• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Is de bearmarkt begonnen? Zo ga je er het beste mee om
april 7, 2025

Is de bearmarkt begonnen? Bitcoin (BTC) en altcoins hebben de afgelopen dagen behoorlijk wat turbulentie doorgemaakt. Nadat Bitcoin zich een tijdje stabiel leek te houden, dook de prijs na de aankondigingen van de importheffingen door Trump toch onder de $80.000.

De prijs dook zelfs even onder de $75.000, wat toch de vraag oproept: is de bearmarkt begonnen? En zo ja, hoe ga je daar het beste mee om?

Bitcoin duikt onder de $80.000: Wat is er aan de hand?

Op zondag 6 april 2025 verloor Bitcoin bijna 7% van zijn waarde en zakte het naar een dieptepunt van $75.000, een niveau dat we al ruim drie maanden niet meer gezien hebben. De oorzaak van deze plotselinge daling is vooral te koppelen aan de economische situatie in de Verenigde Staten.

President Donald Trump kondigde nieuwe importheffingen aan, wat leidde tot zorgen over een mogelijke nieuwe handelsoorlog en een vertraging van de wereldeconomie.

bullmarkt-voorbij-of-niet-bitcoin

Hoewel steeds meer mensen Bitcoin net zoals goud zien als veilige haven in tijden van crisis, was de reactie van de markt niet zoals verwacht. Toen de Aziatische aandelenmarkten open gingen, kwam er een golf van panic selling op gang.

Ook de beurzen in Amerika zagen dalingen van meer dan 4% en Bitcoin kon de druk niet weerstaan, met een stevige terugval tot gevolg. Dit had niet alleen invloed op Bitcoin, maar ook bijna alle altcoins kregen harde klappen, waarbij van de grootste altcoins vooral Ethereum, XRP en Solana bijna 15% van hun waarde verloren.

Extreme volatiliteit

Het is niet alleen de prijs die wankelt; ook het Crypto Fear & Greed Index gaf aan dat de stemming onder beleggers "extreme angst" uitdrukt, met een daling van maar liefst 11 punten tot 23. Dit is een belangrijk signaal van de onzekerheid die in de lucht hangt.

Kortom, het lijkt erop dat de veerkracht van Bitcoin de komende dagen zwaar op de proef zal worden gesteld. Als de onzekerheid over het Amerikaanse economische beleid aanhoudt, kunnen we nog meer bewegingen zien die de markt verder beïnvloeden.

Is dit het begin van een bearmarkt voor crypto?

Nu de prijs van Bitcoin onder de $80.000 is gedoken, zijn veel mensen bang dat dit het begin is van een langere periode van dalingen. Het is volgens mij zeker mogelijk dat we een bearmarkt ingaan, vooral omdat er misschien wel een economische recessie zit aan te komen. En bovendien horen dips er natuurlijk ook gewoon bij.

wat is een bear trap

Wat zijn de kenmerken van een bear market?

De cryptomarkt staat bekend om de extreme schommelingen, maar er zijn bepaalde periodes waarin de prijzen langer dan normaal dalen. Deze periodes noemen we een bear market, of een bearmarkt. Wat zijn nou de tekenen dat de markt in zo'n fase zit? Ik zet ze even voor je op een rij:

Kenmerk #1: Extreme angst en pessimisme met dalende koersen

In een bearmarkt heerst er vaak een sfeer van angst en pessimisme. Beleggers verliezen hun vertrouwen in de markt, en de Crypto Fear and Greed Index wordt vaak een goede indicator om het sentiment te meten.

Deze index varieert van 1 tot 100, waarbij een score onder de 49 meestal aangeeft dat er sprake is van angst, en een score onder de 20 wijst op extreme angst. Als deze index langdurig in het negatieve gebied blijft, is dat een sterke indicatie voor een bearmarkt.

Kenmerk #2: Gebrek aan vertrouwen

In een bearmarkt verliezen beleggers vaak (tijdelijk) het vertrouwen in crypto. Dit kan komen door grote gebeurtenissen, zoals de implosie van een grote stablecoin of een project dat faalt. Bijvoorbeeld, in mei 2022 verloor de cryptomarkt veel vertrouwen na de crash van de LUNA stablecoin, wat leidde tot een algemene verkoopdruk en dalende prijzen.

Dit verlies van vertrouwen zorgt ervoor dat beleggers minder handelen en hun posities afbouwen. Nu zie je dat Trump met het circus rond zijn wereldwijde importheffingen ook zorgt voor minder vertrouwen, wat sterk samenhangt met het volgende punt in deze lijst.

Cryptomarkt volgt aandelenbeurzen

Kenmerk #3: Ongunstige economische omstandigheden

De bredere economische situatie heeft vaak invloed op de cryptomarkt. Tijdens een bearmarkt zie je vaak dat de malaise in de wereldwijde aandelenmarkten ook de cryptomarkt beïnvloedt.

Een stijgende inflatie, de invloed van het beleid van centrale banken, regelgeving rondeom crypto en geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne, Gaza en misschien wel een invasie van China in Taiwan, kunnen de markt verder onder druk zetten. Investeren in risicovolle assets, zoals crypto wordt dan even op een lager pitje gezet, omdat mensen hun geld vasthouden op de spaarrekening of stabielere investeringen.

Ook wanneer de regelgeving rondom crypto verandert of er door overheden strengere maatregelen worden genomen, kan dit een extra trigger zijn.

