Cryptocurrency swing trading is de ideale manier om extra winst te maken met cryptocurrencies, zonder dat je er elke dag mee bezig hoeft te zijn. Het is een mooie aanvulling op het HODL’en van je favoriete coins en juist een perfect alternatief voor als je niet actief wilt daytraden.
In deze beginnersgids cryptocurrency swing traden leg ik je er alles uit, zodat jij binnen no-time je eerste mooie winsten maakt!
Wat is cryptocurrency swing trading?
Swing trading is het handelen in crypto op basis van de actuele trend, of anders gezegd de schommelingen tussen pieken en dalen van de koersen. De koers beweegt namelijk in een soort karteltand en nooit stabiel naar boven of naar beneden.
Het idee erachter is mee te liften als de koersen omhoog gaan en op tijd uit te stappen voordat de koersen weer gaan dalen. Andersom kun je door middel van futures overigens ook speculeren op koersdalingen en daarmee verdienen.
Technische analyse
De meeste mensen kijken vooral naar de koersgrafieken om in- en uitstapmomenten te bepalen. Dit wordt ook wel technische analyse genoemd. Eventueel aangevuld met het in de gaten houden van het actuele nieuws, vormt technische analyse een ideaal uitgangspunt bij swing trading.
Geschikt voor swing trading
Cryptocurrencies lenen zich uitstekend voor swing trading, omdat de koersuitslagen behoorlijk groter zijn dan bij aandelen of andere beleggingen. Als trader zijn grotere koersuitslagen heel interessant, omdat je er op die manier sneller goed mee verdient, terwijl de transactiekosten daardoor ook een relatief kleiner deel van je winst uitmaken.
Verschil swing trading en daytrading
Het grote verschil tussen daytrading en swing trading is dat je bij swing trading een wat grotere tijdlijn toepast. Waar je bij daytrading letterlijk een of meerdere trades per dag doet, doe je bij swing trading gemiddeld een trade binnen een paar dagen of zelfs weken.
Je handelt ook met grotere koersbewegingen, die ook wel een ‘swing’ worden genoemd. Op die manier kun je door minder te traden, juist meer verdienen.
Ook swing traden?
Swing traden vereist dat je de koersgrafieken leert te interpreteren. Hoewel swing trading vergeleken met daytrading minder intensieve aandacht nodig heeft, is het verstandig wel de basis van technische analyse te kennen.
Met andere woorden, weet je bijvoorbeeld wat de steun en weerstand zijn? Wanneer zegt een koersgrafiek dat er een stijging of juist daling zit aan te komen? Kun je terugkerende bullish of juist bearish patronen herkennen? En weet je ook wanneer je op tijd winst of juist je verlies moet nemen? In die zin verschilt swing trading niet van daytrading, alleen de termijn waarnaar je kijkt verschilt.
Tip: ontdek of cryptocurrency swing trading iets voor je is, in het gratis crypto webinar van Corné Marchand.
Hoe start je met swing traden? Een beginnersgids
Bij swing trading gaat het er vooral om dat je meelift op de richting van de koers. Wanneer je naar de koersgrafieken kijkt, zie je vaak duidelijke golfbewegingen. De koers gaat een aantal dagen, weken of zelfs maanden naar boven of naar beneden. Het is de kunst om deze trends te herkennen en daarop in te spelen.
Beter nog is het, wanneer je aan de hand van de koersgrafieken leert te zien wat de koers in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk zal gaan doen. Daarvoor raad ik je aan om naar de meest bekende en betrouwbare patronen te kijken. Er zijn zowel voor bullish als bearish patronen. Bekijk ze goed en probeer vervolgens om deze patronen in de crypto van jouw voorkeur te herkennen. Dit helpt je vaak al heel goed om het gevoel te krijgen, waarna je het kunt toepassen als je echt begint met swing traden.
Steun en weerstand
Veel traders letten op de zogenaamde steun en weerstand in de koersgrafieken. Dat zijn punten waarop de koers vaak afketst, of soms doorheen breekt.
Wat is een steun?
