Wat is er aan de hand met Solana? Kopen of verkopen? Solana lijkt op dit moment op een kruispunt te staan. De meningen zijn namelijk sterk verdeeld: sommige investeerders zien het als een enorme kans, terwijl anderen vrezen dat de koers binnenkort compleet kan instorten. In dit artikel bespreek ik zowel de bullish als de bearish argumenten voor Solana en zet ik de belangrijkste punten op een rij.
Wat is Solana precies?
Even een opfrisser: Solana (#SOL) is een supersnelle cryptocurrency die sinds 2020 op de markt is. Maar achter de schermen zijn ze al sinds 2018 bezig met de ontwikkeling. Het grote idee achter Solana? Alles sneller en goedkoper maken dan de oudere cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum.
Waar Bitcoin maar een paar transacties per seconde aankan en Ethereum ook tegen zijn limieten aanloopt, gooit Solana het over een heel andere boeg. Deze munt kan namelijk meer dan 50.000 transacties per seconde verwerken en dat voor bijna geen transactiekosten. Dat maakt het ideaal voor iedereen die snel en goedkoop wil handelen of applicaties op de blockchain wil bouwen.
Nog steeds een van de meest innovatieve cryptoprojecten
Doordat Solana gebouwd is met de nieuwste technieken, heeft het veel van de ‘kinderziektes’ van oudere cryptomunten opgelost. Daardoor is het binnen korte tijd erg populair geworden. Veel mensen zien Solana als een van de meest innovatieve en veelbelovende cryptoprojecten van dit moment en dat is ook gebleken uit de stijging van de koers in de afgelopen 5 jaar.
Op het moment van schrijven in februari 2025 staat Solana (SOL) op zo’n 174 dollar, maar heeft in januari 2025 een nieuw all time high van ruim 293 dollar neergezet. In heel 2020 was die koers nog maar een paar dollar. Tel uit je winst.
Solana op een kruispunt: nu kopen of niet?
Op dit moment lijkt Solana dus op een kruispunt te staan, waarbij de prijs of weer hard gaat stijgen, of er juist een flinke dip aan zit te komen. Wat kun je het beste doen en waardoor kan de prijs dan stijgen of dalen? Ik zet de verschillende argumenten hieronder voor je op een rij.
Bearish argumenten: Waarom Solana een risico is
Bearish #1: FTX terugbetalingen en mogelijke dump
FTX, de exchange die door fraude failliet is gegaan, is begonnen met terugbetalingen aan gedupeerden, en op 1 maart komt er 11,2 miljoen Solana vrij, ter waarde van 2,2 miljard dollar. Als grote investeerders deze coins massaal verkopen, kan dit een flinke koersdaling veroorzaken. Dit is op dit moment het grootste risico op een koersdaling, omdat zodra een grote groep investeerders gaat verkopen de koers daalt, waardoor andere investeerders ook weer extra willen verkopen en de koers nog verder daalt.

Bearish #2: Daling in actieve adressen
Het aantal actieve Solana-adressen is de laatste tijd met maar liefst 50 procent gedaald. Dit geeft indirect aan dat het gebruik van Solana afneemt en vooral dat er op dit moment een negatief sentiment rondom het netwerk is.
Bearish #3: Afnemend handelsvolume
Niet alleen het aantal actieve adressen neemt bij Solana af, ook de netwerkactiviteit daalt sinds oktober 2024. Hoewel Solana nog steeds een van de meest actieve blockchains is, komt de daling vooral door de hype rondom memecoins, waar mensen op dit moment liever actief mee traden en Solana vasthouden of verkopen.
Bearish #4: Bearish technische analyse
De koers van Solana heeft niet lang geleden een belangrijke support naar beneden doorbroken en een lagere low neergezet. Dit is meestal geen goed teken, omdat dit aangeeft dat er hoogstwaarschijnlijk een verdere daling komt. Corne verwacht dat er mogelijk nog een verdere daling komt, met een potentieel dieptepunt rond de 120 dollar, een historisch sterke supportzone.

