• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is fundamentele analyse? Onmisbaar wanneer je voor de lange termijn investeert!
oktober 7, 2022

Wanneer je bezig bent met investeren in crypto of aandelen, heb je de term fundamentele analyse misschien vast al eens voorbij zien komen. Zoals het woord fundamenteel al een beetje zegt, houdt fundamentele analyse zich vooral bezig met de essentie of kern van een cryptocurrency. 

Waar traders vooral kijken naar koersgrafieken en technische analyse, is fundamentele analyse daardoor onmisbaar voor HODL’ers en investeren in crypto voor de lange termijn. Maar wat is fundamentele analyse precies?

Wat is fundamentele analyse?

Fundamentele analyse is een term die oorspronkelijk uit de aandelenhandel afkomstig is, maar net zoals technische analyse ook veel bij crypto wordt toegepast. Bij een fundamentele analyse kijk je niet zozeer naar het koersverloop van een coin, maar leg je de focus op de achtergrond en het idee achter de cryptocurrency zelf. Je onderzoekt bijvoorbeeld wat wil de coin wil bereiken, hoe ze van plan zijn dat te doen. 

Hoe is het team achter de coin en wat is de huidige market cap? Hoeveel actieve wallets zijn en en hoe lang bestaat de munt al? Welke concurrenten kent de coin en wat zijn hun toekomstplannen? Hoe verhouden zich die tot de cryptocurrency waarin je wilt investeren? Veel cryptocurrencies hebben een zogenaamde whitepaper, waarin je veel informatie terugvindt.

Do your own research

In de cryptowereld wordt fundamentele analyse ook wel ‘Do your own research’ genoemd. Dat wil eigenlijk niet meer zeggen dan niet zomaar in een coin te stappen, omdat er bijvoorbeeld een hype is, of je door FOMO voelt dat je een currency ook wilt kopen. In dat geval is de kans groot dat je op de piek koopt, of onbedoeld meedoet aan een pump-and-dump-scenario.

Wat is het nut van fundamentele analyse?

Aan de hand van alle gegevens die je hebt verzameld, kun je redelijk bepalen of de cryptocurrency die je wilt kopen overgewaardeerd of juist ondergewaardeerd is. Is de prijs eigenlijk te laag? Dan is het misschien een mooie koopkans. Andersom kan natuurlijk ook: bij een hoge koers laat je de coin liever even voor wat het is en kun je na een koersdaling alsnog instappen.

Voorkomen van handelen op emotie

Het uitvoeren van een fundamentele analyse zorgt ervoor dat je weloverwogen beslissingen neemt en minder emotioneel handelt. Want juist het kopen en verkopen op basis van emotionele gemoedstoestand leidt vaak tot verlies. Fundamentele analyse verkleint dus je kans op verlies en vergroot de kans dat je een goede investering doet die je op de lange termijn een geweldig rendement oplevert.

Het doen van een fundamentele analyse voorkomt helaas niet dat je gegarandeerd geen verlies zult maken, maar verkleint de kans erop wel enorm. Door fundamentele analyse pik je de goede en slechte projecten er snel uit. Met andere woorden: je koopt geen shitcoins meer.

Verschil fundamentele en technische analyse

Wanneer je op YouTube naar video’s over jouw favoriete cryptocurrencies kijkt, zie je vaak dat zij vooral bezig zijn met het analyseren van de koersgrafieken en het herkennen van patronen. Het trekken van lijnen in grafieken is technische analyse. 

Deze vorm van analyse is ook erg populair, maar vooral geschikt om het koersverloop op relatief korte termijn te voorspellen. Daarom is het een favoriete analysemethode voor (day)traders. Lees meer over technische analyse en 7 belangrijkste bullish patronen.

Geen zin in fundamentele analyse?

Lijkt het uitvoeren van een fundamentele analyse je nogal veel werk, of erg lastig? Het kan inderdaad een uitdagende klus zijn om alle benodigde achtergrondinformatie te verzamelen en daar voor jezelf de juiste conclusies uit te trekken.

Gevestigde cryptocurrencies

Veel mensen kiezen er daarom voor om vooral naar gevestigde cryptocurrencies met een sterke reputatie te kijken. Deze coins hebben al meerdere stormen en de tand des tijds op de cryptomarkt doorstaan. Met andere woorden, ze hebben een stabiele grote market cap, zijn liquide, gerespecteerd, betrouwbaar en een echte pijler tussen andere bestaande munten. 

Veilige investeringen

Dit maakt ze over het algemeen veilige investeringen, vooral in bearmarkten. Met dit soort cryptocurrencies zit het fundamenteel helemaal goed. Ze worden ook wel ‘blue chip’-crypto's genoemd.

trading dagboek

Blue chip-crypto's

Bitcoin en Ethereum zijn echte ‘blue chip’ cryptocurrencies, oftewel echte gevestigde namen in de cryptowereld die naar alle waarschijnlijkheid nog lange tijd zullen blijven bestaan en groeien.

Bij duizenden altcoins en andere cryptoprojecten is dat nog maar de vraag. Er zijn er maar weinig die al een voldoende sterke reputatie hebben verdiend of een marktkapitalisatie hebben bereikt die de blue chip-status waardig is. 

Goede keuze maken

Door simpelweg een blue-chip cryptocurrency te kiezen, is het fundamentele onderzoek als het ware al voor je gedaan en maak je sowieso een goede keuze.

De meeste coins in de crypto top 10 zijn echte blue chips, zoals BTC, ETH, XRP, ADA, BNB, SOL en DOT. Fundamentele analyse overslaan door een blue chip cryptocurrency te kopen? Wat zijn blue chip cryptocurrencies?.

Conclusie

Fundamentele analyse zorgt ervoor dat je jouw emoties zoveel mogelijk uitschakelt en vooral kijkt naar de kern van een bepaald project. Op die manier voorkom je dat je meegaat in de FOMO, of een hype rondom een mogelijke slechte coin die na je aankoop weer hard crasht. Na een fundamentele analyse weet je welke cryptocurrencies hun koers waard zijn en zie je kansen om laag in te kopen. 

Anker in de bearmarkt

Bovendien doorsta je met een coin waarmee het fundamenteel goed zit een bearmarkt beter. De kans is namelijk klein dat een fundamenteel goede coin ten onder zal gaan, als het met de kern goed zit. Een goed alternatief voor het zelf doen van een fundamentele analyse is het kopen van zogenaamde blue chip cryptocurrencies, oftewel gevestigde namen die hun status in de afgelopen jaren dik hebben verdiend. 

Crypto kopen

De vier bekendste currencies waarvoor je eigenlijk geen fundamentele analyse meer hoeft uit te voeren zijn Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP (XRP) en Cardana (ADA). Hiermee zit je de komende jaren in ieder geval goed, wat er ook gebeurt! Je koopt ze eenvoudig en snel via iDEAL op Bitvavo, de grootste crypto exchange van Nederland.