In het kort betekent de steun een belangrijk punt van de koers op een trendlijn. De trendlijn zie je door alle toppen of juist de dalen met elkaar te verbinden. Wanneer de koers daalt in een stijgende trend, dan vindt de koers vaak steun op de trendlijn. Je ziet dan vaak dat de koers bij het bereiken van de steun weer opveert en dus een goed koopmoment kan zijn.
Voorbeeld van een steun
Wat is een weerstand?
Aan de andere kant zie je dit fenomeen ook vaak duidelijk terug in een dalende (of horizontale) trend, waarbij de koers stijgt. De koers ondervindt dan juist weerstand zodra stijging de dalende trendlijn nadert.
Veel mensen kijken naar de trendlijnen en bijbehorende steunen en weerstanden en handelen ernaar. Daardoor ontstaat vaak een voorspelbaar patroon en een duidelijk trendkanaal, waarvan de toppen en dalen goede koop- en verkoopsignalen geven.
Voorbeeld van een weerstand
Zo vind je de steun en weerstand
Wanneer je naar een koersgrafiek kijkt, zie je daarin vaak een aantal duidelijke trends terug. Bekijk de koers over de laatste dag, week, maand of langer van je favoriete cryptomunt maar eens.
Trek vervolgens een lijn tussen alle toppen en doe hetzelfde bij alle dalen. In de meeste gevallen zie je duidelijke ‘kanalen’ waarbinnen de koers een tijdje beweegt. Zo’n trendkanaal kan stijgen of dalen, maar zich ook horizontaal aftekenen. De vroegere weerstanden en steunen zijn alle toppen en dalen van de trendkanalen.
Kijk nu naar het laatste duidelijke trendkanaal, tot aan de koers van vandaag. Staat de koers bovenaan, onderaan of ergens in het midden van het kanaal? Als hij onderaan staat, is dat misschien een goed koopmoment. Staat de koers juist bovenaan het kanaal?
Dan is de kans groot dat de koers binnen afzienbare tijd weer gaat dalen richting de onderkant van het trendkanaal. Je kunt dan beter even wachten met kopen, of juist speculeren op een koersdaling en zo alsnog geld verdienen.
Staat de koers ergens in het midden? Dan kun je beter even niets doen en kijken hoe de koers zich ontwikkelt.
Lees meer over steun en weerstand en tips om ze te herkennen.
4 belangrijke punten voordat je begint met swing traden
Op zich heb je hiermee al de basis om te gaan swing traden. Kortom, let op:
- De algemene trend (gaan de koersen naar boven of juist naar beneden?). Onthoud: ‘the trend is your friend’!
- Herken je de bekende patronen?
- Zie je hoe de markt reageert op steunen en weerstanden?
- Weet je wanneer je winst neemt, of juist wanneer je een verlieslatende positie sluit?
Hoeveel geld heb je nodig om met swing trading goed te verdienen?
Om te gaan swing traden, maakt het in principe niet uit met hoeveel geld je investeert. Wanneer je er nog maar net mee begint, is het misschien verstandig om nog niet zoveel geld te investeren, omdat je er eerst nog een goed gevoel voor wilt krijgen.
Daarna kun je jouw inzet natuurlijk altijd verhogen. Heb je het spelletje eenmaal door en wil je er echt een mooi inkomen mee gaan verdienen? Dan is het goed om te weten dat het inkomen afhangt van je totale inleg per trade en het aantal keren dat je per maand of jaar handelt.
Mooi rendement per jaar
Een swing trader handelt niet zo vaak als een daytrader, maar laat zijn winsten juist wel vaker langer doorlopen. Een rendement tussen 50 en 100% per jaar is al heel mooi. Aan de hand daarvan kun je zelf uitrekenen welk bedrag je nodig hebt om dat doel te bereiken.
Mijn persoonlijke inleg per trade
Zelf handel ik met gemiddeld 8.000 tot 10.000 euro per trade en zet ik mijn stoploss op 3% onder de aankoopkoers. Winst neem ik deels op meerdere punten, bij 2%, 5% en de rest laat ik doorlopen tot 10% winst.
Natuurlijk vind ik het ook leuk om hogere rendementen te halen, maar daarvoor heb ik een portfolio waarin ik coins vasthoud voor de langer termijn, oftewel HODL.
Hoeveel rendement pak je gemiddeld per swing trade?