Bullish argumenten: Waarom Solana toch kan verrassen
Maar goed, aan de andere kant blijft Solana natuurlijk een revolutionaire blockchain met een goed fundament, die zich in de praktijk bewezen heeft. Daarom zijn er ook eigenlijk net zoveel argumenten te noemen waarom Solana de komende maanden juist misschien wel nieuwe records kan neer gaan zetten. Ik zet ook de argumenten voor een bullish scenario voor je op een rij:
Bullish #1: Negatief sentiment creëert kansen
Historisch gezien gebeurt vaak het tegenovergestelde van wat de meerderheid denkt. Omdat velen verwachten dat Solana verder daalt, zou dit een kans kunnen zijn voor een onverwachte stijging.
Bullish #2: Short squeeze mogelijk
Als Solana weer boven de 200 dollar uitkomt, kan er een short squeeze plaatsvinden, waarbij 1,2 miljard dollar aan shortposities geliquideerd wordt (de investeerders die een verdere koersdaling verwachten moeten hun posities sluiten of meer bijkopen). Dit kan de koers juist ineens heel snel laten stijgen.

Bullish #3: Potentieel Solana ETF in 2025
Grote partijen zoals Pantera voorspellen dat er in 2025 mogelijk een Solana ETF komt, net zoals dit voor Bitcoin en Ethereum al het geval is. De komst van een Solana ET trekt gegarandeerd meer grote institutionele investeerders aan en zal de prijs van Solana (SOL) flink opdrijven.
Bullish #4: Technische herstelmogelijkheden
Als Solana erin slaagt om de neerwaartse trend te doorbreken en opnieuw support opbouwt, kan dit een indicatie zijn van een nieuwe opwaartse trend, die ook andere investeerders en analisten zal opvallen. Zij zullen bij een ommekeer van de trend naar bullish weer meer gaan bijkopen en daardoor zal de prijs weer verder gaan stijgen.
Ondanks alle bullish signalen heeft Corné zijn grootste Solana-posities verkocht. Vooral vanwege de onzekerheid rondom de unlock ter waarde van 2,2 miljard dollar op 1 maart 2025.
Hij wacht af of de prijs sterk daalt en overweegt om opnieuw in te stappen rond het 120 dollar-niveau. Wanneer het omgekeerde gebeurt en Solana de neerwaartse trend doorbreekt en weer bullish wordt en sterk herstelt, dan zal hij weer opnieuw instappen.
Conclusie: Solana kopen of niet?
De keuze om Solana te kopen, verkopen of vast te houden hangt af van je eigen verwachtingen. Er zijn zowel bullish als bearish signalen, en de komende weken zullen waarschijnlijk de doorslag geven. Ondanks de dalende trend, kan het nu juist een mooi goedkoop moment zijn om Solana te kopen, omdat Solana er fundamenteel nog steeds heel goed voor ligt. Solana blijft aantrekkelijk door de snelheid en lage transactiekosten, wat een groot voordeel biedt ten opzichte van Ethereum. Nieuwe projecten blijven het ecosysteem versterken en de adoptie groeit gestaag.
Wat te doen?
Verkopen? Als je denkt dat de unlock van 1 maart een enorme daling zal veroorzaken, kan het verstandig zijn om nu (gedeeltelijk) uit te stappen en later goedkoper terug te kopen.
Bijkopen?
Als Solana rond de 120 daalt, is dat historisch gezien een sterk steunpunt en een mooie buitenkans om goedkoop Solana te kopen.
Blijven zitten?
Heb je vertrouwen op de lange termijn en kun je tegen volatiliteit? Dan kan het de moeite waard zijn om gewoon te HODL’en.
Solana kopen of verkopen? Dat doe je gemakkelijk en snel via Blofin, mijn favoriete crypto exchange van dit moment. Je trade er met hefboom tot 150X, hoeft geen paspoort- of rijbewijsgegevens te uploaden (geen KYC) en je werkt in een professioneel ogende eenvoudige interface. Daarnaast krijg je een mooie welkomstbonus op je eerste storting als je je via de knop hieronder aanmeldt.