Kenmerk #5: Death Cross in de grafieken

De Death Cross is een technische indicator die vaak voorkomt aan het begin van een bearmarkt. Het gebeurt wanneer het kortetermijn voortschrijdend gemiddelde (bijvoorbeeld over 50 dagen) onder het langetermijn voortschrijdend gemiddelde (bijvoorbeeld over 200 dagen) duikt. Wanneer je een Death Cross spot, weet je dat de kans op verdere prijsdalingen en massale verkopen erg groot is. Hoe groter het tijdsframe, des te krachtiger het signaal. De meeste mensen gebruiken de death cross op de daggrafiek (daily chart).

death cross

De Death Cross is een betrouwbare indicator, die in de geschiedenis van de aandelen- en cryptomarkten vaak voorafging aan een periode van dalende prijzen.

Wat kun je nu doen?

Is jouw cryptoportfolio de laatste weken stevig gedaald? Is dit het juiste moment om bij te kopen of wacht je beter nog even af? Ik heb ook wat tips voor je om een bearmarkt in crypto te overleven:

Tip #1: Dollar-cost averaging (DCA)

Dollar-cost averaging (DCA) is een populaire strategie waarbij je op regelmatige basis een vast bedrag investeert, ongeacht de prijs van de crypto. Dit betekent bijvoorbeeld dat je elke week 100 euro in crypto stopt. Door deze techniek een jaar lang toe te passen, betaal je een gemiddelde prijs die meestal beter is dan de prijs op het moment van de investering. Wanneer de markt weer omdraait, profiteer je van de lage prijzen die je hebt betaald, en kun je de winst meenemen als de koers stijgt.

Tip #2: Houd meer cash aan

In een bearmarkt is het verstandig om wat meer cash in je portefeuille te houden. Terwijl de koersen dalen, kan het behoorlijk verleidelijk zijn om je volledige kapitaal in crypto te stoppen, maar door cash aan te houden blijf je flexibeler. Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om in te stappen wanneer de prijzen op een laag punt staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je alles hebt geïnvesteerd terwijl de markt nog verder zakt.

Bovendien is cash meteen een mooie buffer, zodat je alvast klaarzit om op de dip te kopen en een mooie prijs betaalt. Zo ben je er helemaal klaar voor als de markt weer bullish wordt.

Tip #3: Ga short!

short gaan op bitocol

Shorten is een strategie waarbij je profiteert van dalende koersen. Wanneer de markt in een neerwaartse trend zit, kun je met shortposities echt goed geld verdienen. Bij exchanges zoals Blofin kun je (ook als Nederlander) met hefboomwerking short gaan, wat betekent dat je een grotere positie kunt innemen dan je daadwerkelijk hebt geïnvesteerd.

Stel je voor dat je met een hefboom van 10x short gaat op Bitcoin en de koers daalt met 5%. Dan is je winst 50% op je investering! Dalingen in een bearmarkt gaan bovendien vaak ook erg hard, dus dat tikt vaak lekker aan. Dit is een belangrijke skill om te ontwikkelen, omdat je niet alleen voor de lange termijn investeert, maar juist ook in tijden van dalende koersen een mooi vermogen opbouwt.

Tip #4: Diversifieer je portfolio

Stop niet al je geld in één coin, maar spreid. Focus voor 75% op gevestigde cryptomunten die bewezen hebben waarde te behouden (zoals de top 10 coins), en besteed de overige 25% aan nieuwe, veelbelovende projecten die nu nog laag geprijsd zijn.

Je investering in grotere, stabiele munten maakt je portefeuille beter bestand tegen schommelingen en je weet bijna zeker dat de kans wel heel klein is dat de coins niet meer zullen herstellen, zoals bij sommige memecoins en andere projecten wel het geval is.

Tip #5: Houd je emoties onder controle

Een bearmarkt stelt je flink op de proef. Verkoop in ieder geval niet in paniek. Angst en hebzucht zijn namelijk vaak de oorzaak van slechte keuzes. Blijf kalm en houd je aan je plan. Stop ook niet al je geld in een rebound, want in een bearmarkt dalen de koersen na een korte opleving weer vrolijk verder. Wat je wel kunt doen: koop volgens de DCA-strategie en diversifieer je portfolio.

Tip #6: Kies voor staking met een stabiel rendement

Crypto staking passief inkomen

Ben je even helemaal uit crypto? Dan kun je jouw stablecoins vaak heel goed staken. Door bijvoorbeeld USDT voor een bepaalde periode vast te zetten, kun je een rendement van 6% tot 15% per jaar behalen.Zo heb je toch een mooi inkomen van je geld en staat het niet stil te wachten tot je het weer investeert. Zodra de markt weer bullish wordt, koop je voor je USDT weer andere volatielere cryptocurrency’s

Bonustip: Neem sneller winst wanneer de koers stijgt

Het is natuurlijk verleidelijk om vast te houden als de koers in een bearmarkt weer omhoog gaat, in de hoop dat het nog verder stijgt. Maar in een bearmarkt is het vaak slimmer om je winsten af en toe te pakken.

De koers kan na een stijging in een bearmarkt namelijk snel weer omlaag gaan, dus het is goed om van tevoren een plan te hebben. Door regelmatig winst te nemen, bouw je je kapitaal weer op en sta je sterker als de koersen erg laag zijn.

Traden met hefboom als Nederlander kan gewoon nog

Short gaan met hefboom? Dat doe je gemakkelijk en snel via Blofin, mijn favoriete crypto exchange van dit moment. Je trade er met hefboom tot 150X, hoeft geen paspoort- of rijbewijsgegevens te uploaden (geen KYC) en je werkt in een professioneel ogende eenvoudige interface. Daarnaast krijg je een interessante welkomstbonus op je eerste storting en maak je kans op mooie prijzen als je je via de knop hieronder aanmeldt.