Per trade is een rendement van 5 tot 10 procent al heel erg mooi. Het hangt verder helemaal af van hoeveel risico je durft te lopen en of je op tijd zowel winst als verlies neemt. Heel belangrijk hierin is om vooraf je uitstappunten vast te stellen. Zo raak je niet verstrikt in een groot verlies, omdat je met jezelf af hebt gesproken wanneer je verkoopt als de koers onverhoopt toch niet de richting op gaat die jij verwacht.
Risk management
Dat brengt me meteen naar het volgende onderdeel, want wanneer je crypto koopt, weet je van tevoren dat je een risicovolle investering doet. Je kunt (meestal) niet meer verliezen dan je inleg, maar je inleg wel 5 of zelfs 10 keer of meer verdubbelen. En dat maakt het wat mij betreft het risico zeker waard!
Wanneer je jezelf aan een aantal regels houdt, maak je het risico op verlies bovendien zo klein mogelijk. Dit noemen we ook wel risk management, of risicomanagement.
Bescherm en groei jouw vermogen
Risk management is namelijk de perfecte manier om jouw vermogen niet alleen te beschermen, maar ook flink te laten groeien. Bij effectief risk management in crypto gaat het erom dat je jezelf realiseert dat je met elke koop het risico loopt op verlies en een plan hebt om dat mogelijke verlies te beperken.
Geef emotie geen kans
Dat betekent vooral dat je na een koop van tevoren precies weet bij welke koers je verkoopt, zowel bij winst als bij verlies. Op die manier zorg je ervoor dat je verlies niet te hoog oploopt als de koers daalt, en voorkom je dat je te laat verkoopt als de koers na een mooie papieren winst toch weer terugvalt. Beide scenario’s zijn bij crypto namelijk niet ondenkbaar.
Zo voorkom je verliezen met swing traden
Laat je jezelf niet leiden door emoties, maar heb je een duidelijke tradingstrategie en volg je je eigen regels als een robot op?
Houd je al je trades bij een een logboek, zodat je duidelijk ziet hoe succesvol je tradingstrategie is? Zo niet, pas je jouw strategie aan?
Ben je voortdurend op zoek naar manieren om de kwaliteit van je trades te verbeteren, je winst te maximaliseren en je verlies te minimaliseren?
Lees ook: Wat is risk management en hoe pas je het effectief toe?
Wat zijn de voordelen van swingtraden?
Swing trading tips
Voordat je met swing traden start, hier nog een paar goede tips:
- Accepteer dat je de eerste trades ‘leergeld’ betaalt. In deze periode maak je waarschijnlijk wel wat stomme fouten en verlies je wat geld. Dit is niet erg, maar kun je simpelweg beschouwen als de prijs die je betaalt om te leren swing traden.
- Spreek met jezelf altijd een stoploss en stop profit af. Zo voorkom je dat je verliezen lijdt en neem je tijdig winst
- Houd de trend altijd in de gaten. Wees bijzonder alert wanneer de koers een steun of weerstand doorbreekt. Bij het neerwaarts doorbreken van een steun, zakt de koers vaak ineens harder weg, terwijl bij het opwaarts doorbreken van een weerstand de koers juist ineens hard naar boven kan spuiten.
- In een bearish periode loop je meer risico op plotselinge grote koersdalingen.
- Verdiep je in technische analyse (leer grafieken en basispatronen te herkennen)
- Volg het nieuws rondom de crypto waarin je hebt geïnvesteerd (niet alles draait om de koersgrafieken)
- Volg eventueel een crypto training of cursus
Conclusie
Swing traden is een geweldige manier om extra inkomen te realiseren. Toch is het net zoals bij daytrading heel belangrijk dat je goed wordt in het voorspellen van de koersontwikkeling. Dat doe je vooral door technische analyse toe te passen.
Spreek tegelijkertijd met jezelf af dat je jouw emoties geen kans geeft. Houd het zakelijk en weet wanneer je verkoopt, zowel bij winst als verlies.
Zoek je een goede start om te leren swing traden? Volg het gratis crypto training webinar van Corné Marchand en je bent binnen no-time op weg naar je eerste succesvolle swing trade! Meld je hieronder gratis en direct aan.