herstellen.
Niet hopen, maar analyseren
Check waarom de koers daalt. Is het de hele markt of is het specifiek de munt? Als een project niet levensvatbaar is, verkoop en investeer ergens anders in. Je geld vast laten zitten in een hopeloze coin betekent soms dat je al je geld gewoon kwijt bent, terwijl het in een andere coin toch weer een mooie winst had kunnen opleveren.
Maak een plan: jouw eigen exitstrategie
Als je het slim aan wilt pakken, maak je al voordat je koopt een duidelijk plan. Schrijf op wanneer je koopt, hoeveel winst je wilt pakken en hoeveel verlies je accepteert. Houd je vervolgens ook echt aan je plan en laat je emoties je niet overnemen. FOMO (Fear Of Missing Out) en hoop zijn slechte raadgevers. En besef: niemand wint altijd. Het gaat er allemaal om dat je over de lange termijn meer goede dan slechte beslissingen maakt.
De sleutel naar succes: houd de controle over je winsten en beperk je verliezen
Een exitstrategie betekent niet dat je geen risico meer loopt, maar wel dat je controle hebt over je winsten en verliezen. Je wint wat, je verliest wat, maar je blijft wel in de game zonder vast te zitten met waardeloze munten en stelt je winsten zeker. Trust me, iets voor weinig geld verkopen terwijl je weet wat je had kunnen hebben, voelt ook niet prettig.
Exitstrategie instellen via Blofin
Via de crypto exchange Blofin koop en verkoop je gemakkelijk crypto, met of zonder hefboom. Op Blofin stel je eenvoudig een stoploss of trailing stoploss in en kun je bij je aankoop al meteen een verkooporder instellen, waardoor je automatisch (een deel) winstneemt. Ideaal voor het managen van je eigen exitstrategie.
Verder kent Blofin geen KYC, dus je handelt er helemaal anoniem. Wanneer je via de knop hieronder een account aanmaakt, krijg je bovendien 10% van je eerste storting als cashback op je tegoed. Zeker even proberen dus!